Top 10

Nadahnite se ovim umirujućim zonama uz prozor gdje vlasnici mogu gledati kako svijet prolazi

 JEROEN VERRECHT/
Upravo je u ovo vrijeme večernje magle, niskih temperatura i kaosa u gradu ponekad najslađe ostati kod kuće

Osim što se možemo zabaviti gledanjem dragih nam filmova, družiti se s najmilijima, izvrstan način da provodimo svoje večeri uključuje dobru knjigu u ruci, debele čarape na nogama i šalicu punu ukusnoga toplog napitka.

image

Stale Eriksen

Udobno smješteni u svom kutku za čitanje, spremni smo krenuti u istraživanje zamišljenih svjetova, smijati se i patiti s junacima naših knjiga. Savršeni kutak za čitanje mora ispunjavati nekoliko važnih uvjeta - mora biti dobro osvijetljen, stvarno udoban, uključivati ukrasni stolić za odlaganje šalice i tanjurića s kojim slatkim zalogajem, mekanu deku kojom ćemo se utopliti i svakako izbor odličnih knjiga koje će probuditi našu maštu.

image
LUKE HAYES/

Od dodavanja pametnih rješenja za pohranu do stvaranja dodatnih mjesta za sjedenje u sobi, sjedala na prozoru u ovih deset projekata ne samo da daju domu miran kutak iz kojeg se možete diviti pogledu, već također ispunjavaju funkciju uštede prostora. Izrađeni od materijala uključujući beton, pougljenjeno drvo i šperploču, mnogi su prekriveni jastucima kako bi se brzo stvorio dodatni kauč ili krevet.

image
LENE K FOTOGRAFI/

Birkedal, Danska, Jan Henrik Jansen

Luksuzno pahuljasto krzno i tkanine od prirodnog lana krase ovo zaobljeno sjedalo do prozora u vikendici prekrivenoj balvanima na danskom otoku Møn.

Pod je prekriven šljunkom sakupljenim s obližnje plaže, koji, u kombinaciji s bijelo obojenim pločama i pogledom na dansko selo, pomaže u namjeri arhitekta da posjetitelje približi njihovom ruralnom okruženju.

image
TIM CROCKER/

Nook House, UK, Mustard Architects

Betonsko sjedalo na prozoru ukrašava ovu kuhinju u londonskoj kući koju su obnovili Mustard Architects. Ispod neformalne klupe za sjedenje, spremište je skriveno u drvenim ladicama.

U kutnom prostoru, koji se proteže uz radne plohe, smještena je kolekcija kuharica kao prikladno kuhinjsko štivo.

image
JOAKIM BOREN/

Kuća R, UK, Nilsson Pflugfelder

Studio Nilsson Pflugfelder dizajnirao je ovu montažnu kuću u Cambridgeu s prozorima koji su pažljivo postavljeni kako bi se izbjeglo gledanje na posjede susjeda.

U kuhinji i blagovaonici veliki prozor s dubokim sjedištem gotovo je dovoljno velik da primi dvije osobe i ima pogled na ograđeni vrt ispunjen biljkama u posudama.

image
STALE ERIKSEN/

Spaljena kuća, UK, Will Gamble Architects

U skladu sa svojim imenom, produžetak Burnt House tvrtke Will Gamble Architects ima prozorsko sjedalo od crnog drva. Dizajniran je kao referenca na japansku arhitekturu, koja često koristi pougljenje za obradu drva.

Prozori s crnim čeličnim okvirom odgovaraju spaljenom sjedalu, dok stolica od ratana modernog stila iz sredine stoljeća dodaje dekorativan, organski dodir sobi.

image
MATTHEW MILLMAN/

Rezidencija u Wyomingu, SAD, CLB Architects

Ovaj dom u podnožju planinskog lanca Teton u Wyomingu CLB Architects opisuju kao "tihu platformu smještenu usred drveća".

Ugrađeno drveno sjedalo na prozoru pruža pogled na neravan, šumovit krajolik, s obližnjom policom za knjige koja nudi mnoštvo opcija za opušteno čitanje.

image
JEROEN VERRECHT/

Planinska kuća iz 1960-ih, Belgija, Graux & Baeyens

Betonska baza stvara niski okvir oko interijera ove planinske kuće u Belgiji tvrtke Graux & Baeyens, koju je studio dizajnirao kao obiteljsku kuću za jednog od suosnivača studija.

Kože za životinje postavljene su na vrh glatkog betona kako bi se stvorilo udobnije sjedalo na prozoru gdje vlasnici mogu sjediti i gledati u okolni krajolik.

image
JOSE HEVIA/

Proširenje Landaburu Borda, Španjolska, Jordi Hidalgo Tané

Ovo dramatično podzemno betonsko proširenje španjolske kamene zgrade ima dugačke, velike prozore kroz koje ljudi mogu gledati iz unutrašnjosti "spilje".

U kuhinji, prozor je upotpunjen dubokim betonskim pragom koji je prekriven biljkama u posudama i služi kao prostor za sjedenje.

image
LUKE HAYES/

Woodpeckers, UK, Ström Architects

Elegantno betonsko sjedalo na prozoru stvara kutak za čitanje u ovoj kući za odmor od ariša i stakla u engleskom New Forestu, koja je dizajnirana da ima snažnu vezu između interijera i njegovih slikovitih vanjskih prostora.

Jastuci u boji terakote na sjedalu do prozora odgovaraju popločanom podu, dok jastuk s dizajnom Josefa Franka dodaje otkačen dodir minimalističkom prostoru za sjedenje.

image
MARK WICKENS/

Tribeca dom, SAD, Dash Marshall

Dva prizemna stana pretvorena su u jednu veliku obiteljsku kuću za ovaj projekt u njujorškoj četvrti Tribeca, koja ima obilje tamnog drva i zelenih biljaka.

U mirnom kutu dnevne sobe, drvena sjedalica na prozoru služi i kao polica za biljke i mali kutak za čitanje.

image
ALEXANDRA TIMPAU/

Praški stan, Češka, Atelier 111 Architekti

Ugrađene drvene police i udoban dnevni ležaj dodani su ovom prozoru u dnevnoj sobi u Pragu. Sjedalo do prozora učinkovito funkcionira kao kauč, dok okolne police za knjige stvaraju udoban, zatvoreni prostor.

Za izgradnju spremišta oko postojećih prozora korištena je šperploča od breze. Ispod sofe, više prostora za pohranu možete pronaći u drvenim ladicama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. travanj 2024 01:57