izložbe u splitu

Mirko Ilić i najbolji suvremeni hrvatski dizajn u Multimedijalnom kulturnom centru

S prve verzije izložbe Mirka Ilića u HDD galeriji u Zagrebu

 

 HDD
Prva je panoramski prikaz rada Mirka Ilića, dok druga daje bijenalni presjek najboljih radova suvremenog hrvatskog dizajna

U srijedu 22. prosinca u Multimedijalnom kulturnom centru (Dom mladih) u Splitu otvorile su se čak dvije izložbe dizajna: izložba MIRKO ILIĆ: IZ POVIJESTI LJUDSKE GLUPOSTI – DIZAJNERSKA POVIJEST SVIJETA i IZLOŽBA HRVATSKOG DIZAJNA 19/20 – NAGRAĐENI RADOVI i traju do 18. siječnja. Prva je panoramski prikaz rada istaknutog grafičkog dizajnera Mirka Ilića od plakata, preko novinskih naslovnica i ilustracija do stripova, remiksiranih kao priča o posljednjih 120 godina ljudske povijesti, dok druga daje bijenalni presjek najboljih radova suvremenog hrvatskog dizajna u svim područjima dizajnerskog djelovanja - prenosi Hrvatsko dizajnersko društvo.

image

Germany: Toward Unity, ad: Rudolph Hoglund, Time International, 25. 6. 1990 / Germany: One Year Later, Time International, 1. 7. 1991

Mirko Ilić

Izložba Iz povijesti ljudske gluposti – Dizajnerska povijest svijeta, u kustoskoj koncepciji Marka Goluba, oslanja se na komunikacijsku snagu dizajna i ilustracija Mirka Ilića, njihovu sposobnost da na vizualan način artikuliraju problematiku nekih od najkompleksnijih društvenih i političkih tema našeg i prošlih vremena. Kao dizajner, art direktor, i ilustrator za brojne novine i magazine – Polet, Start, Danas, Panorama, Time, New York Times, Wall Street Journal i druge – Ilić je ostavio snažne vizualne komentare na aktualna društvena i politička zbivanja u vremenskom rasponu od početka svoje karijere u drugoj polovici 1970-ih sve do danas.

image

Radovi nominirani za Veliku nagradu, Gradski bazeni Pula (Tumpić/Prenc), Omoguru – alati koji olakšavaju čitanje (OmoLab komunikacije) & Made in (Oaza)

HDD

Takvi radovi, objavljivani u novinama i časopisima, koji evociraju neke od najvažnijih događaja koji su se odvili za vrijeme naših života, čine osnovu ove izložbe, no pažljivijim pregledom cjelokupnog Ilićevog opusa naći ćemo i brojne refleksije o drugim zbivanjima, pojavama i idejama koje sežu i u mnogo dalju prošlost a bile su relevantne kako za trenutak u kojem se Ilić na njih osvrnuo, tako i za naše današnje vrijeme.

image

S prve verzije izložbe Mirka Ilića u HDD galeriji u Zagrebu

HDD

Izložba hrvatskog dizajna središnja je i najvažnija strukovna dizajnerska manifestacija u Hrvatskoj koja okuplja najbolje dizajnerske radove nastale tijekom dvogodišnjeg razdoblja u svim područjima dizajnerskog djelovanja, uključujući dizajn vizualnih komunikacija i grafički dizajn, industrijski dizajn, dizajn ambalaže, dizajn prostornih intervencija i sustava, dizajn interakcija i elektroničkih medija, kritički, odnosno konceptualni dizajn, modni i odjevni dizajn itd. Osim što od 1999. godine predstavlja sam vrh profesionalne produkcije hrvatskih dizajnera, dizajnerskih studija i agencija, izložba uključuje i studentsku sekciju koja daje uvid u sva aktualna postignuća u visokoškolskoj dizajnerskoj edukaciji.

image

“25 FPS”, Andro Giunio; “MADE IN: Crafts and Design Narratives”, Oaza; “Nike Air Type”, Hot Type; “Riah”, Neva Marija Zidić; “Niki Mill”, Tana Jeić; “HNK 2018/19”; NJI3

HDD

Prije gostovanja u Splitskom MKC-u, izložba je bila pokazana i u Muzeju za umjetnost i obrt u Zagrebu te u Muzeju grada Rijeke. Najrecentnije izdanje ove izložbe, Izložba hrvatskog dizajna 19/20, po prvi put je integralno predstavljeno online, no ni izložba u fizičkom prostoru nije izostala – u Galeriji Multimedijalnog kulturnog centra izloženo je preko četrdeset projekata (plakati, knjige, namještaj, proizvodi i sl.), nagrađenih ili ovjenčani posebnim priznanjima u svojim kategorijama.

Detaljnije o izložbama na HDD.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. travanj 2024 20:55