BAŠ JE FORA

Mislite li da je ova kuća stvarna ili je optička iluzija? Poigravanje s bojama i perspektivom začuđuje

 Maia C via Flickr (CC BY-NC-ND 2.0 DEED)

Pop umjetnik Roy Lichtenstein prvenstveno je poznat po svojim slikama koje izgledaju kao iz stripa, no jeste li znali da je bio i kipar? Američki umjetnik izložio je nekoliko javnih skulptura, ali možda neki od njegovih najšarmantnijih radova potječu iz njegove serije "Kuća". Ove otkačene skulpture poigravaju se bojom i perspektivom na način koji je jedinstven Lichtensteinu.

Proizvedena kasnih 1990-ih, serija "Kuća" sastoji se od dvije samostojeće i jedne zidne skulpture. Prikazane u bijeloj, crvenoj i žutoj boji, kuće se dramatično mijenjaju ovisno o tome gdje se promatrač nalazi. Relativno ravna skulptura izgleda potpuno trodimenzionalna kada se gleda pod preciznim kutom. Ovu razigranu igru ​​perspektive umjetnik je pažljivo njegovao, izradivši brojne studije za tri skulpture.

Krećući se od skica na papiru do malih maketa, Lichtenstein se igra s postavljanjem boja, možda u nastojanju da vidi koja je kombinacija dala najdramatičniji rezultat. Dok je prototip Kuće 1 u punoj veličini proizveden 1996., konačne verzije iz serije "Kuća" proizvedene su posthumno nakon što je Lichtenstein umro 1997. u dobi od 73 godine. Danas je Kuća 1 izložena u Vrtu skulptura u Nacionalnoj galeriji umjetnosti u Washingtonu, D.C., a Kuća 3 može se pronaći u High Museum of Art u Atlanti. Oslikani aluminijski komad proizveden je 2003. nakon što ga je naručila Zaklada Roy Lichtenstein.

Kuću 2, za koju postoji i umjetnikov dokaz i posthumno izrađeno izdanje, teže je vidjeti. To prvenstveno zato što su obje kreacije dio privatnih kolekcija. Posljednji put je bila izložena 2013. kada je bila dio Lichtensteinove izložbe u Veneciji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
22. travanj 2024 14:22