Srodni svjetovi

Moda i arhitektura: Poznato ime hrvatske modne scene, modni dizajner Silvio Vujičić

 IVAN POSAVEC, SHUTTERSTOCK
Na njegov rad utječe niz podražaja. Obožava svu arhitekturu, vrlo mu je važna u stvaralaštvu

Za Silvija Vujičića kažu da je genijalni umjetnik obavijen misterijem, a za njegove radove da se uvlače pod kožu. Djeluje kao likovni umjetnik i modni dizajner, a izlagao je na brojnim grupnim i samostalnim izložbama

image
IVAN POSAVEC

“I dizajneri i arhitekti bave se rješavanjem sličnih problema vezanim uz materiju, prostor i najvažnije - ljudsko tijelo”

Na koji način vidite povezanost između mode, arhitekture i umjetnosti?

Čovjek je karika koja povezuje sva ta tri medija, mijenja ih i propitkuje, a ponekad posljedično i on biva promijenjen od strane tih svojih kreacija.

Postoji li neko umjetničko djelo koje Vam je bilo inspirativno za Vaš rad. Koje je to djelo i na koji Vas je način inspiriralo?

Na moj rad utječe čitav niz podražaja. Bitne su mi atmosfere, mirisi, zvukovi, prikazi iz svakodnevnog života ili informacije iz povijesti. Nema jednog rada koji bi mogao izdvojiti, ja sam kao neki kombajn za žetvu žitarica - jedem i procesuiram sve oko sebe.

image
Dominikanski samostan Sainte Marie de La Tourette pored Lyona
PIERRE ANTOINE PLUQUET/HANS LUCAS VIA AFP

SKRIVENI SADRŽAJI

Od domaćih prostora posebno izdvaja Vestibul / rotondu Dioklecijanove palače, a od stranih dominikanski samostan Sainte Marie de La Tourette pokraj Lyona . Razlog? Imaju intenzivnu atmosferu i sadržaj koji se ne otkriva na prvu

image
Interijer samostana Sainte Marie de La Tourette
PIERRE ANTOINE PLUQUET/HANS LUCAS VIA AFP

Postoji li neka građevina koja Vas posebno inspirira i zašto, bilo domaća bilo strana?

Sve građevine su mi inspirativne, od antičkih hramova, preko renesansnih dvoraca, baroknih ljetnikovaca do brutalističkih stambenjaka. Obožavam svu arhitekturu i vrlo mi je važna u mom stvaralaštvu. Od „domaćih“ prostora izdvojio bi Vestibul/ rotondu Dioklecijanove palače, a od stranih bi izdvojio dominikanski samostan Sainte Marie de La Tourette pored Lyona. Oba sam izdvojio iz razloga što imaju intenzivnu atmosferu i sadržaj koji se ne otkriva na prvu.

image
Vestibul/ rotonda Dioklecijanove palače, Split
SHUTTERSTOCK

Je li moda umjetnost?

Moda je dizajn koji stvaraju modni dizajneri, umjetnost stvaraju umjetnici iz nekih drugih potreba. Principi nastanka i potreba komunikacije svakog od tih medija su drugačiji. Postoje umjetnici čiji umjetnički radovi propituju medij mode, ali ti radovi kao takvi nisu mišljeni kao dizajn.

Kako gledate na povezanost arhitekata i modnih dizajnera na međunarodnoj sceni, bilo kroz način na koji utječu jedni na druge, bilo kroz građevine koje za modne dizajnere oblikuju poznati arhitekti?

Trend povezanosti modnih dizajnera i arhitekata nije nešto novo. Taj odnos je u intenzivnoj simbiozi već sto godina. Smatram da je to odličan odnos u kome se obje strane zapravo bave rješavanjem sličnih problema vezanim uz materiju, prostor i najvažnije - ljudsko tijelo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. srpanj 2024 04:00