Top proizvodi

Najbolje od produkt dizajna u 2013.

Sve jača sinergija hrvatskih dizajnera i proizvođača

Ne krijemo simpatije prema proizvodima za dom koji sjedinjuju estetiku s funkcijom, a pritom su hrvatski. Kada god se na tržištu pojavi neki takav proizvod, veselimo mu se s jednakim intezitetom. Razlog tome je jednostavan. Naime, za razliku od razvijenih zapadnih zemalja, gdje su produkt dizajneri važna i unosna karika društva, u Hrvatskoj je ta priča još u povojima, no s radošću možemo ustvrditi da se pozitivno razvija jer se pojavljuju tvrtke koje su prepoznale talent i trud domaćih dizajnera i spremne su im pomoći da svoje ideje realiziraju. U tome definitivnio prednjači Kvadra koja je dala veliki vjetar u leđa hrvatskom industrijskom dizajnu. Tako je ova tvrtka već osvježila hrvatsku produkt priču proizvodima poput multifunkcionalnog ležaja Revolve (dizajn: Numen/For Use, Ivana Borovnjak & Roberta Bratović) koji objedinjuje funkciju sjedenja i spavanja na inovativan način te dvosjedom i naslonjačem 3angle (dizajn: Grupa) kao idealnim za poslovne prostore te modularnim sofama Match i Cloud (dizajn: Sanja Knezović). U 2013. suradnja Kvadre s domaćim dizajnerima se nastavila pa smo dobili prvu hrvatsku fotelju na razvlačenje Up-Lift, fotelju Polygon koja slavi tradiciju, ali je istovremeno izrazito suvremena te elegantan proizvod Monk koji dolazi u dvije varijante – stolac i fotelja. Među proizvode koji su definitivno obilježili godinu na izmaku svakako valja ubrojiti i genijalne taburee Kockica i Schischka riječke produkt dizajnerice Svjetlane Despot. Svjetlana je inače jedina naša dizajnerica koja ima potpune kolekcije, a izrađuje baš sve, od namještaja preko zidnih instalacija pa sve do ukrasnih jastuka i accessoriesa. Ocjenu izvrstan u 2013. zaslužile su i mlade cure iz dizajnerskog studija Manufakturist koje su u suradnji s modnim dvojcem Dioralop izradile sjajan paravan Behind te hrvatska tvrtka Regeneracija, svojevrsna industrijska ikona domaće prerađivačke industrije tekstila koja je projektom Autoportreti obnovila svoju suradnju s umjetnicima, dizajnerima i arhitektima. Rezultat? Sasvim drugačiji, genijalni tepisi.

UP- LIFT – PRVA HRVATSKA FOTELJA NA RAZVLAČENJE

Produkt dizajner Neven Kovačić i njegova supruga, također dizajnerica, Sanja Kovačić autori su fotelje na razvlačenje Up-Lift koju su napravili za Kvadru. – Projekt je iniciran na sugestiju Tomislava Knezovića, vlasnika Kvadre. Zajedno smo proučavali što postoji na tržištu i vrlo brzo uvidjeli da postoje ili neke studentske varijante kod kojih se praktički spava na podu ili neke s vrlo kompliciranim mehanizmima rasklapanja. Bio nam je to motiv da krenemo u razvoj fotelje koja je jednostavna za upotrebu i pritom omogućava kvalitetno sjedenje i spavanje kao na pravom madracu na visini iznad zone kovitlanja prašine – prisjetio se Neven Kovačić iz dizajnerskog studija Redesign kako je krenula ideja o nastanku fotelje Up-Lift. Od prvih skica do trenutka kada je fotelja bila spremna za izlaganje i serijsku proizvodnju prošlo je skoro šest mjeseci. – Na jednoj strani fotelje se sjedi, a na drugoj strani spava, a ta transformacija se događa laganim pokretom fotelje iz sjedećeg u ležeći položaj. Zahvaljujući toj inverziji spavanja i sjedenja, sjedište je napravljeno od tvrđe hladne pjene, a naslon od mekše, što je važno za osjećaj udobnosti prilikom sjedenja, a kako se sjedeći dio spušta i postaje krevet za jednu osobu, ta strana fotelje napravljena je od druge vrste pjene, koja je elastičnija i pogodna za spavanje – objasnio je dizajner i otkrio da u zonama ramena i kukova, vrlo važnim za udobnost spavanja, fotelja ima prepletene elastične trake koje omogućavaju dodatni progib pjene, čime se postiže željena udobnost. Fotelja Up-Lift nagrađena je prestižnom nagradom Interior Innovation Award 2014., jednom od najprestižnijih nagrada za inovativna dostignuća iz svih sfera produkt dizajna. Nagradu dodjeluje Njemačko vijeće dizajnera koje već 60 godina promiče kulturu dizajna.

POLYGON – ISTOVREMENO TRADICIONALNA I SUVREMENA SJEDALICA

Još jedno ugodno iznenađenje priuštila nam je ove godine Kvadra kada je tržištu predstavila fotelju Polygon čiji dizajn potpisuje hrvatsko-austrijski dizajnerski kolektiv Numen/ForUse (Sven Jonke, Christoph Katzler i Nikola Radeljković). Dečki intenzivno rade na području scenografije, industrijskog dizajna, dizajna interijera i konceptualne umjetnosti, a osim za Kvadru, dizajnirali su namještaj za Cappellini, ClassiCon, Desalto, Interlubke, Magis, MDF Italia, Moroso i Zanottu. – Polygon je na neki način nastavak našeg istraživanja mogućih oblika sjedalice različite debljine ojastučenja. Riječ je o fotelji s rukonaslonima nastaloj na modernističkoj tipologiji sjedalice skromnih dimenzija koja zadovoljava funkcionalne parametre, ali ne uzurpira prostore primjene glomaznošću i nepokretnošću – objasnili su Numenovci i dodali kako se trokuti koji definiraju ortogonalni bočni pogled na fotelju pretvaraju u heksagone i kompleksnije poligone pri promjeni perspektive. Rezultat je proizvod koji se doima poznatim, čak i pomalo staromodnim, ali istovremeno i izrazito suvremenim. Također, konstrukcija od svinutih čeličnih šipki dodatno apostrofira dvojakost karaktera Polygona. Fotelja Polygon također je nagrađena nagradom Interior Innovation Award 2014.

MONK – HOMMAGE RETRO NAMJEŠTAJU

Najnoviji Kvadrin proizvod zove se Monk, a dizajn potpisuje dizajnerski studio Grupa (Filip Despot, Tihana Taraba, Ivana Pavić). – Monk, u doslovnom prijevodu Redovnik, na prvi pogled evocira stvarnu figuru istočnjačkog religijskog asketa, čija leđa postaju naslon, a bedra i koljena rukonasloni obučeni u nepretencioznu tkaninu pod kojom se otkriva jednostavan i pouzdan drveni konstrukcijski masiv hrasta. U ovome Monk donekle slijedi logiku ranijeg našeg rada, sjedalice 3-angle – rukonaslon je dio sjedala, a cijela školjka vizualno se doima kao da lebdi neovisno o svom razmjerno neupadljivom osloncu, no ujedno je riječ i o hommageu retro namještaju i o igri tipologijama. Naime, Monk dolazi u dvije varijante, stolca i fotelje, koji dijele isti gornji dio konstrukcije, dok je donji (noge) viši i uspravljen u inačici stolca, a niži u inačici fotelje. Zajedno dva Monka objedinjuju svakodnevne funkcije rada i kontemplacije – objašnjavaju iz Grupe.

BEHIDE – PARAVAN KOJI STVARA PROSTOR INTIME

Hrvatski modni brand Dioralop koji čine dizajnerice Andreja Bistričić i Maja Merlić i produkt dizajn studio Manufakturist, iza kojeg stoje Mia Bogovac, Matea Bronić, Dora Đurkesac, Kristina Volf i Maša Milovac, predstavili su zajednički projekt, nazvan Behide. Behide je paravan koji je dizajniran kako bi jednako pružao privatnost, a ostao prozračan te djelomično providan. Iako ne zaštićuje potpuno od pogleda znatiželjnika, on svojom prisutnošću odvaja prostor te postaje objekt koji stvara prostor intime. – Ovaj paravan predviđen je da u jednakoj mjeri pridonese modnom i produkt dizajnu. Odjeća koju nosimo odražava naš karakter. Materijali kojima se odlučujemo okružiti reflektiraju naš senzibilitet. Predmeti koje primjenjujemo upotpunjuju i oblikuju našu svakodnevicu. Težile smo dizajnirati objekt koji bi bio odraz suživota predmeta, odjeće i prostora. Objekt koji istovremeno dovoljno skriva, ali je prozračan i djelomično providan – objasnile su djevojke iz dizajn branda Manufakturist.

SCHISCHKA I KOCKICA – TABUREI KOJI MAME OSMIJEH NA LICE

Taburei Schischka i Kockica nastali su kao nastavak kolekcije Inside Out koju karakterizira to što su svi proizvodi (taburei, zidne instalacije, kutije za odlaganje, putne šlapice) u cijelosti izvedeni bez ijednog šava, iako se radi o kolekciji proizvoda od tekstila, filca. – Schischka i Kockica zapravo su humorni duo koji nastupa zajedno kao curica i dečko sa svojim specifičnim frizurama. Šnitana struktura površine daje novi identitet monokromatskom materijalu, a plohe su namjerno odvojene crnom fugom – kaže riječka dizajnerica Svjetlana Despot iz tvrtke te dodaje kako je filc kao fleksibilan i mekan materijal idealan za pretvaranje 2D tkanine u 3D objekte. – Ova dva taburea osmišljena su kao gesta jednostavnosti, u bojama koje nadopunjuju ambijent i sa strukturama koje daju osjećaj širenja i dubinu boja – ističe.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
21. travanj 2024 15:21