UGRADBENE KLUPE

Modernizirani stari trend za sjedenje čak i u najmanjim kuhinjama stvara savršene kutke

 Echlin/@echlin_studio, Atelier Devergne par Audrey/@atelierdevergne
Kao ležerna alternativa formalnim blagovaonicama i stolovima, one su ugodno mjesto za razgovor ili šalicu čaja

Uvučene u kuhinjske kutove, postavljene uzduž blagovaonica ili smještene duž gotovo bilo kojeg unutarnjeg zida kojem je potrebno osvježenje, moderne klupice jedna su od najtraženijih arhitektonskih značajki u dizajnu interijera trenutno.

Kao ležerna alternativa formalnim blagovaonicama i stolovima, one su ugodno mjesto za razgovor ili šalicu čaja ujutro, poslijepodne i navečer. Ali tu je i posebna ravnoteža između funkcije i udobnosti koja osvaja srca.

Ugrađena moderna klupa može promijeniti cijeli vaš interijer. Može usidriti otvoreni prostor s novom žarišnom točkom. Može ugurati blagovaonicu u nezgodne prostorije u koje se ne bi smjestio stol sa stolicama sa svih strana. Može ponuditi prostor za tajno skladištenje sa sjedalima i skrivenim ladicama.

Iako su ugradbene klupice idealne za moderne kuhinje s ležernim blagovaonicama, naći ćete ih u svim modernim domovima - evo nekoliko savjeta i trikova kako ih pravilno postaviti.

1. KORISTITE IZDRŽLJIVU PRESVLAKU

Dok tapeciranje klupa stvara novi izgled, glavna briga je trajnost. To je razlog zašto se restorani često drže materijala koji se lako čiste poput kože. Sada postoje izdržljive verzije gotovo svih materijala bez žrtvovanja izgleda i dojma. Za presvlake koje traju, razmislite o komercijalnim materijalima ili tamnim tkaninama s uzorcima koje skrivaju neizbježno prolijevanje crnog vina.

2. RAZMOTRITE VISINU I DUBINU

Kao rješenja za uštedu prostora, klupe se mogu prilagoditi nizu rasporeda, jednostavnih poput ravnih klupa duž zidova ili nešto kompliciranijih konstrukcija (mislite na U-oblike i L-oblike) koji transformiraju raspored prostorije. Općenito, najbolje je uzeti u obzir mjere i onda odrediti koliko sjedala pokušavate postaviti.

Uz mjerenje vašeg stola, morate imati na umu još mnogo toga. Dubina i visina sjedala vrlo su važne - ako se radi o klupi za blagovaonski stol, želite biti sigurni da je visina sjedala oko 46 centimetara.

3. LEBDEĆE KLUPE ZA OSJEĆAJ VEĆEG PROSTORA

Klupe izrađene po mjeri mogu imati visine koje uobičajeni namještaj ne može – kao što je i njihova sposobnost da u potpunosti eliminiraju noge. U određenim konfiguracijama klupe mogu lebdjeti duž zida sa skrivenim strukturnim ojačanjem. Plutajuće klupe su trik za stvaranje osjećaja većeg prostora oslobađanjem prostora na podu.

A kada su u pitanju noge, nemojte misliti samo na one na (ili izvan) vaše klipe. Stol odaberite istovremeno s klipom kako ne biste pogriješili u proporcijama i položaju nogu stola, koje ponekad mogu smetati. Važno je zapamtiti da je ovo fiksni namještaj i da se ne možete vratiti nakon što je postavljen.

4. UGRADITE KLUPE U OTOK

Dok ugrađene klupe često zauzimaju prostor duž zida, dvonamjenski kuhinjski otok sa sjedalima zanimljiv je novi način. U kuhinji, postavljanje klipe u otok štedi prostor i izbjegava da otok ima strmu površinu na kojoj bi se obično nalazile barske stolice, koje su zadane, ali nisu uvijek potrebne u otvorenom prostoru gdje ima puno mjesta sjediti.

5. KORISTITE MEKE OBLIKE

Dok su ravne linije tipične za klupe za sjedenje, suvremeni banketi se ne boje pokazati svoje obline. Zajedno s rasporedom, samo sjedalo može biti zaokruženo mekanim presvlakama ili dizajnirano u vijugavom obliku da ublaži oštre kutove vaše arhitekture.

6. IGRAJTE SE UZORCIMA

Teško je previdjeti jednu glavnu prednost ugrađene klupe: stvara novu žarišnu točku. Pogotovo kada se koriste u otvorenim rasporedima, klupe mogu privući pogled nizom različitih završnih obrada – sve od kontrastnih boja i uzoraka do uzbudljivih tekstura i materijala stvorit će vizualni trenutak koji privlači pažnju.

7. ISPUNITE NEZGODAN PROSTOR

Ugrađene klupe mogu oživjeti prostore koji očito nisu prikladni za namještaj - poput zakrivljenog mjesta ispod lučnog prozora ili malog kutka bez mjesta za slobodne stolce.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. svibanj 2024 10:04