DIVNI SU

Malo drugačiji blagdanski ukrasi s potpisom svjetski poznatog arhitektonskog ureda

 Snøhetta
Prioritet je bio stvoriti dizajn koji bi se mogao proizvoditi lokalno u Norveškoj, izbjegavajući upotrebu plastike

Studio za arhitekturu i dizajn Snøhetta izradio je tri božićna ukrasa u obliku zvijezde kako bi prikupio novac za dobrotvornu organizaciju za istraživanje raka.

Snøhettin dizajn uključuje mali papirnati ukras za božićno drvce, veliki papirnati ukras za prozor i ograničenu seriju svijećnjaka izrađenog od poliranog mesinga. Proizvedene su za 10. godišnjicu kampanje Božićne zvijezde, godišnjeg prikupljanja sredstava za Norveško društvo za borbu protiv raka.

image
Snøhetta

Svake godine od 2012. različite zvijezde su prikazane u izlozima bolnica, tvrtki i kućanstava diljem Norveške tijekom blagdanske sezone. "Svaki Norvežanin ima veze s Norveškim društvom za borbu protiv raka", rekla je direktorica Snøhetta Designa Hedda Foss Lilleng. "Na mnogo načina, kampanja je postala važan dio adventskog razdoblja i Božića za mnoge od nas."

Snøhetta zvjezdice razvijene su imajući na umu održivost od samog početka.

image
Snøhetta
image
Snøhetta

Prioritet je bio stvoriti dizajn koji bi se mogao proizvoditi lokalno u Norveškoj, izbjegavajući upotrebu plastike. Svaka se zvijezda sastoji od jednostavnih krugova koji su nježno presavijeni i preklopljeni kako bi se stvorila 3D geometrija. Najmanji dizajn je najprepoznatljiviji kao zvijezda, sačinjena od pet papirnatih krugova u nijansama zelene, zlatne i srebrne. Ovo se može objesiti na božićno drvce ili koristiti kao ukras na božićnim darovima.

image
Snøhetta

Veća zvijezda od papira ima apstraktniji oblik za koji se čini da mijenja oblik dok se okreće. Prvenstveno namijenjen bolničkim prozorima, ima perforirani uzorak koji preuveličava osjećaj kretanja. Držač za svijeće, koji je proizveo proizvođač TH Marthinsen, slijedi sličan pristup. Svaki ručno izrađeni komad sastoji se od tri zakrivljena diska koji uokviruju središnju cijev. Ovi diskovi različitih veličina izrađeni su od neobrađenog mesinga, pa će se njihov izgled s vremenom promijeniti.

image
Snøhetta

"Pojam vremena i brige ogleda se u činjenici da je mjed živi materijal koji će se mijenjati tijekom vremena ako se ne tretira", rekli su iz Snøhette. "Uvijek ga možete ispolirati natrag u prvobitno stanje, ali ako ga ostavite, s vremenom će lijepo ostarjeti, trajat će generacijama."

image
Snøhetta

Tijekom proteklih 10 godina, kampanja Božićne zvijezde prikupila je 200 milijuna norveških kruna (16,7 milijuna funti) za Norveško društvo za borbu protiv raka, lokalno poznato kao Stjerneaksjonen.

Ingrid Stenstadvold Ross, glavna tajnica Stjerneaksjonena, nada se da će suradnja sa Snøhettom pomoći organizaciji da dosegne novu publiku. "Nadamo se da će pacijenti koji moraju provesti Božić u bolnicama osjetiti srdačnu toplinu ovih zvijezda", rekla je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
17. travanj 2024 14:12