Maja Mesić

Umjetnost od starih automobilskih guma

Sigurni smo da čitatelji D&D-a već dobro poznaju Maju Mesić. Ime i prezime mlade produkt dizajnerice često se pojavljuje u našim tekstovima, i to iz nekoliko sasvim jasnih razloga – cura je talentirana, radišna, ima ideje, mašte, super su joj proizvodi…

Profil
Ime:
tepisi i podlošci
Autorica:
Maja Mesić
Gdje se može nabaviti:
Dizajnholik, Zagreb
Cijene:
Coil (3300 kn), Oriental (1 pločica 32 kn), podložak 275 kn

Ukratko, Maja pripada grupi hrvatskih mladih dizajnera za koje vjerujemo da će nas u budućnosti još mnogočime ugodno iznenaditi i tako opravdati ono što već godinama ponavljamo – mi imamo dobre dizajnere kojima samo treba dati šansu. Da rade. Po mogućnosti u svojoj domovini. No, to je neka druga tema kojom se sada nećemo baviti, već ćemo vam predstaviti Majine tepihe i ostale predmete od gume koji su postali pravi hit jer gotovo nitko od naših dizajnera ne zabrije baš na tepihe.

– Smatram da tepisi pružaju jednu određenu slobodu likovnosti, praktički kao slike, samo na podu, s funkcijom, iako u početku, odnosno prilikom stvaranja prvoga gumenog tepiha Abstract nisam ni sama shvaćala da me očito nešto vuče prema tepisima. Naime, često sam više fascinirana umjetnošću nego dizajnom, vjerojatno zato što umjetnik treba dobar dio sebe ostaviti u djelu koji stvara, praktički mora razgolititi misli. Mislim da je to moj razlog stvaranja tepiha. U prilici sam stvoriti predmet koji zadovoljava moj dio karaktera kao preciznog, smislenog i funkcionalnog dizajnera i umjetnika koji poludi unutar tih ograničenja – kaže Maja.

U Hrvatskoj si jako ograničen i moraš koristiti tehnologiju i materijale koji su ti dostupni i jeftini

Izbor gume je, pak, bila njezina dugogodišnja želja da se popularizira recikliranaguma kao materijal koji se inače koristi za podove dječjih igraonica i parkova. – U Hrvatskoj kao dizajner moraš koristiti materijal i tehnologiju koji su ti pristupačni i prihvatljivi. Živimo, nažalost, u neproizvodnoj sredini gdje je teško napraviti sve što imalo izlazi iz okvira. Suradnja s Gumiimpexom dogodila se nakon mojeg posjeta tvornici. Na kraju sam napravila četiri proizvoda, a ideja ima još. Materijal je super, a tepih nudi mogućnost korištenja u zatvorenim i otvorenim prostorima, dok su modeli takvi da su dimenzije varijabilne te su napravljeni da se apsolutno prilagođavaju prostoru – ističe dizajnerica, objašnjavajući da su njezini gumeni tepisi napravljeni uglavnom od neiskoristivih i starih autoguma.

– Proces izrade jednog takvog tepiha ide tako da se autoguma, koja se sastoji od nekoliko slojeva različitih materijala, guli da bi se slojevi odvojili i da bi na kraju ostala samo guma. Ta guma se melje u granulat koji se povezuje s poliuretanom u velikim kalupima. Dobiju se ploče raznih debljina, a ja za tepihe koristim 1 cm debljine.Prema nacrtu koji dostavim tvornici režu se ploče – priča Maja, naglašavajući da je ovaj materijal na neki način antistres podloga.

Vrlo je ugodan za hodanje jer amortizira i ublažava ozljede kod padova, posebno djece u igri, a i odličan je način iskorištavanja starih guma kojima inače treba jako puno da se razgrade, tako da je to jednim dijelom i eko proizvod. Ono po čemu su još Majini tepisi prepoznatjivi jest to što se oni slažu, poput puzzla.

Osim tepiha, Maja nam je na snimanje donijela i podmetače od gume koje je napravila jer je shvatila da nedostaje prostora na stolu tijekom blagovanja. Podmetači su vrlo jednostavni i nude veliku mogućnost slaganja velikih, vrućih posuda i lonaca. Majin podložak se sastoji od trodijelnih ili četverodijelnih obruča, jajolikog oblika.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. travanj 2024 12:42