Made in croatia

Nagrađeni rad hrvatskog dizajnera: Vozicheck daje novu funkciju starim proizvodima

 Berislava Picek/Cropix
Dizajnersko rješenje koje potiče kupnju lokalnih proizvoda i samoodrživost te olakšava provođenje različitih aktivnosti na otvorenom

PROFIL

INFO: multifunkcionalni proizvod pod nazivom Vozicheck

DIZAJN: Matko Plovanić

Ovaj vam mjesec donosimo jednu malo drugačiju priču. Inače smo navikli predstavljati vam zanimljive proizvode domaćih autora koji prvenstveno služe uređenju doma ili se na neki način koriste u domu. ovdje se radi o proizvodu koji je u prvom planu namijenjen radniku, odnosno čovjeku koji obavlja neki posao i to uglavnom van svog doma, možda prije u nekom skladištu ili na tržnici.

image
Berislava Picek/Cropix
image
Berislava Picek/Cropix
image
Berislava Picek/Cropix

Iz jednostavnih transportnih kolica Vozicheck se vrlo lako transformira u radnu jedinicu, odnosno površinu za izlaganje

image
Berislava Picek/Cropix
image
Berislava Picek/Cropix
image
Berislava Picek/Cropix

Riječ je o multifunkcionalnom “zelenom” proizvodu pulskog dizajnera Matka Plovanića pod nazivom Vozicheck, kojeg smo primijetili još na regionalnom natječaju Young Balkan Designers 2022., gdje je bio među 15 pobjedničkih radova koji su zajedno nastupali na smotri talenata “Salone Satellite” na nedavno održanom Međunarodnom sajmu namještaja u Milanu.

image
Berislava Picek/Cropix
image
Matko Plovanić

- Dizajn vidim kao disciplinu koja, između ostalog, ima cilj olakšati život i dati bolji proizvod od onog prethodnog. Novo vrijeme od nas zahtjeva pronalaženje i novih funkcija i rješavanje novih problema - ističe na samom početku Matko Plovanić, pojašnjavajući nam svoje vrlo praktično dizajnersko rješenje koje potiče kupnju lokalnih proizvoda i samoodrživost te olakšava provođenje različitih aktivnosti na otvorenom.

image
Berislava Picek/Cropix
image
Berislava Picek/Cropix
image
Berislava Picek/Cropix

Naime, Vozicheck se sastoji od radne drvene plohe i metalne konstrukcije koji se po potrebi transformiraju iz pomagala za prijevoz u radnu površinu ili stol. Zapravo proizvod može služiti čemu god želite, ovisno o vašim potrebama i kreativnosti, a toliko je zapravo stilski dotjeran da ga čak možete i držati u svome domu bez potrebe da koristiti drugu funkciju. Iako moramo naglasiti da je na prvom mjestu njegova sposobnost transformacije.

Prema riječima ovog mladog dizajnera, ideja za Vozicheck nastala je još u njegovim studentskim danima kada su na ljubljanskom fakultetu za dizajn dobili zadatak osmisliti proizvode koji će olakšati poslovanje jednog street food festivala koji se inače odvija u samom srcu Ljubljane. Pješačka zona s ograničenim pristupom potaknula ga je da osmisli proizvod koji može poslužiti za dostavu robe i dobara do lokacije na koju se ne može motornim vozilom, a potom se transformira u postolje koje može poslužiti za izlaganje istih.

image
Berislava Picek/Cropix

Zasad je riječ o prototipu. Vozicheck je na regionalnom natječaju Young Balkan Designers 2022. bio među 15 pobjedničkih radova koji su se predstavljali na smotri talenata Salone Satellite na Međunarodnom sajmu namještaja u Milanu

- Radi se o prototipu, iako je zapravo koncept konačan. Moguće je raditi manje promjene ovisno o referencama. Kada bi netko u narudžbi imao želju da stol bude viši ili niži, veći ili manji, to je svakako moguće postići. Sama konstrukcija može biti izrađena od čelika ili aluminija, ovisno o potrebama korisnika, pa o tome ovisi i njegova težina. Naime, masivnost Vozichecka proizlazi iz njegove osnovne namjene, a riječ je o sredstvu za rad, koji je u pravilu osmišljen za eksterijer. Tako je i moja namjera bila da bude masivniji, kako bi bio stabilan uslijed nekakvih vremenskih nepogoda i da se na njega mogu postavljati i teže stvari - opisuje nam dizajner, čiji je proizvod zastićen pri Državnom zavodu za intelektualno vlasništvo.

image
Berislava Picek/Cropix
image
Berislava Picek/Cropix
image
Berislava Picek/Cropix

Iako posjeduje i zanimljivu estetiku gdje je lako uočljiv određeni dizajnerski perfekcionizam, Vozicheck je doista proizvod koji je željan akcije, mogli biste ga ostaviti u prostoru i uživati u njegovoj formi, ali kao što sam Matko napominje - nove funkcije su one koje su bitne. Najveći plus ovog proizvoda leži u tome da je netko jedanput pomislio i na radnika i kako mu priuštiti proizvod koji je funkcionalan, a posjeduje i eleganciju.

Saznajemo još kako je Matko prije otprilike godinu dana krenuo samostalno u posao u svom studiju Balkon u Puli gdje se trenutno najviše bavi grafičkim dizajnom i gdje Vozicheck čeka svoju pravu priliku. Sve je još dosta svježe: ova priča tek je nedavno krenula na poznatom natječaju Young Balkan Designers, proizvod je tek prije nekoliko dana doputovao kući sa sajma Salone del Mobile u Milanu, a sada se čekaju nove prilike koje su se ukazale baš u Italiji, a mogle bi rezultirati, nadamo se, većoj proizvodnji ovog proizvoda.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
14. travanj 2024 00:09