Made in Croatia: Zoran Jedrejčić

Ako si urbani vrtlar, treba ti modularni pitar!
Profil
Naziv:
Mediterraneo
Info:
modularne tegle za bilje za unutarnju i vanjsku primjenu
Autor:
Zoran Jedrejčić za Mondum
Kontakt:
mondum.hr

Stanovi su sve manji. O balkonima i terasama da i ne govorimo. Vrtovi postaju vertikalni ili minijaturni, začinski. Svašta želimo, ali jednostavno nemamo kamo smjestiti sve te objekte žudnje. Modularni pitari Mediterraneo koje vidite na ovim slikama jednostavnim kombiniranjem elemenata omogućuju vam da sami birate visinu posude. Uz svaku teglu možete kupiti i nastavak koji ga u trenu pretvara u stol. Stol za terasu, klub stolić u boravku, pomoćni stol u kuhinji… Nije važno, važno je da je u sredini stolića tegla s biljem! Velika palma, najdraže cvijeće ili začinsko bilje za kuhinju dobivaju potpuno novu dimenziju ako su u sredini vašeg stola.

Njihov autor je Zoran Jedrejčić, dizajner iz Splita čija je adresa sada u Beogradu, kamo se odselio zbog ljubavi. Prema ženi, ne dizajnu. Dizajnirao je za mnoge internacionalne brendove kao što su 3M, Artisan, Buck, Dada Cucine, Fratelli Guzzini, Nambe’, Segis. Dobivao je nagrade kao što su Red Dot i IF Design Awards, a njegovi radovi izlagani su u muzejima kao što su MAK Wien, ICA Boston, MoMA NY, Ozone Centre Tokyo i drugi. U ovoj priči modularne pitare Mediterraneo dizajnirao je za zagrebačku tvrtku Mondum. Zorana smo uspjeli uloviti i prvo ga pitamo kako ide uvodna priča o kolekciji Mediterraneo. Kada i kako je sve počelo, kako je došao na ideju za modularne tegle. – Priča oko suradnje između Kristijana iz Monduma i mojeg tadašnjeg milanskog studija počela je vrlo davno, da budem iskren, ni ne sjećam se točnog datuma i godine, možda i zbog toga što smo cijelu priču počeli u jednom baru u Milanu, uz poveće količine Gin Squeezea.

Tijekom tih naših čestih milanskih druženja, uz cijeli niz drugih outdoor proizvoda od brizgane plastike, rodila se ideja da napravimo nešto modularno, nešto što će koristiti jednu formu i kalup, biti pogodno za indoor i outdoor upotrebu, aktualno, ekološki održivo, ali i projektirano za masovnu produkciju. I tako su Mediterraneo tegle, ili po mome pitari, (što Kristijana ‘ljuti’, a ja se radujem tome) kao tema i na kraju cilj cijele naše priče same izašle na površinu, kao posljedica čestih druženja u Milanu, Zagrebu i Beogradu. One su zapravo jedan produkt opuštenih druženja i zanimljivih razgovora – smije se dizajner. Tegle su izrađene od najkvalitetnijih materijala. Za tijelo samih pitara korištena je visokokvalitetna plastika, a za modularne noge aluminij.

Svi elementi brzo se i lako mogu prebacivati iz interijera u eksterijer. Ne samo da se mogu, već u oba slučaja odlično funkcioniraju i oplemenjuju i vanjske i unutarnje prostore. Iako svestrani, osnovna misao vodilja koja stoji iza ovih tegli je jednostavnost. – Da, to je možda najbolja riječ koja opisuje cijeli Mediterraneo projekt. Napraviti nešto korisno i lako upotrebljivo za krajnjeg korisnika, vodeći računa da taj isti korisnik stanuje u sve manjim prostorima, posjeduje sve manje i manje balkone i ima sve manje i manje i manje vremena za biljke, nastao je modularni, samozalijevajući Mediterraneo Sistem, koji mu omogućava jednostavnu brigu o voljenim biljkama, laku preobrazbu i prilagođavanje raznim indoor i outdoor sredinama i instant pretvaranje u stolove ili storage sisteme – naglašava Zoran Jedrejčić i dodaje kako su Mediterraneo pitari u biti projektirani kao sastavni dio svakog interijera/prostora u kojem se nalaze.

– To vrijedi i za vanjsku i za unutarnju upotrebu. Pristup projektiranju nam je bio isti kao kad projektiramo komade namještaja. Neutralni i prepoznatljivi oblici, geometrijski prije svega, a ključ cijelog projekta je odluka da te forme postavimo na noge, koje prodiru u te jednostavne forme, dajući im na važnosti i na taj način ih približavaju i svrstavaju više u skupinu namještaja nego posuda za bilje – zaključio je dizajner.

Ako vam se svidio ovaj članak, molimo vas da ga podijelite!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 22:48