bez greške...

Minijaturist savršeno rekreira povijesne interijere u nevjerojatnom mjerilu

 Chris Toledo
Toledova inspiracija za njegove male skulpture došla je iz njegove ljubavi prema umjetnosti i povijesti

Na svom popularnom Instagram računu, umjetnik Chris Toledo skoro pa svakodnevno dijeli ukrašene interijere i preuređenje kupaonica. Međutim, postoji jedna izrazita razlika između njegovog rada i uobičajenih fotografija koje ćete pronaći na Pinterestu. Svi interijeri koje kreira Toledo su minijaturizirani u mjerilu 1:12 inča. Da nije bilo njegove ruke koja se ugurala u male prostore - ili četkice za zube u punoj veličini koja se uzdiže u kupaonici ili prave glavice češnjaka koja zauzima pola kuhinje - nikada ne biste shvatili koliko su ta mjesta mala; njegovi su detalji upravo toliko besprijekorni.

“Odmalena sam volio stvarati”, kaže Chris za My Modern Met, “od gradnje malih kućica od štapova i kamenčića u svom dvorištu do slikanja portreta mojih prijatelja i obitelji.” Njegov je otac također bio utjecajan kao izvođač radova i drvodjelac koji mu je prenio ljubav prema izradi namještaja i arhitekturi.

Toledova inspiracija za njegove male skulpture došla je iz njegove ljubavi prema umjetnosti i povijesti. “Kad sam prvi put otkrio minijature”, prisjeća se, “bila je to trenutna ljubav jer sam po prvi put otkrio oblik umjetnosti koji je obuhvaćao svaki medij koji sam ikada volio i s kojim sam radio. Osim što sam mogao koristiti sve svoje omiljene medije u jednom obliku, svidjela mi se opipljivost rada s minijaturama.” Oni također služe kao još jedan način da Toledo ovjekovječi povijesnu arhitekturu. “Minijature mi daju priliku da sačuvam trenutak iz prošlosti i dopuštaju mi ​​da ga držim u rukama i vidim svojim očima.”

Iako bi se moglo činiti da bi morao potpuno preispitati kako raditi u tako malom opsegu, Toledo otkriva da nije tako drugačije kao što biste očekivali. "Kada je u pitanju stvaranje mojih komada, proces je vrlo sličan izgradnji strukture pune veličine (s nekoliko 'mini' iznimaka)", objašnjava on. “Mnogi moji radovi počinju kao jednostavne skice. Nacrtam nekoliko različitih tlocrta kako bih odredio što će imati pravi protok i cjelokupni izgled. Ljestvica u kojoj striktno radim je 1:12 ili skala od jednog inča, što znači da se jedna stopa u normalnom mjerilu prevodi na jedan inč.” Proces izgradnje je također sličan izgradnji nečega pune veličine. “Mnogi alati i materijali koje koristim samo su smanjene verzije svojih normalnih kolega”, kaže on.

Osim tehničkih razmatranja, Toledu je jednako važno da opiše kako se minijature izglrdaju kada je gotov. “Uz sve svoje komade volim učiniti da izgledaju proživljeni i nošeni. Za mene, taj dio uistinu daje dušu i onaj ultimativni realizam kojem težim u svom radu.”

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. travanj 2024 18:15