SAVJETI STRUČNJAKA

Mala soba može izgledati veća i prozračnija, ali prestanite raditi ovu klasičnu pogrešku

 /SHUTTERSTOCK

Mnogi danas žive u malim stanovima, a ako niste zakleti minimalist po prirodi, teško je postići da takav prostor izgleda prozračno i prostrano. Evo nekoliko savjeta koji u tome mogu pomoći.

image
/SHUTTERSTOCK

Klasična pogreška je da u mali stan pokušate nagurati što više malih komada namještaja. Radije uzmite manje komada namještaja normalne veličine koji je multuifunkcionalan ili sklopiv. Ako je zid bijeli, neka i ormar bude u toj boji jer će tako djelovati manje. Ubacite neki komad staklenog ili plastičnog namještaja (primjerice stolić), jer će zbog prozirnosti izgledati kao da zauzima manje prostora.

image
/SHUTTERSTOCK

Koristite svijetle boje neutralnih ili pastelnih nijansi. Izbjegavajte teške zavjese od pliša, pogotovo u tamnim bojama. Radije nabavite svijetle od lana ili pamuka. Poigrajte se ogledalima kako biste optički povećali prostor. Stavite veliko ogledalo blizu prozora ili preko puta njega tako da reflektira svjetlost, koja je ključna u davanju prozračnosti malim prostorima.

image
/SHUTTERSTOCK

Još jedna pogreška je mali prostor pretrpavati ukrasima. Nemojte na komodi postaviti gomilu uokvirenih obiteljskih fotografija i nekoliko suvenira s putovanja. Posteljina i dekica na sofi neka budu jednostavne, a zavjese bez uzoraka. Zaboravite na rese, volane i hrpu drugih detalja. Ako na zid stavljate slike, neka imaju veliki bijeli paspartu u podlozi. Ključna stvar je to da mali prostori ne podnose nered. Stvari poput daljinskih upravljača, knjiga i časopisa držite u kutijama, jer samo nekoliko sitnica koje nisu na svom mjestu učinit će mali prostor neurednim.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
15. travanj 2024 15:13