novi izum

Najbjelja bijela do sad: Novo izumljena bijela boja mogla bi učiniti klimatizaciju zastarjelom

@Purdue University
 Purdue University photo/John Underwood
Boja je toliko bijela da odražava većinu sunčevog zračenja i pomaže u borbi protiv globalnog zatopljenja

Boja koja je u nijansi bijela koliko bijela može biti, a dobra je i za okoliš? To je nova ideja koja je nedavno zaživjela u laboratoriju na Sveučilištu Purdue. Prema najnovijem izvješću časopisa USA Today, najbijelja bijela boja na svijetu - kako je sada poznato - zaslužila je mjesto u posljednjem izdanju Guinnessove knjige rekorda za ovaj nikad postignuti status.

Profesor strojarstva Xiulin Ruan izumio je boju sa svojim apsolventima i smatra se probojem u održivosti jer ima potencijal značajno smanjiti naše oslanjanje na klimatizaciju. Zapravo, boja može čak i potpuno ukloniti potrebu za klimatizacijom.

image
Purdue University photo/John Underwood

Ruanovo stvaranje ima dvije ključne komponente koje ga čine tako bijelim. Prva je različite veličine čestice koja se naziva barijev sulfat, a koja je uobičajena u bojama, lakovima i kozmetici. Također ima visoku koncentraciju ovih čestica koje reflektiraju 98,1% sunčeve svjetlosti dok emitiraju infracrvenu toplinu. Za usporedbu, tipične boje reflektiraju sunčevu svjetlost između 80 i 90%.

Za nas koji nismo znanstveni štreberi, to u osnovi znači, prema izdanju sa Sveučilišta Purdue, da „Budući da boja upija manje topline nego što emitira, površina premazana ovom bojom hladi se ispod temperature okoline bez trošenja energije . "

Vaša standardna bijela boja ne može učiniti površine hladnijim od okoline jer postaje toplija, a ne hladnija. Korištenje nove boje za pokrivanje krova od 1.000 četvornih metara, prema radu koji su objavili istraživači Purdue, moglo bi značiti snagu hlađenja od 10 kilovata. Ruan kaže da je ovaj broj moćniji od klima uređaja koje većina kuća koristi.

Ruan i njegovi učenici nisu bili zainteresirani za izmišljanje bijele boje kad su započeli svoj poduhvat prije otprilike sedam godina. Njihova glavna svrha bila je očuvanje energije i ublažavanje klimatskih promjena, rekao je Ruan u priopćenju. Odabrali su deset materijala iz skupa od 100 i testirali 50 različitih formulacija za svaki na svom konačnom popisu.

image
Unsplash

Osim ekoloških prednosti, Ruanova boja ima estetsku vrijednost kada je u pitanju uređenje vašeg doma, kaže Brittany Marom, dizajnerica interijera u New Yorku s istoimenom tvrtkom. "To je super šik nijansa s modernom atmosferom", kaže ona. "Sigurno će vaš prostor učiniti većim i reflektirati svjetlost." Kemijska svojstva boje i nijanse mogu imati učinak hlađenja, kaže Marom.

Ruanova boja dolazi u kritično vrijeme za planet, kaže Beth McGroarty, direktorica istraživanja za Global Wellness Institute. "Usred smo velike klimatske krize koja je sve gora i gora, a naša upotreba klima uređaja rapidno raste, što uzrokuje porast temperatura", kaže ona. “Pronalaženje održivih rješenja za hlađenje okoliša jedan je od najvažnijih načina na koji možemo usporiti štetu po okoliš.”

McGroarty kaže da je boja poput Ruanove inovativna, ali jednostavna i pristupačna opcija. "Mislim da je to jedan od mnogih načina na koji ćemo vidjeti na koji način alati za dizajn mogu zapravo koristiti klimi", kaže ona.

Misija izumljivanja rashladne boje koja bi mogla ublažiti potrebu za klima uređajima ima povijest koja datira iz 1970 -ih. Napokon je stigla: Ruan i njegov tim udružili su se s tvrtkom koja će mu pomoći u proizvodnji i prodaji.

Uskoro ćete imati priliku sami isprobati bijelu boju i iz prve ruke procijeniti je li ono što tvrdi da je zapravo istina.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2024 22:44