iz prve ruke

Majčini savjeti: nekoliko savjeta kojima sam se vodila u uređenju sobe svog dvogodišnjaka

@ foto_berry
 Josipa Vujčić
Kako personalizirati prostor i pritom ne potrošiti puno novca? 8 koraka koje sam slijedila u uređenju sobe svog dvogodišnjeg djeteta

Ljudi često smatraju da ne treba ulagati previše truda i novca kad su u pitanju stvari za malu djecu - odjeća, oprema, igračke, a i soba. Izgovor je da će dijete sve brzo prerasti pa će igračke dosaditi, odjeću će kratko nositi, soba će zahtijevati novi komad namještaja ili će dijete imati vlastite želje kako je urediti. Slažem se da će uvijek trebati nešto novo. Uvijek mi se čini da mi trebaju nove cipele, iako mi je noga odavno prestala rasti. Šalu na stranu, svima je jasno da dijete može biti sretno i zadovoljno bez obzira na dekor sobe. Međutim, ako imate sobu, dijete (sin Maro) i želju da je (sami) uredite, evo nekoliko savjeta kojima sam se vodila u uređenju sobe svog dvogodišnjaka, priča nam majka Josipa Vujčić, profesorica likovne umjetnosti iz Splita, te u nastavku nabraja korake koje je slijedila:

image
Josipa Vujčić

1. INSPIRACIJU ZA NAMJEŠTAJ POTRAŽITE NA INTERNETU

Otkrit ćete da je namještaj dječjih soba po društvenim mrežama (Pinterest, Instagram) sličan. Najčešće se radi o nekoliko Ikeinih modela kreveta, komoda ili ormarića. Kreveti su često rađeni po principu da rastu s djetetom pa ubrzo shvatite da je to i vama najprihvatljivije rješenje. Alternativa nije šarolika, to su u pravilu kreveti u obliku kućica ili skuplji namještaj. Ako imate stariju komodu, dajte si truda i prebojite je u bijelo ili u pastelnu boju - sjajno se uklopi i personalizira prostor.

image
Josipa Vujčić

2. ODLUČITE ŠTO VAM SE (NE) SVIĐA

Svaka soba ne mora imati sivi kalklitir zid, zidne tapete, baldahine, pampase... Neke stvari samo skupljaju prašinu ili dobro izgledaju na fotografijama. Inspirirajte se i kupite što se vama čini praktično i lijepo.

image
Josipa Vujčić

3. BOJE, BOJE, BOJE

Nemam ništa protiv skandinavskog dizajna, ali mislim da bi dijete uvijek radije odabralo boju. Odlučite se za vašu paletu i u tim bojama planirajte. Djetinjstvo (pa tako i sobica!) neka je šareno i veselo.

image
Josipa Vujčić

4. POSTERI I CRTEŽI

Odaberite postere za sobu ili neka dijete izradi vlastite - ponudite boje kojima će slikati, a ostalo je na dječjoj mašti. Svako je dijete umjetnik, vi budite kustos.

image
Josipa Vujčić
image
Josipa Vujčić

5. NAMJEŠTAJ ZA ODLAGANJE

Jasno vam je da morate predvidjeti prostor za igračke. Kada u sobi vlada nered i stvari su posvuda (a to će se događati češće nego što mislite!), najbolje rješenje su police, ali i kutije i vreće. Vreće su zgodne jer ne zauzimaju mnogo prostora, a dijete možete odmah angažirati da slaže i uči vraćati stvari na mjesto. Odredite gdje smjestiti plišance, autiće, kocke, lutke... Svaka igračka može imati svoj spremnik. Osim što su praktični, dobro izgledaju.

image
Josipa Vujčić
image
Josipa Vujčić

6. DETALJI

Vesele posteljine, jastuci, najdraže igračke i priče najzabavniji su dio dekoracije sobe. Osluškujte što dijete najviše voli pa možete krenuti u tom smjeru. Naš Maro obožava životinje pa je to najčešća tema slikovnica i igračaka. Još uvijek tražimo savršene okvire za najdraže fotografije. Vjerujem da svaki roditelj ima cijelu kolekciju fotografija, a evo prilike da najbolje napokon i razvijete.

image
Josipa Vujčić
image
Josipa Vujčić

7. PROMJENA

Sobu uvijek možete osvježiti novim detaljima, ali nemojte pretjerivati i gomilati stvari. Mene veseli mijenjati sadržaj sobe ovisno o igri - štand sa sladoledima pretvori sobu u slastičarnicu, tapet s pistom znači da su autići u akciji, a mape i boje uključuju i zaštitnu opremu i folije za namještaj. Uvijek sam za umjetničku slobodu, ali opasno je da umjetnik samostalno boravi u sobi.

image
Josipa Vujčić
image
Josipa Vujčić

8. UŽIVAJTE

Znala sam čuti komentar da uređenje dječje sobe više veseli roditelja nego dijete. Lako moguće! Zar je problem ako roditelj uživa? Kao studentica povijesti umjetnosti, s prijateljicama sam posjetila Vitrin muzej i pamtim naše komentare Eamesova slona. Zaključile smo da ga se isplati kupiti jedino ako imaš klinca. Tada smo se smijale da je to ujedno i jedina pozitivna stvar kad se ima klinca. Sada otkrivam ostale čari majčinstva, a slona sam požurila kupiti čim se Maro rodio.

Stalno gledam sitnice za sobu i sve me veseli. Maro se (zasad!) ne buni i nema želja, a ja sam odlučila uživati sve dok me, zajedno sa slonom, ne izbaci iz sobe. Prebrzo raste pa me strah da ću taj scenarij dočekati nespremna.

Zato je najbolji savjet i najbolje što i sama mogu napraviti - provesti što više vremena s klincem u sobi, u igri!

Gdje kupiti proizvode poput onih u ovoj sobi?

Namještaj: IKEA

Posteri: Little Otja, Jasna Skroče (thisisfairground),

Igračke: Slon (Vitra), lutka Frida (kuk1ca_crochet), drvene igračke (Lidl), plišane igračke (H&M Home)

Posteljina: H&M Home, Marimekko

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. travanj 2024 21:50