TOP 10

Najbolje dizajnirani proizvodi u 2022: Od WC-a bez vode Billa Gatesa do nosivog vibratora

 MYSTERYVIBE/
Lažni avokado, nosivi vibrator za erektilnu disfunkciju i par bočica parfema Jamesa Turrella...

Tijekom proteklih 12 mjeseci dizajneri su se posvetili najhitnijim izazovima s kojima se čovječanstvo suočava, od onečišćenja i loših sanitarnih uvjeta do energetske krize. S druge strane, neki su se usredotočili na pružanje ljepote i lakoće u suočavanju s tekućim društvenim i ekološkim krizama, kao što je slučaj s uredskom stolicom njemačkog proizvođača automobila Volkswagen.

U nastavku pogledajte top 10 dizajniranih proizvoda u 2022.:

image
NIKE/

ISPA LINK BY NIKE

ISPA Link tenisice izrađene su potpuno bez ljepila i umjesto toga sastoje se od dva odvojena modula – gornjeg dijela u stilu čarape i potplata prošaranog klinovima koji se spajaju s odgovarajućim otvorima na tkanini.

Povezane zajedno samo vezicama i zategnutošću, cipele su dizajnirane tako da se lako rastavljaju za recikliranje i dio su Nikeovih nastojanja da se okrene prema proizvodnom sustavu zatvorenijeg kruga.

image
ARINA SHOKOUHI/

ECOVADO, ARINA SHOKOUHI

Diplomirana studentica dizajna Arina Shokouhi udružila se s prehrambenim znanstvenikom Jackom Wallman-om kako bi razvila održiviju alternativu avokadu koja se proizvodi od lokalnih proizvoda s dobrim utjecajem na zdravlje, uključujući mahune, lješnjake, jabuke i uljanu repicu.

Proizvod ima sličan okus kao pravo voće i pakiran je u lažnu koru avokada napravljenu od voska s kestenom umjesto koštice. Ovo je još jedan primjer pokušaja da se ljudi odviknu od uvozne hrane koja zahtijeva velike količine resursa.

image
SHELLEY HORAN/

GREAT WRAP BY GREAT WRAP

Ova je plastična samoljepljiva folija napravljena je od otpada krumpira umjesto od nafte, čime se štede emisija CO2 i stvara proizvod koji će se razgraditi u kućnom kompostu unutar 180 dana.

"Great Wrap se razgrađuje na isti način kao i ostaci hrane, u hranu i energiju za mikrobe u vašem kompostu", objasnila je suosnivačica Great Wrap-a Julia Kay.

image
LALIQUE/

LALIQUE PARFEMI JAMESA TURRELLA

Američki umjetnik James Turrell primijenio je svoju sposobnost manipuliranja svjetlom u manjem mjerilu u obliku dviju bočica parfema za francuskog proizvođača stakla Lalique.

Boce se odlikuju svojim prizmatičnim oblicima i suptilnim prijelazima boja, koji odbijaju svjetlost dok se usklađuju s arhitekturom budističkih stupa – svetištima s kupolama u kojima su se čuvale vjerske relikvije.

image
MYSTERYVIBE/

TENUTO 2, MYSTERYVIBE

Ovaj nosivi vibrator osmišljen je kao ne farmaceutska alternativa Viagri, kako bi pomogao osobama s erektilnom disfunkcijom da zadrže svoje uzbuđenje, a istovremeno stimulira partnera tijekom snošaja.

Njegova dva fleksibilna "krila" čvrsto prianjaju uz bazu penisa kako bi spriječili otjecanje krvi, dok četiri integrirana motora pružaju lokaliziranu vibracijsku terapiju za poboljšanje cirkulacije i ciljaju nekoliko erogenih zona.

image
DYSON/

DYSON ZONE, DYSON

Jedan od najgledanijih dizajnerskih projekata predstavljenih ove godine bile su Dysonove kontroverzne slušalice Dyson Zone. U pokušaju rješavanja dvostrukih izazova buke i zagađenja u gradovima slušalice Dyson Zone uklanjanju buku i odvojivim vizirom pročišćavaju zrak.

Nakon pet godina istraživanja i razvoja, gadget bi trebao krenuti u prodaju u siječnju unatoč skepticizmu raznih medija, a neki su proizvod nazvali "bizarnim" i ravno iz "distopijskog znanstveno-fantastičnog filma".

image
MIREILLE STEINHAGE/

SOLARNI POKRIVAČ MIREILLE STEINHAGE

Kako je rat u Ukrajini doveo do vrtoglavog skoka cijena energije i istaknuo ovisnost Europe o ruskoj nafti i plinu, diplomirana studentica dizajna Mireille Steinhage stvorila je pristupačno i obnovljivo rješenje za grijanje preko zime u obliku solarne deke.

Izrađena od vodljive pređe, grijana deka puni se pomoću priložene solarne ploče i dizajnirana je za maloprodaju za manje od £10.

image
VOLKSWAGEN/

VOZLJIVA UREDSKA STOLICA MARKE VOLKSWAGEN

Njemački proizvođač automobila Volkswagen dizajnirao je uredsku stolicu koja se može voziti i koja može putovati brzinom do 20 kilometara na sat poput većih električnih skutera.

Prototip s pet kotača dolazi sa sigurnosnim pojasom, zaslonom osjetljivim na dodir, kamerom za vožnju unatrag i dvije pedale koje se mogu koristiti za promjenu smjera umjesto upravljača.

"Možete voziti, trubiti i slušati glazbu – čak i signalizirati dok skrećete u sobu za sastanke", rekli su tvorci stolice u Volkswagenu.

image
SAMSUNG/

WC bez vode Billa Gatesa i Samsunga

Fekalije se suše i spaljuju u pepeo u ovom prototipu WC-a koji su pokrenuli milijarder Bill Gates i južnokorejska elektronička tvrtka Samsung, što znači da može funkcionirati u potpunosti bez vode.

U međuvremenu, urin prolazi kroz biološki sustav za pročišćavanje kako bi se ubili svi patogeni i omogućilo da se u potpunosti reciklira.

image
AKIHIRO KAWAUCHI/

WHEELIY 2.0 TVRTKE QUANTUM

Okrunjen dizajnerskim projektom godine na dodjeli nagrada Dezeen 2022., Wheeliy 2.0 su sklopiva invalidska kolica koja teže samo osam kilograma i predstavljaju jednostavne mehanizme koji čine kretanje i sklapanje jednostavnijim.

Oslonac za noge može se podići jednim pokretom, a nasloni za ruke mogu se gurnuti prema dolje da služe kao kočnice, dok žuti detalji pomažu onima koji nisu upoznati s invalidskim kolicima da intuitivno upravljaju dizajnom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. travanj 2024 14:35