Zlatna pravila

Najbolje kuhinje imaju ove tri zajedničke stvari i sve na svom mjestu, prema stručnjacima

 /SHUTTERSTOCK
U nastavku pronađite tri stvari koje su zajedničke svim izvrsnim kuhinjama

Koliko god zvučalo kao kliše, kuhinja je srce doma mnogima. Pritom, zamisliti idealan raspored kuhinje nije baš tako jednostavno kao što se čini, bez obzira kupujete li novu kuću, selite li u novi stan ili planirate projekt renoviranja vaše kuhinje.

Srećom, inspiraciju možete crpiti iz mnogih drugih kuhinja koje su se pojavile prije vaše.

image
/SHUTTERSTOCK

Dovoljno prostora za pohranu

Mantra koju često čujete "mjesta za sve i sve na svom mjestu" nije bez razloga. Što znači da mora postojati mjesto gdje će svi predmeti u tom prostoru trajno živjeti kako bi prostor bio čist i uredan. Skladištenje je jedna od najvažnijih stvari na koju ljudi gledaju kada ocjenjuju kuhinje. Čak i ako niste neki kuhar, vaš budući kupac kuće mogao bi biti.

Najbolji kuhinjski rasporedi imaju mnogo ormarića, ladica, polica, kuka, odjeljaka i posuda za sve vaše razne gadgete i predmete iz smočnice. Bez dovoljno prostora za pohranu, kuhinja će brzo postati pretrpana i praktički neupotrebljiva. U najmanju ruku, sav taj nered vjerojatno će vas stresirati.

Ako razmišljate o kupovini nove kuhinje, prvo "prošećite" kroz kuhinju kako biste utvrdili ima li kuhinja dovoljno prostora za vas. Zamislite da se useljavate dok hodate kroz prostor. Raspakirajte svoje lonce, tave, začine i namirnice. Zamislite sebe kako otvarate i zatvarate ormare i kako ih punite svojim priborom, staklenim posuđem i tanjurima. Dok to činite, moći ćete steći dojam ima li kuhinja dovoljno prostora za pohranu ili će vaša nova kuhinja biti u neredu zbog nedostatka prostora.

image
MILAN_JOVIC/GETTY IMAGES

Dobar protok

Svatko tko je ikada pokušao kuhati s cimerom ili drugom osobom koja mu je važna, razumije važnost dobrog protoka u kuhinji. Bez toga, na kraju ćete se boriti za prostor na pultu, laktariti se za pristup mikrovalnoj pećnici ili nestrpljivo čekati da otvorite hladnjak.

Dobro pravilo? Provjerite ima li najmanje 120 cm između bilo koje dvije površine.

Također razmotrite lokaciju najčešće korištenih uređaja i njihov međusobni odnos. Klasični, trokutasti protok između hladnjaka, sudopera i štednjaka idealan je za svakoga tko redovito kuha u kuhinji.

Flow također uključuje postavljanje uređaja i naprava koje samo povremeno vadite i koristite, kao što su blenderi, instant lonci i spora kuhala. Što znači da trebate osigurati mnogo električnih utičnica na prikladnim mjestima u cijeloj kuhinji.

image
/SHUTTERSTOCK

Otok

Iako drugi trendovi u dizajnu interijera dolaze i odlaze, čini se da nas kuhinjski otoci neće uskoro napustiti - i to s dobrim razlogom. Njihova trajna privlačnost proizlazi iz činjenice da često služe za više namjena, kao što je mjesto gdje djeca mogu sjediti i raditi domaću zadaću, a i dodatno je područje za pripremu hrane. Također obično stvaraju jasnu granicu sa susjednim prostorom, često dnevnim boravkom ili blagovaonicom.

Osim svoje primarne funkcije, otok također dodaje vizualnu zanimljivost dizajnu vaše kuhinje. Možete prostor učiniti većim razbijanjem dugih zidnih ormara, ladica i radnih ploča.

image
/SHUTTERSTOCK

Čak i ako vaša kuhinja nije dovoljno velika za otok, još uvijek imate mogućnosti. Razmislite o samostojećem otoku ili stolu za pripremu. Lijep je, funkcionalan i čini prostoriju većom.

I, bez obzira na to koliko ste kreativni, ako još uvijek ne možete smjestiti otok u svoju kuhinju, onda je poluotok sljedeća najbolja opcija. Poluotoci stvaraju dodatnu ravnotežu u kuhinji s ograničenom kvadraturom. Osim što stvaraju dubinu u kuhinji oblika slova L, poluotoci pružaju više korisne površine dok održavaju otvoreni protok unutar prostorije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
02. travanj 2024 06:54