Made in Croatia

Modularan, lagan i izdržljiv: revolucionarni komad namještaja mladih domaćih dizajnera

 NEJA MARKIČEVIĆ/CROPIX
Domaći dizajneri Filip Havranek i Kristina Lugonja predstavljaju novi proizvod, garnituru Play!

Garnitura Play sastoji se od samo četiri osnovna elementa, ali može se složiti u bezbroj kompozicija, kako korisnik poželi i treba. Sigurno mislite da je skupa. Varate se!

Krajem 2019. nemalo smo se iznenadili kad su nam domaći dizajneri Kristina Lugonja i Filip Havranek predstavili svoj novi projekt, startup Pleme s prvim proizvodima: madracima! Pomislili smo kako je to zaista zanimljiv razvoj situacije, ali se i na prvu oduševili zanimljivim dizajnerskim rješenjima koja su implementirana na madracima. No, dizajnerski dvojac tu nije stao, Pleme je dobilo novo pojačanje, zanimljivu modularnu garnituru Play.

image
Dizajneri Filip Havranek i Kristina Lugonja
NEJA MARKIČEVIĆ/CROPIX

- Startup smo pokrenuli nakon sudjelovanja u akceleratorskom programu Fil Rouge Capitala, fonda rizičnog kapitala čiji je primarni cilj investiranje u mlade poduzetnike, startup i scaleup tvrtke u Hrvatskoj. Fil Rouge Capital nam je, osim početne investicije, putem odličnih mentora pružio i edukaciju o pokretanju tvrtke.

image
NEJA MARKIČEVIĆ/CROPIX

Jezgra garniture Play izrađena je od pjene, što zapravo znači da, osim pjene i navlake, ne sadrži ništa drugo

Pitamo ih kako je došlo do toga da naprave garnituru.

- Iako nas najnovija kriza nije znatno oštetila, na zadnjem lockdownu odlučili smo uložiti u razvoj novih proizvoda. Oboje smo industrijski dizajneri s iskustvom u projektiranju namještaja pa se, s obzirom na to znanje i naše iskustvo u tehnologijama od pjene (madraci), garnitura činila kao logičan izbor. Najprije smo krenuli s online pre-order kampanjom na koju smo dobili jako dobre povratne informacije. Zbog velikog broja upita i prednarudžbi, odlučili smo garnituru predstaviti na pop-up izložbenom prostoru u City Centeru one West. Play će potencijalni kupci moći pogledati i isprobati od 22. veljače do 22. ožujka - kaže nam Kristina Lugonja.

image
NEJA MARKIČEVIĆ/CROPIX

Garnitura Play dostupna je za prodaju samo putem web stranice www.pleme.eu, a uživo se od 22. veljače do 22. ožujka može pogledati u City Centeru One West

image
NEJA MARKIČEVIĆ/CROPIX

Gumirana podloga

Jezgra Play garniture izrađena od pjene, što znači da osim pjene i navlake, ne sadrži ništa drugo. Iz tog razloga je lagana za prenošenje i premještanje, i nema dijelove koji se mogu slomiti pri rukovanju. Play garnitura sastoji se od samo četiri osnovna elementa, ali se može složiti u bezbroj kompozicija. Elementi se mogu nadokupiti pa u neku ruku garnitura raste s potrebama kupca.

image
NEJA MARKIČEVIĆ/CROPIX

- Materijal je visokokvalitetna pjena visoke elastičnosti, koju koristimo kao baznu pjenu u našim madracima Nimbusu i Stratusu. Dakle, jezgra garniture Play u potpunosti je izrađena od pjene, bez drvenih ili metalnih dijelova kakve nalazimo u tradicionalnim garniturama (iverica, furnirska ploča, opruge, metalni okovi i slično). Sastoji se od različitih modula velikodušnih dimenzija - od kojih su jednosjed, kutni element i veliki tabure u tlocrtu dimenzija 100x100 cm, a manji tabure je 100x75 - kaže Filip Havranek, a nas zanima kako se moduli spajaju.

image
NEJA MARKIČEVIĆ/CROPIX

- Uz svaki element dolazi gumirana mrežasta protuklizna podloga - takva podloga se stavi na pod (glatki ili tepih), a jednom kad se na nju stavi element, više se ne može pomaknuti - objašnjava.

Cijena je još jedan segment koji nas je zaista iznenadio, i to pozitivno. Naime najmanji modul, tabure veličine 100x75, stoji 1400 kuna, a najskuplji je element kut koji je 2780 kuna. Za razliku od drugih proizvođača, Kristina i Filip garnituru (i madrace) prodaju isključivo direktno kupcu, zato je cijena pristupačna.

image
NEJA MARKIČEVIĆ/CROPIX

Obiteljske radionice

Pitamo dizajnere gdje se garnitura izrađuje i u kojim je sve izvedbama dostupna.

- Proizvodnja se odvija kod naših partnera na više lokacija u Hrvatskoj; surađujemo s malim hrvatskim obiteljskim radionicama, ali i s većim tvornicama. Trenutačno raspolažemo s dvije varijante tkanina: standardne i premium tkanine, od kojih svaka dolazi u izabranom setu boja (crvena, ružičasta, bež, siva, zelena, tamnoplava), no kupcima dajemo na izbor i da sami izaberu boje koje im odgovaraju - kaže Kristina, a na naše pitanje jesu li njihovi drugi projekti na čekanju, kaže da bi se moglo tako reći.

image
NEJA MARKIČEVIĆ/CROPIX

- Play garnitura je logični nastavak projekta koji smo počeli s inovativnim pristupom proizvodnji i prodaji madraca te u tom smislu nadopunjuje brend Pleme. Ovaj startup je naša glavna preokupacija i od nas zahtijeva da radimo više poslova odjednom, no glavne aktivnosti uvijek su vezane za kreativnost, pri čemu nam je cilj prevesti naše ideje u fizičke proizvode - zaključuje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. travanj 2024 00:10