PRISTAJU SVAKOM STILU UREĐENJA

MALE, A FUNKCIONALNE: Divne blagovaonice koje osvajaju na prvi pogled

 Instagram/@apartmenttherapy
Pogledajte kako brzo i jednostavno urediti malu blagovaonicu, a da pritom ne koristite posebnu prostoriju

Blagovaonice kao odvojene prostorije u domu danas su postale gotovo stvar prošlosti. S obzirom na relativno malu kvadraturu koja im je omogućena, nerijetko ih je potrebno smjestiti u drugu prostoriju u kojoj se nalazi kuhinja ili dnevni boravak, a u nekim slučajevima i oboje. Ponekad ulogu blagovaonice preuzimaju šank ili kuhinjski otok, a glavni razlog je uglavnom isti - nedostatak slobodnog prostora.

Istina je da vam zapravo uopće ne treba poseban prostor za blagovaonicu kako biste mogli uživati ​​u svojim obrocima. Neiskorišteni kuhinjski pult tako možete pretvoriti u malu blagovaonicu,i to na način da omogućite neko 'odvajanje' uz vađenje postolja vašeg pulta kako biste lažirali izgled klasičnog trpezarijskog stola.

Ako imate prozor u svojoj blagovaonici, svidjet će vam se osjećaj uživanja u jutarnjoj kavi, dok pritom uživate u divnom pogledu. Guranje vašeg kvadratnog stola prema prozoru ili zidu najbrži je način za uštedu prostora.

U slučaju da u svojoj blagovaonici nemate prozor, krenite na sljedeći korak i montirajte maleni stol na prazan zid. Iznad stavite neku sliku koja će 'upotpuniti' čitav doživljaj i stvoriti ugodniju atmosferu.

Kad opremate svoju malu blagovaonicu, odlučite se za minimalističke stolce kako biste dodatno uštedjeli prostor. I dok ste kod toga, uparite svoje stolce sa stolom, ali i cool naglascima koji oponašaju isti minimalistički dizajn u prostoru.

Ponekad je najteži dio uređenja male blagovaonice dekoriranje. Zato je idealno rješenje zanimljiva rasvjeta, a ova blagovaonica pokazuje kako viseća svjetiljka nad stolom za blagovanje može izgledati sjajno i vašoj blagovaonici pružiti ono što zaslužujete. Ako to učinite, stvorit ćete potrebno odvajanje od ostatka prostorije, čineći tako uspostavljeni prostor s vlastitom svrhom.

Još jedan način da uspostavite jasno vizualno 'razdvajanje' između male blagovaonice i dnevne sobe je da ispod stola i stolaca stavite tepih. Isto tako, slobodno objesite umjetničku sliku ili fotografiju na zidu, a stol ukrasite svježim cvijećem.

Isto tako i na potpuno suprotnoj strani blagovaonice možete postaviti tepih (bez obzira na to je li riječ o dnevnoj sobi ili kuhinji), a u ovom se slučaju koristi kao savršen trik za vašu malu blagovaonicu. Opet je cilj samo jedan - stvoriti vizualno odvojenost od ostatka dnevne zone.

Ako imate studio apartman ili otvoreni koncept u interijeru, otvorena polica s knjigama stvara simpatičan dodatak, a ujedno može poslužiti i kao sjedeći dio blagovaonice. Dvostruko zadovoljstvo.

Ne postoji manji stol za blagovanje s većim učinkom od klasičnog bistroa. Ovaj minimalistički stol od crnog mramora izgleda moderno i učinit će tako blagovaonicu najposebnijim mjestom u vašem domu.

Bez obzira na to koliko je vaš stan zapravo malen, uvijek morate imati dovoljno mjesta za uživanje u jelu. Ako imate prazan zid, na njega možete montirati policu koja se prilagođava prostoru, a može poslužiti i kao stol za blagovanje. Dodajte nekoliko stolaca i dobili ste idealnu malu blagovaonicu.

Jedan od nama najdražih načina za uštedu prostora jest ugradnja sjedala u kutnim klupama, a najbolji dio je ako se to izvede pravilno, klupa također može 'udvostručiti' svoju funkciju i iskoristiti kao dodatni prostor za pohranu stvari.

Čak i ako nemate cijeli kut prostorije na raspolaganju, uvijek se možete odlučiti za samo jednu klupu. Dvije dodane francuske bistro stolice stvaraju savršenu atmosferu u ovoj maloj, ali funkcionalnoj blagovaonici.

Postavljanje nešto većeg stola u kuhinju ne samo da nam služi kao blagovaonica, već i dvostruko djeluje kao funkcionalni kuhinjski otok. Podignite neke stolce i dobit ćete mjesto za blagovanje koje oduševljava na prvi pogled.

Bez obzira na to koliko malen (ili velik) bio vaš prostor, on može imati koristi od velikog zidnog ogledala. Odraz u postavljenom daje potrebnu iluziju da soba izgleda veće nego što uistinu jest.

Ova malena kuća dokaz je da blagovaonicu uistinu možete uklopiti i u najmanji mogući prostor. Tapecirana sjedala na klupama savršeno su mjesto za opuštanje uz dobru knjigu ili omiljenu šalicu kave.

Ako vam trebaju dodatna mjesta za sjedenje, odlučite se za dizajn okruglog stola, a ne onog četvrtastog oblika. Naime, kada vas kutovi blagovaonskog stola ne ometaju, moći ćete udobnije smjestiti stolce.

To što raspolažete s iznimno malim prostorom, ne znači da on ne zaslužuje jednaku pažnju (ako ne i veću) koju posvećujete ostalim, nešto većim prostorijama u vašem domu. Prilagođeni mural, novo osvjetljenje i nešto zelenila u prostoru učinit će vašu malenu blagovaonicu ljepšom, ali i vizualno prostranijom.

Odgovarajućom kombinacijom zanimljivih boja i ugradbenim kuhinjskim elementima, ova mala blagovaonica sasvim je dovoljna te se kao takva idealno uklapa u postojeći prostor. Ova slatka kuhinja dokazuje da kvaliteta uvijek prevlada nad veličinom.

Ponekad je najbolji alat za borbu protiv malog prostora neutralna paleta boja. Rad sa svijetlim nijansama i nagovještajem prirodnih akcentnih dekoracija dat će iluziju mnogo veće prostorije. Gledajući ovu laganu i prozračnu kuhinju, ne biste ni primijetili da joj nedostaje prostora.

Ova blagovaonica zadovoljava apsolutno sve uvjete za uređenje malog prostora. Klupa koja je smještena uza zid, okrugli stol i odgovarajuća gornja rasvjeta - sve zajedno funkcionira kako bi se iskoristila maksimalna količina kvadrata u interijeru.

Izvor: My Domaine

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. travanj 2024 04:53