Prije i poslije

Makeover stolca: Došao je iz vrtića, koristili su ga svekar i svekrva, a danas moje djevojčice

 Biljana Blivajs, Ronald Goršić/CROPIX
Na radionicama koje organizira dizajnerica interijera i strastvena Ivančica Kršek naučili smo kako preurediti stare komade namještaja

Kad sam se prije šest, sedam godina useljavala u obiteljsku kuću supruga, tada dečka, u podrumu sam među gomilom potrebnih i nepotrebnih stvari uočila mali dječji stolac, vrtićki, koji je bio u dosta lošem stanju, ali iz nekog razloga nije bio bačen.

Svekrva mi je kasnije ispričala da im je dio namještaja, kad su se ona i svekar “kućili”, odnosno kad su prije 45 godina sagradili kuću i počeli uređivati stan u potkrovlju, došao iz dječjeg vrtića u kojemu je ona radila. Naime, dječji je vrtić dobivao novi namještaj, a umjesto da stari završi na glomaznom otpadu, svekrva je uzela mali dječji stol, nekoliko stolaca i jednu komodu, koje su koristili dok nisu prikupili sredstva za kupnju “normalnog” namještaja.

image
Biljana Blivajs/CROPIX

I tako je jedan od dječjih stolaca ostao u podrumu. Stol je u međuvremenu bačen, a komoda je i dalje tu negdje. Kad mi se potkraj 2021. godine pružila prilika sudjelovati na radionicama preuređenja namještaja koje organizira dizajnerica interijera i strastvena “mejkoverica” Ivančica Kršek iz Studija Makeover Addict, odmah sam znala koji stari komad želim obnoviti.

image
Biljana Blivajs/CROPIX

Svaki polaznik radionice sam je donio svoj komad namještaja, a uz stručno vodstvo smo ih korak po korak i obnavljali. Usput smo ponešto i naučili: kako ručno i uz pomoć električne brusilice pobrusiti namještaj, kako popraviti oštećenja, pukotine i neravnine, kako se riješiti nametnika u namještaju te koje boje i alat koristiti prilikom bojenja.

image
Makeover Addict

Tako mi je Ivančica objasnila kako je ovaj stolac djelomično rađen od furnira, pa ga nisam smjela pretjerano brusiti električnom brusilicom. Želja mi nije bila obnoviti ga da izgleda kao nov, jer svaki nedostatak na njemu ima neku priču. No, budući da je sjedište bilo dosta oštećeno, prioritet mi je bio sanirati sve na što se može našpranjiti.

image
Makeover Addict

Korištenjem akrilnog bijelog kita za drvo na prvoj sam radionici popunila nejednakosti i rupe na rubu sjedišta. Dok se kit sušio, obojila sam jedan dio stolca. Druga radionica bila je rezervirana za oblikovanje i zaglađivanje posušenog kita brusnim papirom i bojanje ostatka stolca. Kao mama dvije male djevojčice, odlučila sam se za kombinaciju pastelno sive i prljavo roza boje. Cure su bile oduševljene, a svi su odmah rekli da moram pronaći i obnoviti još jedan stolac, za mir u kući.

image
Ronald Goršić/CROPIX

Iako je u cijenu radionice bio uključen sav materijal, uz pomoć Ivančice pripremila sam troškovnik, kako bi dobili uvid u to koliko je potrebno za obnovu jednog ovakvog stolca. Iako ukupan iznos na prvi pogled djeluje poveći, sav se materijal kasnije može koristiti i za obnovu drugog namještaja.

Ivančica organizira razne tematske radionice, a više o njima te rasporedu može se doznati na službenim stranicama brenda ili društvenim mrežama.

TROŠKOVNIK

  • Skil Višenamjenska brusilica 259,90 kn
  • Brusni papir 7 kn
  • Akrilni bijeli kit za drvo 21,90 kn
  • Pik traka 19,90 kn
  • Drška i spužvasti valjak 25 kn
  • Posuda za boju 9,40 kn
  • Akrilna boja za drvo i metal 125 kn

UKUPNO: 468,10 kn​​

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
01. svibanj 2024 05:25