Pohrana sa stilom

Najbolji spremnici za organizaciju smočnice vrijedni TikToka. Vrijeme je da napravite red

 IRYNA FEDERICO/@FROMGREATBEGINNINGS/
Smočnica je jedna od onih najizazovnijih prostorija u našem domu upravo zbog toga što je njezina jedina funkcija pohrana stvari

Najčešće se sastoji od polica koje sežu do vrha prostorije, što otvara milijun mogućnosti za organizaciju i odabir stvari koje ćete tamo pohraniti. Previše opcija uvijek je formula za kaos, a ista ta teorija ne zaobilazi naše smočnice. Stoga vam u nastavku donosimo nekoliko korisnih savjeta za organizaciju smočnice pomoću kojih ćete napokon napraviti, a zatim još dugo zadržati red u ovoj maloj prostoriji.

ŠTO NAJČEŠĆE DRŽIMO U SMOČNICAMA?

Smočnice su originalno predviđene za hranu, začine i namirnice koje koristite za pripremu obroka. Stoga se tu često nalaze slatkiši, teglice s raznim začinima, luk i češnjak, povrće koje ne treba stajati u hladnjaku (primjerice, krumpir), grah, riža, razne tjestenine, kave, čajevi...

Osim hrane, u smočnice često služe za pohranu velikog posuđa ili onog posuđa koje se rijetko koristi, plastične vrećice, prazne manje i veće kutije i slično. Nije ni čudo da je pravi izazov organizirati sve navedeno u neku smislenu cjelinu koja će izgledati i ostati u savršenom redu.

KAKO ORGANIZIRATI SMOČNICU I UŠTEDJETI PROSTOR?

Budući da police smočnice vrlo lako mogu postati neuredne i razbacane do mjere da se među njima ne možete snaći, potrebno je organizirati sve te stvari i to tako da ih kategorizirate. Prvo analizirajte svoju smočnicu i pogledajte što sve u njoj držite. Ovu analizu će vam vjerojatno olakšati papir i olovka. Kao u skladištima trgovina, popišite što sve imate u smočnici.

Sljedeći korak je da sve to što ste popisali kategorizirate kako vama odgovara. Stvari možete podijeliti, primjerice, na posuđe, vrećice, napitke, začine, tjestenine i rižu te povrće. Nakon što ste kategorizirali stvari na papiru, vrijeme je da pogledate koliko mjesta imate u smočnici, a zatim uklopite i rješenja koja vam donosimo u nastavku.

1. Čuvajte suhu hranu i druge osnovne stvari za smočnicu u hermetički zatvorenim posudama.

Pohranjivanje suhe hrane i namirnica za smočnicu u hermetički zatvorenim posudama očuvat će ih svježima mnogo dulje. Organizirajte namirnice u prozirne spremnike tako da ostanu vidljive, što olakšava praćenje onoga što imate.

2. Kupite povoljne spremnike za organizaciju smočnice.

Cijene nekih alata za organiziranje smočnice mogu biti visoke. Posjetite lokalni buvljak ili trgovine s popularnim cijenama koje nude različite korisne organizacijske spremnike. Jednako je učinkovito kao kupnja novih artikala!

3. Koristite oznake.

Zalijepite naljepnice i rok trajanja na spremnike za pohranu u smočnici kako biste vidjeli što točno imate na raspolaganju i kada više nije za upotrebu.

4. Iskoristite okomit prostor.

Povećajte prostor na policama svoje smočnice i investirajte u podizače polica ili spremnike koji se mogu složiti. To vam omogućuje da iskoristite više okomitog prostora za pohranu svojih omiljenih grickalica i drugih stvari iz smočnice. Ovaj trik posebno je zgodan za ljubitelje kuhinja s malim smočnicama.

5. Dodijelite svakoj polici drugu svrhu.

Držite grickalice na jednoj polici, začine na drugoj, a kutije na trećoj polici, na primjer, kako biste ostali organizirani i lakše se snalazili. Možete čak označiti svaku policu ili nacrtati shemu koju ćete objesiti u blizini smočnice kako vaša hrana ne bi odlutala na novo mjesto. Ako imate djecu, stavite svu njihovu hranu na jednu lako dostupnu policu.

6. Koristite vrata svoje ostave.

Objesite organizatore poput polica iznad vrata ili na stražnju stranu vrata ako vam nedostaje prostora. Možete čak koristiti i džepni organizator za cipele za pohranu grickalice i drugih sitnica!

7. FIFO

Slijedite FIFO (first in, first out) pravilo kako bi vaša smočnica bila organizirana, a namirnice sigurne za korištenje: prva ušla, prva izašla. To osigurava da jedete i pripremate obroke s najsvježijim sastojcima.

8. Ne zaboravite na razne alate.

Uzmite u obzir prostor za organiziranje raznih kuhinjskih predmeta kao što su kopče za grickalice i kutije za ručak.

9. Kupujte u jednoj boji.

Održavajte jednoobraznu, organiziranu smočnicu odabirom organizacijskih alata koji odgovaraju shemi boja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
14. travanj 2024 15:55