Street art

Murali s moćnim porukama upozorenja osvanuli u Osijeku, Rijeci, Sisku i Zagrebu

 MARKO LOPAC/
Fasade u četiri hrvatska grada u proteklih su nekoliko tjedana ukrasila četiri posebna murala

Ona koja nose moćne poruke upozorenja na devastirajući utjecaj klimatskih promjena i važnost zaštite prirode od negativnog utjecaja ljudi.

image
MARKO LOPAC/

Ideja je putem ulične umjetnosti potaknuti građane na promišljanje o ulozi koju u ovom globalno rastućem problemu ima čovjek, kao i što svatko od nas može učiniti da bi dao svoj doprinos ublažavanju klimatskih promjena.

image
MARKO LOPAC/

Tijekom rujna i listopada murali su oslikani u Osijeku, Rijeci, Sisku te najnoviji prije par dana u Zagrebu. Njihovi autori dolaze iz kolektiva Graffiti na gradele, koji okuplja neke od najboljih hrvatskih street art umjetnika. Poznati riječki umjetnik Vladimir Tomić Mosk oslikao je mural u Rijeci, dok je umjetnički dvojac Casino i Royal autor preostala tri murala u Osijeku, Rijeci i sada u Zagrebu.

image
MARKO LOPAC/
image
MARKO LOPAC/

Osim što se oslikavanjem murala želi upozoriti na klimatske promjene, cilj je ovu problematiku približiti i mladima, stoga su organizirane i prateće graffiti radionice putem kojih su mladi poslali zajedničke poruke o važnosti očuvanja klime i okoliša, a sudjelovali su i u edukativnim radionicama o klimatskim promjenama raspravljajući o potencijalnim okolišnim rješenjima pod vodstvom WWF Adrije.

image
MARKO LOPAC/

Sve aktivnosti provedene su u sklopu Europskog klimatskog pakta, inicijative Europske komisije kojoj je cilj potaknuti pojedince da se aktiviraju u borbi protiv klimatskih promjena s ciljem izgradnje održivije Europe kako za nas danas, tako i za buduće generacije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. travanj 2024 20:07