IES AWARD OF EXCELLENCE

Nagrada Deanu Skiri

 

Dizajn rasvjete Evolution Towera u Moskvi, realiziran prema projektu hrvatskog dizajnera rasvjete, Deana Skire i njegova tima, osvojio je prestižnu IES Award of Excellence za izniman doprinos razvoju znanosti i umjetnosti na području svjetlosnog dizajna.

Skirin projektni zadatak bio je postizanje potpunog dizajna rasvjete interijera i eksterijera s centraliziranim sustavom upravljanja dnevnog i električnog svjetla. Projekt sadrži rasvjetna rješenja dizajnirana za interijer i eksterijer nebodera u skladu s europskim i ruskim normama, pravilnicima i posebnim zahtjevima klijenta. Velika pažnja tijekom projektiranja i dizajniranja usmjerena je u postizanje uravnoteženosti rasvjete vidljive izvana uz visoku razinu performansi za krajnje korisnike u prostoru.

„Evolution Tower je primjer projekta gdje je povjerenje investitora uz sinergiju između nas kao dizajnera svjetla, arhitekta IQ i Elforme te izvođača Velesstroy rezultiralo iznimnim uspjehom i energetski najučinkovitijom zgradom Azije. Prema našim saznanjima, Evolution Tower je najveća poslovna zgrada u Rusiji koja je kompletno osvjetljena LED tehnologijom. Neboder se istaknuo u noćnoj vizuri jer je svjetlo doslovno ispratilo ljepotu njegove arhitekture i istovremeno omogućilo ugodan boravak korisnicima prostora.“ - pojasnio je Dean Skira, autor projekta rasvjete.

Jedinstven spiralni oblik nebodera i ekstremni klimatski uvjeti (-40C +40C) zahtijevali su kreativnost u pronalaženju najboljeg rješenja u osvjetljavanju fasade. Posebno dizajnirani specijalni proizvodi proizvođača iGuzzini montirani su s unutrašnje strane prozora uz staklenu površinu kako ne bi svjetlo ulazilo u interijer, već bi ostalo vidljivo samo izvana. RGBW tehnologija omogućava beskraj programiranja različitih scenografija za 3500 montiranih pixela. Horizontalne bijele linije osvijetljene su s fiksiranim reflektorima u bijeloj boji pozicioniranih u okruženju nebodera. Njihova je namjena da što jednostavnije naglase i istaknu arhitektonski ritam strukturnih linija.

Evolution Tower je neboder s 55 katova, visine 255 m i ukupne površine 169.000 m2. Prepoznatljiv po svojem DNA obliku, neboder su dizajnirali arhitekti Toni Kettle u suradnji s Karen Forbes. Izgradnja nebodera započela je 2011. i završila krajem 2014.

Foto: Dean Skira

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. travanj 2024 15:59