LJUDI, FLORA I PROSTOR

Mladi slikar Luka Kušević Radaković: Priroda je neiscrpna i bogata fascinacijama

Mladi slikar Luka Kušević Radaković nedavno je završio Akademiju likovnih umjetnosti u klasi Zoltana Novaka, a nas su zaintrigirali njegovi radovi inspirirani naturalnim motivima.

Luka Kušević Radaković mladi je slikar čiji su nam radovi zapeli za oko zbog sjajne interpretacije prirode. Luka je rođen 1993. godine u Zagrebu. Nakon završene škole za primijenjenu umjetnost i dizajn upisao je Akademiju likovnih umjetnosti u Zagrebu, gdje je 2017. diplomirao u klasi kod profesora Zoltana Novaka. Do sada je izlagao na dvije samostalne izložbe (Galerija Matice hrvatske, Mladi likovni umjetnici u knjižnici Marije Jurić Zagorke) i više skupnih, od kojih se ističe izložba u galeriji Forum pod nazivom "Koloristički dijalozi", gdje se šest mladih suvremenih autora postavilo nasuprot djelima klasičnih dubrovačkih kolorista.

Iako mlad, riječ je o neospornom talentu, a mi smo ga odlučili predstaviti među prvima, kako bismo jednoga dana mogli reći da smo ga mi otkrili. - Izuzev nekoliko nagrada na Akademiji, ništa se još nije dogodilo, moj put je tek počeo - kaže nam Luka Kušević Radaković, a mi ga pitamo kako je počeo njegov slikarski put.

- Od malih nogu stalno sam nešto izrezivao, šarao po papiru, sve je išlo svojim prirodnim tokom bez pretjeranog preispitivanja. Bio sam antitalent za sve osim za slikarstvo, a sada shvaćam kroz svoju percepciju da je slikarstvo najteže od svega - smije se Luka. Uglavnom slika uljanim bojama, a skice za slike radi uljanim pastelama.

“Uzor su mi američki apstraktni ekspresionisti jer je njihov rad čist i lišen tereta beznačajnih teorija i lažnih filozofija” - kaže Luka.

- Uljane pastele su mi nedavno otkriće, s njima mogu jako brzo raditi, u 15-ak minuta dovršiti stvar. Trenutno slikam dosta veće formate te mi za njih treba puno vremena. Sam proces slikanja meni je veoma spor i mučan, jednu sliku znam raditi po nekoliko mjeseci, a razlog je taj da nije dovoljno samo nabacati materijal koji koristiš na platno. Bitna je artikulacija poteza, usklađenost elemenata na slici, sam pokret, misaona konstrukcija koja dirigira kompozicijom te na samom kraju mogućnost unošenja osjećaja koji se veže za sliku. Mnogi danas govore o konceptualnom slikarstvu, smatram da takvo što ne postoji zato što svaki ljudski čin proizlazi iz neke ideje i izlišno je to naglašavati - priča nam mladi umjetnik, a nas zanima koji su mu najdraži motivi iz prirode.

- Cijela priroda je moj motiv jer smatram da je neiscrpna i bogata fascinacijama. Moje slikarstvo je reakcija na sveprožimajući trend realizma. Svojim interpretacijama prirode htio bih pokazati stvarnu moć koje slikarstvo ima te njegovu mogućnost dopiranja do spoznaje apsolutnog bitka. U tome su moji uzori američki apstraktni ekspresionisti. Njihovo slikarstvo je čisto, lišeno tereta beznačajnih teorija i lažnih filozofija - objašnjava umjetnik koji stvara u jednom malom ateljeu na zagrebačkom Kvatriću.

- Taj prostor je zatvoren. Isparavanje terpentina i ulja ponekad mi stvara halucinacije i bljeskove određenih predodžbi koje niču iz podsvijesti. Njih pokušavam prenijeti na svojim slikama - priča Luka, a na naše pitanje koji su mu planovi, ima spreman odgovor.

- Planiram i dalje kontinuirano raditi na svojim slikama, odnosno razvijati svoj slikarski duktus. Krajem šestog mjeseca imat ću veliku izložbu u galeriji Forum, čiji je naslov 'Likovni čin djeteta zaokuplja cjelokupnu njegovu ličnost' - zaključio je Luka Kušević Radaković.

Foto: Ivana Nobilo

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 09:22