DOBRA ODLUKA

Mladi arhitekt otišao na putovanje pa odlučio sagraditi kućicu od 20 kvadrata i ostati

 Daniel Sorano
Dani je isprva mislio samo improvizirati privremeni krov za kamper zbog povremenog lošeg vremena

Poput mnogih entuzijastičnih surfera, Daniel Sorano se jednog dana odlučio provozati se sve do Južne Amerike, tražeći izgubljeni raj. Uzeo je nekoliko mjeseci pauze od posla i napustio Oregon, no kad je stigao u Nikaragvu, cijeli mu se život promijenio. Ovo je početak priče koju je ispričao za Dwell, a kulminirala je stvaranjem njegove fantastične kamper kuće.

Izgradnja kuće u Nikaragvi nije mu bila ni na kraj pameti u to vrijeme. Još 2019. godine je kupio stari kamper za samo 11 000 kuna jer mu je trebalo putno vozilo i privremeno utočište na plaži.

Dani je isprva mislio samo improvizirati privremeni krov za kamper zbog povremenog lošeg vremena. Već je znao mnogo o tropskoj arhitekturi nakon što je proveo vrijeme na mjestima poput Guatemale i Balija. Inspiriran onim što je mogao dizajnirati u ovom prekrasnom tropskom području, Dani je kupio mali komad zemlje (1/2 jutra/0,2 hektara) i smjestio svoj kamper među voćkama.

Na kraju je odlučio ugraditi samostojeći kamper u održivu, potpuno prirodnu modularnu kuću inspiriranu lokalnom arhitekturom. Cijelu su stvar izgradili i opremili od nule Dani i njegov prijatelj stolar, Tiemo Riediger. Koristili su samo osnovne alate (bušilicu i radijalnu pilu) i osnovne materijale (lokalnu tikovinu).

Rezultat je bio 22,2 četvorna metra koji su potpuno jedinstveni i održivi. Odvojeni kamper postao je spavaća soba, s dovoljno prostora za dva kreveta plus spremištem za daske za surfanje ispod njega. Prvi korak bio je pričvrstiti kamper za tlo tako što su ga postavili na stupove i pričvrstili ih na betonsku podlogu.

Zatim su dva prijatelja ugradila kamper u drveni okvir na otvorenom s krovom od valovitog čelika. Spavaća soba pretvorena unutar kampera nalazi se na jednom kraju kraja. Na suprotnom su kraju njih dvoje izgradili malu kupaonicu koja je dizajnirana poput saune, s puno drva. Dani je tome dodao i moderne aparate.

Središte ove malene tropske kuće je jedinstvena kuhinja/dnevni prostor koji je povezan s vanjskim prostorom. Umjesto prozora, Dani je "eksperimentirao" s rustikalnim drvenim pločama kojima se upravlja pomoću užadi i kolotura. Sve dok je lijepo vrijeme, otvorene su danju i noću. Nedostatak konvencionalnih vrata i prozora čini ovo područje mnogo prostranijim i bližim prirodi.

Što se tiče vanjskog prostora, viseći papirnati lampioni osvjetljavaju prostor kad padne mrak, dok rustikalna ograda od tikovine označava granice imanja. Osim toga, stabla avokada u blizini najbolji su izvor ukusnih doručaka. Ovo mjesto doista zvuči kao raj.

Mladi arhitekt želio je da sve bude što jednostavnije i održivije. Cijela je stvar koštala oko 50 000 kuna, uključujući kamper, alate i osnove kuhinje. Koliko ljudi vani može reći da je toliko malo platilo za privatni raj?

Dani sada živi san u vlastitoj kamper kućici u Nikaragvi. Svakih šest mjeseci svake godine dobiva cijeli dan surfanje, hladi se u visećoj mreži i uživa u prirodnoj hrani. Tijekom ostatka godine, kada se vrati u Španjolsku ili ponovno krene na put, njegov dom postaje privremeno utočište za goste. To je situacija u kojoj svi dobivaju. Da ne spominjemo da kućica za kampiranje nije njegov jedini projekt u tom području, budući da je ondje stvorio slične nastambe inspirirane tropskom prirodom za druge kupce.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
08. travanj 2024 10:58