PROFIL

Magične i bajkovite personalizirane ilustracije iz Rijeke

Upoznajte Jadranku Lacković iz brenda ojoMAGico. Ova talentirana magistra primijenjenih umjetnosti u svom maštovitom brendu uspjela je obuhvatiti crtanje i izradu nakita

- Po struci sam magistra primijenjenih umjetnosti. Na Akademiji primijenjenih umjetnosti u Rijeci diplomirala sam kostimografiju i modu. Riječka akademija funkcionira tako da odaberete glavno usmjerenje - u mojem slučaju to je bilo slikarstvo - pa uz to birate dodatne kolegije. Ja sam se usmjerila prema kazalištu te upisala kostimografiju, scenografiju i fotografiju. Tijekom studija učili smo različite tehnike primijenjenog slikarstva: freske, mozaik, enkaustiku, murale... Tako da mi je izrada murala zapravo struka, a ne hobi - kaže, za početak, Jadranka Lacković.

Njezin brend ojoMAGico obuhvaća ilustriranje i izradu nakita, a ova nam je kreativna duša ispričala kako je sve počelo.

- Od svoje desete godine u nekoj sam vrsti likovne škole i otkad znam za sebe, radim sebi ili prijateljicama razne ukrase. OjoMAGico se kao brend pojavio za vrijeme pisanja diplomskog rada, bila je to posljedica želje da radim nešto 'zabavno' dok pripremam 'ozbiljne' akademske stvari. Iskreno, nije mi nikada bilo u planu imati brend, to se naprosto dogodilo samo od sebe. Sada je iza mene već sedam godina ojoMAGica i ne planiram prestati. Štoviše, svaki dan ideja je sve više - kaže Jadranka i dodaje kako obožava činjenicu da joj radno vrijeme i ono slobodno izgledaju praktički isto.

- S prijateljicama sam pokrenula ArtMašinu, kreativni atelje za neformalno učenje likovnih tehnika i promicanje vizualne kulture u svakodnevnom životu. Unutar ArtMašine vodim radionice slikarstva, izrade lutki i igračaka, dok kolegice vode početno i napredno šivanje. Artmašina mi je posao, a ojoMAGico za gušt - priča ilustratorica. Nas je zanima što joj je bila misao vodilja koja stoji iza brenda.

- Igra! OjoMAGico je magičan, bajkovit, razigran. Stoga me uvijek me razveseli vidjeti kako djevojke kombiniraju moj nakit - ističe Jadranka. Pitamo je od kojih ga materijala izrađuje.

- Za izradu nakita koristim drvo ili MDF ploče. Ali, tijekom ovih sedam godina oslikavala sam uistinu sve, od ormara i zidova do odjeće i obuće. Materijal često ovisi o tome što trebam ili želim oslikati. Ako znate crtati, možete crtati po bilo čemu, samo treba znati čime - kaže kreativka.

A koje je značenje imena ojoMAGico?

- Ime uvijek malo zbuni ljude. Najčešće nisu sigurni kako se čita, pa promrmljaju nešto nabrzinu, čula sam sve moguće varijante izgovora, ali zapravo je 'oho-mahiko' i to je španjolski izraz za optičku iluziju - kaže Jadranka Lacković. Za kraj, pitamo ju može li se od nje naručiti i personalizirani predmet.

- Što se izrade tiče, nebo je granica, ali zbog mojih drugih angažmana, zapravo je vrijeme presudni čimbenik. Najčešće se naručuju ogrlice koje imam u ponudi, ali u nekoj posebnoj boji ili kombinaciji boja. Često se naručuju ogrlice na mace, ali žele da glavu mace nacrtam na neki poseban način. Crtala sam do sada mace koje nalikuju na sestre, curu, prijateljicu, mamu... To mi je uvijek zabavno - zaključuje Jadranka, a mi vas pozivamo da sve što radi pogledate na Facebook stranici ojoMAGico.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. travanj 2024 23:16