StoryEditor
Ovdje je učenje gušt

Moj školski kutak: Evo kako pomoći školarcima da se koncentriraju na zadaću i učenje u vrijeme korone!

Napravite im radni kutak koji će ih motivirati, evo kako!
Sastavljivi program Liverpool: ormar 135 x 198 x 64 cm, 2.208,00 kn, Lesnina XXXL

Kvalitetan stol, krevet, madrac, ugodan stolac, efikasna rasvjeta, dobar tepih, spremišta za olovke, bojice, knjige, organizator, ruksak, sat, prostor za igru i druženje... Bliži se nova školska godina, a s njom puno neizvjesnosti zbog krize koronavirusa. Danas, više nego ikada prije, vaš će školarac trebati prostor opremljen kvalitetnim i udobnim namještajem. Naime, mnogi su u izolaciji postali svjesni koliko dječje sobe utječu na raspoloženje djece, njihovu radnu i fizičku sposobnost s obzirom na to da smo u svojim stanovima i kućama počeli provoditi 24 sata na dan - na što gotovo nitko nije naviknut. Djeca, baš kao i odrasli koji u njima rade, čiste, kuhaju te pokušavaju što kvalitetnije provesti slobodno vrijeme u odmoru i druženju s ukućanima, trebaju prostor koji će ih motivirati na ispunjavanje novih školskih zadataka, poticati kreativnost, a svojom kvalitetom osigurati pravilan razvoj. Što znači da trebate birati ne samo lijep namještaj i predmete već one koji dobro utječu na kvalitetu života i zdravlje u domu. Kako to postići unutarnjim okruženjem, koristeći rasvjetu, materijale, zvuk, akustiku i kako pomoći školarcima da se koncentriraju na domaću zadaću i učenje u vrijeme korone? Napravite im radni kutak koji će ih motivirati, evo kako!

Neki psiholozi kažu kako je naviku pisanja domaćih zadaća i učenja kod djeteta najjednostavnije stvoriti ako se te aktivnosti odrađuju uvijek u isto vrijeme i na istom mjestu. Osim toga, radno mjesto treba školarcu pružati sve potrebno za pisanje zadaće te uvijek biti uredno kako bi ga motiviralo. Kako bismo si olakšali motiviranje školaraca da budu redoviti u pisanju zadaća i održavanju svog radnog mjesta urednim, donosimo vam nekoliko izvrsnih dječjih radnih stolova dovoljno velikih dimenzija i svijetlih površina.

Prilikom odabira stola računajte svakako na to da će vaš školarac u nekom trenutku imati otvoreno više knjiga i bilježnica, a vjerojatno i laptop. Stoga mu je potrebna veća površina stola kako bi bilo mjesta za sve. Budući da je radni stol nešto što će koristiti gotov svaki dan, velike su šanse da se površina brzo ošteti.

Stoga savjetujemo odabir svjetlijeg stola na kojem se ogrebotine neće vidjeti kao na tamnim površinama. Dodatno, možete na radni stol postaviti pleksiglas, koji će onda vaš školarac moći dekorirati po želji tako da u prostor između površine stola i pleksiglasa stavi fotografije, crteže i slično.

Uz to, tijekom školske godine u sobi vašeg školarca nakupit će se sigurno mnogo papira, knjiga, časopisa, uz udžbenike i bilježnice koje inače ima. Stoga je dobro osigurati dovoljno polica kako se sve to ne bi nakupljalo na radnom stolu. Vjerojatno će isprve završiti na površini radnog stola ali će vašem školarcu biti jednostavnije ukloniti te stvari ako u blizini ima police predviđene za odlaganje. Tako će jednostavnije održavati urednom radnu površinu na kojoj piše domaće zadaće.

Školarci posebne simpatije imaju prema skrovitim mjestima na kojima se osjećaju samostalno, kao i mjestima na koja mogu spremiti ili sakriti svoje stvarčice kada je potrebno. Ako imate tu mogućnost u sobi, radni stol postavite ispod kreveta na kat ili odaberite sobu koja nudi gotova rješenja. 

Tako ćete mu u vlastitoj sobi dati dodatnu razinu privatnosti, osjećat će se samostalnije, a time odgovornije i motiviranije za odrađivanje obaveza.

Kvalitetno osvjetljenje i svjež zrak također igraju važnu ulogu u dječjim sobama. Bez obzira da li ste radni stol postavili na mjesto koje je najbliže prozoru gdje će školarac imati najviše dnevne svjetlosti i svježeg zraka, dodatna rasvjeta je više nego dobrodošla ako zatreba. Imajte na umu da danas djeca ne uče samo tijekom dana, zato im morate osigurati više izvora svjetla. Uz glavno rasvjetno tijelo prostor oko kreveta i radni stol bi također trebali imati dodatni izvor svjetlosti. 

Posljednji, ali jednako važan detalj je tepih koji će štititi zdravlje vašeg mališana, a vama i susjedima osigurati malo mira i dobre odnose sa susjedima jer će apsorbirati neželjeni zvuk i akustiku.

Više na: www.lesnina.hr

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. kolovoz 2020 09:32