Prije i poslije

Makeover stubišta u kući u Daruvaru: Stare stepenice dobile pregradu od konopa za malo novca

 privatna arhiva
Kreativka Lidija Dujmenović iz Daruvara pokazala nam je kako je, osmislila i obavila makeover stubišta u obiteljskoj kući

Lidija Dujmenović iz Daruvara kaže da odmalena naginje umjetničkoj strani života, a završila je i studij dizajna u Zagrebu. Danas radi kao ravnateljica u novinskoizdavačkoj ustanovi, gdje se bavi grafičkim dizajnom i fotografijom. U slobodno vrijeme izrađuje nakit, kreatorica je domaćeg brenda nakita od smole po nazivu Eliška, uređuje dvorište i kuću, a voli i šivati.

Nama je Lidija pokazala kako je u svojoj kući napravila makeover stubišta, osvježila mu izgled i učinila ga puno modernijim.

image
Prije
privatna arhiva

- Spletom okolnosti u četrdesetima smo prodali kuću u kojoj smo živjeli dotad i preselili se u novu na kraju grada u prirodi. Srećom, kuća ima puno prozora koji gledaju na vinograde, voćnjake i dvorište pa je tako interijer stopljen s eksterijerom. Pristupili smo adaptaciji kompletne unutrašnjosti s idejom da se držimo prirodnih boja i što više prirodnih materijala. Predsoblje je bilo u bijeloj lamperiji, a na podu parket. Sve drvo bilo je obojeno u bijelu lak boju u kombinaciji s plavim namještajem. Kako bismo dobili moderniji izgled, a i praktičnije predsoblje, pristupili smo preinakama. Svu lamperiju pokrili smo knaufom, a na zid do stepenica preko lamperije smo stavljali običan podni laminat. Puno istražujem na internetu uređenje doma i dvorišta pa mi tako povremeno dolaze razne ideje... - kaže Lidija i tumači da su stare stepenice prvo demontirali i iskoristili gazišta.

image
privatna arhiva

- Ispod slojeva boje i laka skrivala se ljepota trešnjina drva koje smo prešli lak lazurom kako bi se uklopile s nadvojem obloženim drvenim pločama te kako bi se vidjeli godovi i prirodna struktura. Dali smo izraditi novo željezno postolje i montirali drvena gazišta. Jedan aluminijski rukohvat montiran je na zid od laminata, a s druge strane bio je otvoreni prostor koji nije odavao previše sigurnosti pri penjanju uza stepenice. Zato smo se odlučili napraviti pregradu od konopa uzduž stepenica. Odlučila sam se upravo na ovaj tip ograde jer mi djeluje najprirodnije. U interijeru prevladavaju zemljane prozračne boje i cijeli interijer kuće povezan je s eksterijerom, bile tapete u pitanju, namještaj ili samo neka vrsta dekoracije. S obzirom na to da je na stropu knauf preko lamperije, bilo je potrebno dodati drveni profil kroz koji smo provlačili konop. U svakom gazištu izbušene su dvije rupe pa tako konop prolazi kroz gazište i ulazi na drugu stranu drvenog profila, gdje se savija i vraća u drugu rupu stepenice. I tako svako gazište ima svoj komad konopa. Ispod gazišta svaki kraj užeta je svezan u čvor kako bi konop bio učvršćen. Ovakva ograda je vizualno odvojila stepenište od ostatka prostorije, a pružila dodatnu psihološku sigurnost pri penjanju i silaženja stepenicama. U prostoriju smo prenijeli i ugradbeni ormar iz stare kuće te smo tako predsoblje pretvorili u jedan prostor ugodan oku, a i koristan - zaključuje.

image
privatna arhiva

TROŠKOVNIK

• Šmirgl - 50 kn

• Lak lazura - 100 kn

• Laminat - 500 kn

• Uže - 300 kn

• Željezno postolje za stepenice - 1000 kn

UKUPNO: 1950 kn

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
13. listopad 2022 13:17