THE IZLOŽBA

Mirko Ilić: Iz povijesti ljudske gluposti – Dizajnerska povijest svijeta - izložba gostuje u Čakovcu

Mirko Ilić - naslovnice Danas i Time, Evil

 HDD/

U Centru za kulturu Čakovec danas je otvarena izložba MIRKO ILIĆ: IZ POVIJESTI LJUDSKE GLUPOSTI – DIZAJNERSKA POVIJEST SVIJETA. Izložba predstavlja panoramski prikaz Ilićevog rada u rasponu od plakata, preko novinskih naslovnica i ilustracija do stripa, od sredine 1970-ih do danas, remiksiranih kao pripovijest o 20. i 21. stoljeću i jedno moguće čitanje trenutka u kojem živimo i onoga što nas je do njega dovelo. Čakovečka izložba njeno je jedanaesto gostovanje nakon premijere u HDD galeriji, a dosad je postavljena u Puli, Sisku, Bihaću, Tuzli, Splitu, Osijeku, Ljubljani, Podgorici, Rijeci i Koprivnici. Izložba, čiji je kustos Marko Golub, ostat će otvorena do 24. listopada, piše HDD.

image

Mirko Ilić - Strah od letenja

HDD/

Izložba Mirko Ilić: Iz povijesti ljudske gluposti – Dizajnerska povijest svijeta, u kustoskoj koncepciji Marka Goluba, oslanja se na komunikacijsku snagu dizajna i ilustracija Mirka Ilića, njihovu sposobnost da na vizualan način artikuliraju problematiku nekih od najkompleksnijih društvenih i političkih tema našeg i prošlih vremena. Kao dizajner, art direktor, i ilustrator za brojne novine i magazine – Polet, Start, Danas, Panorama, Time, New York Times, Wall Street Journal i druge – Ilić je ostavio snažne vizualne komentare na aktualna društvena i politička zbivanja u vremenskom rasponu od početka svoje karijere u drugoj polovici 1970-ih sve do danas. Izložba se u Centru za kulturu Čakovec održava u sklopu jubilarnog 10. Festivala stripa u organizaciji udruge STRIPoblaČAK.

image

Mirko Ilić - Time, Evil

HDD/

Takvi radovi, objavljivani u novinama i časopisima, koji evociraju neke od najvažnijih događaja koji su se odvili za vrijeme naših života, čine osnovu ove izložbe, no pažljivijim pregledom cjelokupnog Ilićevog opusa naći ćemo i brojne refleksije o drugim zbivanjima, pojavama i idejama koje sežu i u mnogo dalju prošlost a bile su relevantne kako za trenutak u kojem se Ilić na njih osvrnuo, tako i za naše današnje vrijeme.

image

Mirko Ilić - The Scent of War

HDD/

Radovi koje smo na kraju okupili za ovu izložbu osim spomenutih novinskih i magazinskih naslovnica i ilustracija uključuju i niz plakata i stripova, a svi zajedno čine panoramu proteklih 120 godina (ugrubo od 1900. do 2021.) sagledanu kroz prizmu jednog iznimnog autorskog opusa.

image

Mirko Ilić - Start, ilustracija Goli Otok

HDD/

Drugim riječima, izložba je u osnovi „remiks“ odabranih fragmenata Ilićevog rada kao dizajnera, ilustratora i strip autora – dakle u većini najvažnijih područja njegova autorskog djelovanja – koji se prožimaju u nekoliko međusobno isprepletenih narativnih linija: pripovijest o jednom vremenskom razdoblju, pripovijest o bitnim trenucima jedne dizajnerske karijere te osvrti na same radove, kontekste u kojima su nastali i njihove kompleksne reference. Na ovoj izložbi kronološki redoslijed je relativan i izmjenjiv, sve teče u više različitih smjerova, svaki izloženi vizual je mogući putokaz za nešto drugo.

Mirko Ilić: Iz povijesti ljudske gluposti – Dizajnerska povijest svijeta

Galerija Centra za kulturu Čakovec

12.10. – 24.10.2023.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. ožujak 2024 09:49