prije i poslije

Makeover kupaonice od 4 m2 u kojoj nije bilo ni perilice ni umivaonika u stanu u Zagrebu

 NEJA MARKIČEVIĆ/CROPIX
Instagram profil “A Home Odyssey” dizajnerice Ane Valjak vizualni je dnevnik o preuređenju njezina doma u etapama

Dizajnerica Ana Valjak (Instagram @ahomeodyssey) svoj novi stan uređuje u fazama, a na red je došla i prostorija koja se nije adaptirala od 1968., kad je zgrada sagrađena

Otkad je prije nešto više od dvije godine s dečkom uselila u stan u jednom novozagrebačkom naselju, svjesna kako za kompletnu renovaciju treba puno vremena, strpljenja i ostalih resursa, odlučila je malo po malo oblikovati svoj životni prostor, upuštajući se pritom u razne manje DIY “home decor” projekte. Uslijedio je prvi veći i uspješno odrađen zadatak - preuređenje spavaće sobe. Sad je na red došla i kupaonica, koja se od 1968., kad je zgrada sagrađena, nije adaptirala. Izuzetak je tek zamjena prozora u sklopu energetske obnove zgrade.

image
Kupaonica prije
Ana Valjak

- Kupaonica je bila u prilično lošem stanju, s puno neiskorištenog prostora i lošeg rasporeda u kojem je prevladavala velika kada, golemi radijator, istrošena keramika, rupe u zidovima iz kojih je vonjao smrad iz zgrade gdje su cijevi... Nije ni bilo umivaonika, a perilica rublja bila je smještena u ostavi. Budući da nam kronično nedostaje skladišnog prostora, htjeli smo osloboditi dio ostave - nabraja Ana sve čimbenike zbog kojih su jedva dočekali uložiti u preuređenje uske i dugačke prostorije, površine četiri kvadrata.

Radovima je prethodilo otprilike šest mjeseci planiranja, dogovaranja s majstorima te traganja za željenim elementima i materijalima.

image
Kupaonica prije
Ana Valjak
image
NEJA MARKIČEVIĆ/CROPIX

- Mijenjali smo apsolutno sve! Postavljali smo nove strujne instalacije, nove vodovodne cijevi i mijenjali im raspored, pomicali smo poziciju radijatora, postavljali nove zidne pločice koje su pokrile cijelu površinu zida, podne porculanske pločice, novu kadu, zazidali nadsvjetlo, bojili zidove i cijevi radijatora, montirali nova vrata... - nabraja Ana, dodajući da je rezultat nova prostorija u kojoj prevladava bijela, prošarana zlatnim detaljima te natur “drvenim” elementima. Tu su, naravno, i biljke te ostali dekorativni detalji. To je inače paleta boja i materijala uz koju se ugodno osjećaju pa se tako provlači i u ostatku stana.

image
NEJA MARKIČEVIĆ/CROPIX
image
NEJA MARKIČEVIĆ/CROPIX

Što se tiče kupaonice, iako su postavili više elemenata, zbog novog rasporeda ona ostavlja dojam većeg prostora. Tako su ispod prozora od zida do zida smjestili novu kadu, 15 do 20 cm kraću od prve, čime su oslobodili većinu prostora na desnoj strani kupaonice. Veliki stari radijator zamijenili su novim u obliku tzv. lojtrice te ga postavili s lijeve strane iznad kade, a optički ga sakrili iza tuš-zavjese. U desnom dijelu smjestili su perilicu rublja, umivaonik s ormarićem, ogledalo, monoblok školjku te policu.

- Iako smo nakratko razmišljali o tuš-kabini, odluka je ipak pala na kadu. Obožavam raditi kupke i opuštati se u kadi, a tuš-kabina bi mi nepovratno oduzela taj užitak. No, napravili smo kombinaciju tuša i kade. S Amazona smo naručili zlatno-brončani tuš koji je ujedno postao vizualni adut same prostorije - kaže Ana.

image
NEJA MARKIČEVIĆ/CROPIX

Umivaonik s ormarićem hrvatskog proizvođača Aquaestil naručili su od jednog distributera, a Ani se svidjelo što je ormarić mogla personalizirati po svojoj zamisli. Zlatnu miješalicu talijanskog brenda Zucchetti Kos također su naručili od istog distributera.

image
NEJA MARKIČEVIĆ/CROPIX

Budući da nije nalazila zrcalo željenih dimenzija i dizajna, u Elgradu su joj izrezali ivericu kružnog oblika, a u kovino-pojasarskom obrtu Havel izradili zlatni okvir. Na kraju je staklar iz Decoglassa izradio samo ogledalo i zalijepio sve skupa

image
NEJA MARKIČEVIĆ/CROPIX

- Jedna od stvari na koje sam posebno ponosna je ogledalo. U trgovinama nisam nailazila na željene dimenzije i dizajn pa sam se bacila u potragu izrade ogledala po mjeri. Za to sam koordinirala čak tri različite strane. U Elgradu su nam izrezali ivericu kružnog oblika željenih dimenzija, a u kovino-pojasarskom obrtu Havel izradili zlatni okvir. Na kraju je staklar iz Decoglassa izradio samo ogledalo i zalijepio to sve skupa. Od svih iskustava koje sam imala vezanih uz renovaciju, ovo mi je bilo najdraže - kaže.

image
Kupaonica prije
Ana Valjak
image
Kupaonica prije
Ana Valjak
image
NEJA MARKIČEVIĆ/CROPIX
image
NEJA MARKIČEVIĆ/CROPIX

Iako je inicijalno htjela terrazzo podne pločice, oduševile su je porculanske heksagonalne stracciatella pločice, koje također imaju prošarani mozaik.

- Obnovom smo htjeli ne samo uložiti u kvalitetu života u našem stanu, nego i unijeti praktičnost te stvoriti vlastitu oazu u kojoj volimo provoditi vrijeme. To u staroj kupaonici nije bilo moguće - zaključuje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. veljača 2021 15:31