Čikaški NeoCon

Mladen Jambrović ekskluzivno s jednog od najvećih sajmova dizajna interijera u Americi

 Privatna arhiva
Mjesta sigurno ima i za hrvatske proizvođače, koji itekako imaju što ponuditi golemom američkom tržištu

Jedan od najvećih sajmova za unutarnje uređenje - čikaški NeoCon, nakon pandemijskog prekida i lanjske selidbe u listopadski termin, konačno se "vratio kući" u lipanj, mjesec u kojem se tradicionalno održava od 1969. godine. Da je povratak u urede bolna točka za Amerikance, vidi se i u svijetu dizajna.

image

Predstavljeno je mnogo "izolirajućih" uredskih elemenata, stolova, stolaca i kabina za samostalni rad ili videokonferencije

Privatna arhiva

Mnogo je "izolirajućih" uredskih elemenata, stolova, stolaca i kabina za samostalni rad ili videokonferencije, pa su dominantni detalji na sajmu vezani uz materijale za zvučnu izolaciju, i to u svim mogućim bojama, teksturama i oblicima. Koriste se za pomične paravane, za uredske svjetiljke, stolne pregrade, stolce, zidne obloge...

image
Privatna arhiva

Taj trend - doći u ured, a biti izoliran i "siguran", nešto je što smo primijetili i lani, a ove je godine doživio pun zamah. Od koncepta - otvorenog ureda i povratka kubusima u različitim oblicima, izazov je za poslodavce i dizajnere.

Za unutarnje uređenje primjetne su kombinacije glatkih i "čupavih" tkanina

Neki su te izazove riješili bolje, neki malo manje uspješno, ali vjerujemo da je taj trend ipak načelno američki te kako u Europi neće toliko zaživjeti.

image
Privatna arhiva

Za unutarnje uređenje domova primjetno je korištenje boja koje su nježne i pastelne. Ako su podloge neutralne (pri čemu neutralno ne znači bijelo), tada su detalji čak i poprilično jakih boja. Skladnih, ali prilično jakih. Također, primjetna je izražena igra teksturama. Vrlo često su u kombinacijama dnevnih boravaka prilično glatke teksture tkanina, stolići od kamena i "čupave" fotelje, poput ovčice.

image

Dominantni su detalji vezani uz materijale za zvučnu izolaciju, i to u svim mogućim bojama, teksturama i oblicima

Privatna arhiva

NeoCon posjeti velik broj arhitekata i dizajnera iz cijelog SAD-a, a primijetili smo i izlagače iz Turske, Litve, tradicionalno iz Tajvana i Južne Koreje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
15. travanj 2024 21:48