Patuljasto božićno drvce

MINI BOR Hrvatsko patuljasto božićno drvce idealno je za svaki prostor

Supružnici Anja i Matija Đurinek na kućni prag dostavljaju posebnu vrstu smreke koja visinu od dva metra doseže tek za 20 godina.

Ako ste od onih koji u vrijeme blagdana u svom domu vole miris i izgled prirodnog bora, ali vam padne mrak na oči kada se sjetite da tešku jelu visoku dva metra morate dotegliti, primjerice, na četvrti kat bez lifta, mini bor je savršeno rješenje za vas. Zbog svoje visine od jedva 30 centimetara idealan je za male prostore, urede ili kao poslovni poklon. Dolazi u limenoj teglici na koju se, prema želji, može aplicirati poruka ili logo, a nakon presađivanja biljke ambalaža se može reciklirati. Na ideju o mini boru došli su supružnici Anja i Matija Đurinek.

– Anja je u marketingu i igra se dizajnom pa je odgovorna za ambalažu i pakiranje, a ja sam se kao magistar agronomije posvetio pronalaženju borova i brizi za njih. Mini borovi se uzgajaju poput svakog drugog bora. Budući da se radi o kanadskoj patuljastoj smreki (Picea glauca Conica), bilo ju je vrlo teško pronaći u Hrvatskoj, pogotovo u količini koja je nama bila potrebna, tako da su nam naši borići doputovali iz Nizozemske – pojasnio je Matija.

Riječ je o spororastućoj patuljastoj smreki koja godišnje naraste do deset centimetara. Tek nakon 20-ak godina postiže visinu od dva do tri metra te širinu od jednog do dva metra. Dovoljno ju je zaliti svaka dva do tri dana, a dok je u teglici, važno je paziti da ne stoji preblizu izvora topline jer je idealna temperatura za ovu biljku između 15 i 18 °C.

Nažalost, zbog toga što je mini bor živo biće, kao i općepoznatog načina ophođenja s paketima, nismo se odlučili za slanje poštom ili drugim kurirskim službama – napomenuo je idejni začetnik priče o mini boru koji savjetuje da ga je nakon blagdana najbolje presaditi u veću teglu, vrt, park ili šumu.

– Novim vlasnicima dolazi neokićen, a stoji 80 kuna. Trenutačno imamo organiziranu besplatnu dostavu za Zagreb i dostavljamo ga na kućni prag ili radno mjesto.

MINI BOR ćete također tijekom cijelog adventa moći nabaviti u MODNOM KOLEKTIVU u Tkalčićevoj 53 (na vrhu Tkalče). Bit ćemo prisutni i na ovogodišnjem ARTOMATU u HDLU, iliti Džamiji od 16. do 23. prosinca, MINI BOR će se prodavati i u okviru humanitarne akcije"Egoist ima herc" u caffe barovima Egoist, na lokacijama Jarunska tržnica i City Center one West, u koncept dućanima Croatian Design Superstoreu u Martićevoj ulici 4, TakeMeHome u Tomićevoj 4 (kod uspinjače). Osim dostave, mini bor se može kupiti i u udruzi Zeleni kvart u Jablanovečkoj 49 na Trešnjevci te u u Zagrebu.

Više inforrmacija potražite na služenoj web stranici MINI BOR ili putem Facebooka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
04. svibanj 2024 03:07