NE PROPUSTITE

Najbolje od hrvatskog dizajna na jubilarnom desetom Zagreb Design Weeku

Artisan

 ZAGREB DESIGN WEEK
Program uključuje promociju dvadesetak izlagača dizajnerskog namještaja iz Jugoistočne Europe, ali i brojne izložbe, predavanja, panele, modnu reviju, dodjelu ZGDW nagrada te koncerte i partyje

Jubilarno 10. izdanje Zagreb Design Weeka koje će se na novoj središnjoj lokaciji, Zagrebačkom velesajmu, održati od 26. rujna do 1. listopada, obilježit će bogat, zanimljiv i raznovrstan program ispunjen izložbama, predavanjima, panelima, modnom revijom, tradicionalnom dodjelom ZGDW nagrada i, naravno, koncertima i partyjima. No, ono po čemu će dosad najveće izdanje festivala nedvojbeno ostati upamćeno je promocija dvadesetak pomno odabranih izlagača dizajnerskog namještaja iz Jugoistočne Europe koji će u paviljonu 8 Zagrebačkog velesajma predstaviti najnovije trendove u domeni dizajnerskog namještaja.

image

Milla & Milli

ZAGREB DESIGN WEEK

Da će na desetoj obljetnici Zagreb Design Weeka velika pažnja biti posvećena upravo dizajnerskom namještaju nije slučajno. Naime, te, sada već davne 2014. godine, kada je ZGDW u Laubi predstavio svoje prvo izdanje, hrvatski dizajn namještaja bio je tek u povojima, a pozitivne priče tek su se počinjale pisati. U godinama koje su uslijedile, Zagreb Design Week je rastao, mijenjao lokacije i uvodio novitete, a s festivalom rasla je i hrvatska industrija dizajnerskog namještaja čiji je razvoj festival vjerno pratio.

image

Bo Concept

ZAGREB DESIGN WEEK

Sve više domaćih tvrtki odlučilo je zakoračiti u sferu dizajna i tržištu ponuditi kvalitetan i originalan gotovi proizvod, a neki od njih, poput primjerice Prostorije, kao jedan od pionira, ili vrbovečkog brenda Milla & Milli, postigli su nezapamćen uspjeh i prepoznatljivost kako na domaćoj, tako i na inozemnoj sceni. Danas, deset godina kasnije, osim spomenute Prostorije i brenda Milla & Milli, na ZGDW-u svoje će proizvode predstaviti i drugi renomirani hrvatski proizvođači poput marke dizajnerskog namještaja od masivnog drveta Metoda, koja je na prošlogodišnjem izdanju festivala imala premijeru, te marka Nunc koja iz godine u godinu osvaja sve više ljubitelja minimalističkog i multifunkcionalnog namještaja. Osim vrhunskog dizajnerskog namještaja i razina predstavljanja bit će na najvišem svjetskom nivou.

image

Garda

ZAGREB DESIGN WEEK

Prostoria i Milla&Milli predstavit će se na štandovima s milanskog Salona del Mobile, a Metoda s, netom završenog, pariškog Maison et Objeta. Broj izlagača i njihova raznovrsnost, ali i uvid u najnovije trendove i inovacije predstavljene na najprestižnijim svjetskim sajmovima, poslužit će kao sjajan pokazatelj napretka, kako samog festivala, pa tako i domaće industrije namještaja koja je u svega deset godina postigla nevjerojatan uspjeh.

image

Metoda

ZAGREB DESIGN WEEK

No, osim već renomiranih imena, na platformi Zagreb Design Weeka svjetskoj javnosti će se premijerno predstaviti i tri nove hrvatske marke Terrazza, Fjakka by Belina i Conture koje će svojim jedinstvenim dizajnom obogatiti najveće izdanje festivala, a među dvadesetak pažljivo probranih izlagača pronaći će se i nekoliko stranih brendova dizajnerskog namještaja koji će na jubilarnom izdanju Zagreb Design Weeka imati hrvatske premijere - Volumen, Woak, Garda, Mobello, Rinocca uz već afirmirane dizajnerske brendove poput Artisana, Tokia, Evolute, Bokarta, BoConcepta, Luminisa, Iverpana, Bluetaga, Luminisa, Filipa Gordona Franka, Tabushija i Good Placea.

image

Nunc

ZAGREB DESIGN WEEK
image

Luminis

ZAGREB DESIGN WEEK

Deseti Zagreb Design Week predstavlja izložbu finalista ZGDW nagrade izložbom u paviljonu 7, dok su proglašenje pobjednika i dodjela nagrada organizirani na dan otvorenja u 20.30h. Posjetitelji će ovdje moći vidjeti i izložbu suvremenog bugarskog dizajna, radove studenata čak devet fakulteta i škola i ZGDW market na kojem će sami dizajneri prodavati svoje proizvode. Srijeda je posvećena modi i počinje projekcijom dokumentarnog filma o Dries van Notenu, nastavlja se panelom o uličnoj modi koji organizira Ali Mirza Mulabegović i završava ZGDW modnom revijom koja osim hrvatskih dizajnera predstavlja i Ljubljana Fashion Week. Dokumentarni film o Romanu Artioliju i razgovor s režiserom Thomasom Perathonerom, planiran za četvrtak, organiziran je u suradnji s Talijanskim institutom za kulturu u Zagrebu. Petak poslijepodne razgovarat ćemo o umjetnoj inteligenciji o dizajnu. Sanja Rotter će održati predavanje o kultnom brendu Sebastian, koji je 1980-ih osmislila Ljuba Gamulin.

Osim na Velesajmu, ZGDW se odvija na deset partner lokacija.

image

Volumen

ZAGREB DESIGN WEEK

Paralelno s programom ZGDW-a na Velesajmu, u drugim će se paviljonima odvijati komplementarni sajmovi: Art Zagreb (7), Ambienta (8A i 9), Hotel&Gastroteh (11D) i Arhibau (10A i 11). Zajednički program uključuje koncerte Porto Morto, Denis & Denis, te Auf Auf Wiedersehen.

image

Woak

ZAGREB DESIGN WEEK

Za sva događanja vrijedi jedna ulaznica i jedinstveno radno vrijeme. Od 27.9. do 1.10. paviljoni su otvoreni od 11 do 20 sati, a vanjska događanja traju do ponoći. Ulaz na otvorenje je slobodan, a ulaznice za preostale dane se prodaju isključivo na ulazu (7€ dnevna, 15€ dnevna obiteljska, 25€ festivalska, 4€ umirovljenička, 4€ grupna, a za djecu do 10 godina ulaz je besplatan).

image

Bokart

ZAGREB DESIGN WEEK

Sve informacije od jubilarnom izdanju Zagreb Design Weeka možete pratiti na službenoj stranici festivala zagrebdesignweek.com i na društvenim mrežama: IN @zagrebdesignweek, FB @zagrebdesignweek.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. rujan 2023 13:42