Upoznajte kreativku

Minijaturne vintage kuhinje koje su osvojile društvene mreže

 Berislava Picek/Cropix
Ljubav Barbare Boronić Nikić prema starim stvarima i predmetima duboko je ukorijenjena u djetinjstvu jer je njezin pokojni otac bio strastveni sakupljač

Barbaru Boronić Nikić zapazili smo na društvenim mrežama, a za oko su nam posebno zapele fotografije koje su ljudi dijelili međusobno, točnije fotografije njezinih minijaturnih kućica i predmeta. Zato smo joj se javili i odlučili s njom porazgovarati o počecima tog hobija.

- Privatno sam osoba koja obožava kreativnost, detalje i stvaranje malih svjetova. Rođena sam 1974. u Zagrebu, gdje živim i radim u HOK osiguranju. Ova kreativna aktivnost pruža mi mogućnost da se izrazim na potpuno drugačiji način i stvaram minijaturne svjetove pune detalja - odmah na početku razgovora objašnjava Barbara i dodaje da je ljubav prema vintage stvarima i predmetima duboko ukorijenjena u njezinu djetinjstvu jer je njezin pokojni otac bio strastveni sakupljač.

image
Berislava Picek/Cropix

- Tijekom zajedničkih posjeta sajmovima i sličnim mjestima u potrazi za vintage blagom stvorena je moja veza s ovim posebnim predmetima. Od najranijih godina bila sam okružena raznolikim vintage stvarima i ta su me iskustva inspirirala i oblikovala moj estetski senzibilitet. Zahvaljujući tim iskustvima svaki vintage predmet ima svoju priču, koju sam odlučila prenijeti kroz moje minijature. Tako čuvam sjećanje na oca i pronosim duh prošlih vremena kroz moj rad - objašnjava Barbara i nastavlja da je ideja o izradi malih vintage kuhinjica proizašla iz želje stvaranja malih, idealnih prostora koje u stvarnosti nemamo priliku posjedovati ili uživati u njima.

image
Berislava Picek/Cropix
image
Berislava Picek/Cropix
image
Berislava Picek/Cropix
image
Berislava Picek/Cropix

- Inspirirana željom za stvaranjem imaginarnog svijeta iz mašte, odlučila sam se fokusirati na kreiranje minijatura koje oživljavaju nostalgične elemente prošlih vremena. Ove male kreacije postale su moj bijeg u svijet mašte, gdje mogu iscrtati i oblikovati prostor prema vlastitim snovima. Vintage kuhinjice predstavljaju za mene više od samih minijatura; one su izraz moje strasti prema detaljima i želje za stvaranjem jedinstvenih malih svjetova u kojima svaki element nosi svoju priču. Pri izradi sam koristila materijale koji su bili lako dostupni i ekonomični, kako bih postigla autentičan izgled uz minimalne troškove. Glavni materijali bili su papir, karton, drvo, ostaci tkanina, prazne kutijice i slični reciklirani materijali. Osim toga, kako bih dodala poseban šarm i detalje, koristila sam i nekoliko sitnica koje sam nabavila u specijaliziranim trgovinama za hobby art. To su bili manji dekorativni elementi koji su obogatili cjelokupni izgled kuhinjice. Kako bih postigla željeni vintage izgled, koristila sam tehnike kao što su pažljivo rezanje, lijepljenje, bojenje i detaljno ukrašavanje. Rad s ovim raznovrsnim materijalima i upotreba raznolikih tehnika omogućili su mi stvaranje autentičnih minijatura koje odražavaju posebnu atmosferu vintage kuhinje - detaljno opisuje Barbara i otkriva kako je za izradu jedne minijature potrebno 30-ak sati rada, i to uz minimalan budžet jer je većina materijala s kojima radi reciklirana.

image

Barbara Boronić Nikić

Berislava Picek/Cropix
image
Berislava Picek/Cropix

- Najveći izazov u procesu izrade minijaturnih kuhinja bilo je postizanje skladnog prostora i usklađivanje mjerila. To je zahtijevalo pažljivo balansiranje dimenzija svakog elementa kako bi se stvorio harmoničan izgled. Posebno izazovno bilo je pravilno izračunavanje dimenzija predmeta, što je za mene predstavljalo dodatan trud s obzirom na to da matematika nikada nije bila moje područje. Kuhinjica je kod mene i nezaobilazan je ukras za svake božićne blagdane - smije se Barbara i za kraj napominje da ne radi po narudžbi jer cijeni potpunu slobodu i neovisnost u radu. U pravilu, kaže, sve što stvori namijenjeno je darovanju prijateljima ili obitelji.

-Radim i lutke obučene u repliku vrapčanske tradicionalne narodne nošnje. Takvih lutaka sam izradila 20-ak uz pomoć nekoliko mještana, što muških, što ženskih, za božićne jaslice u crkvi sv. Barbare u Vrapču - za kraj govori Barbara.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 05:15