Organ Vida

Najbolji svjetski fotografi izlažu u Zagrebu

Međunarodni festival fotografije Organ Vida 13.-24. rujna

Osmo izdanje Organa Vida bit će, čini se, najjače izdanje festivala do sada, a održat će se u brojnim muzejima i galerijama, ali i izvan klasičnih izlagačkih prostora

U zagrebačkim muzejima i galerijama moći će se vidjeti djela svjetskih zvijezda: britanski umjetnik Phillip Toledano snimio je seriju fotografija ljudi koji su napravili puno plastičnih operacija, Roger Ballen fotoaparatom bilježi protagoniste na rubu neimaštine u Južnoj Africi, posebno su obrađene i ratne fotografije...

Fotografija kuhara iz luksuzne kolibe koji čeka da se gosti vrate s izleta balonom na vrući zrak, pa da im posluži šampanjac, koju je prije četiri godine usred nacionalnog rezervata Masai Mara u Keniji, snimio Guillaume Bonn, fotograf koji posljednjih dvadeset godina bilježi socijalnu fotografiju i ratna stradanja, poziva na vrlo zanimljivu izložbu "1%: Privilegija u doba globalne nejednakosti" koja će se sredinom rujna otvoriti u galeriji Pikto, a čiji je kustos Myles Little, urednik fotografije u Timeu. Tema ekonomske nejednakosti, rastući jaz između bogatih i siromašnih u svijetu, jedan posto svjetske populacije koji posjeduju polovicu svjetskog bogatstva, nije novost, no zanimljiv je način vizualizacije teme, kako je vide fotografi među kojima su i Andrew Moore, Anna Skladmann, Ben Quinton, Christopher Anderson...

Iako nije bilo slabih izdanja, Organ Vida, osmi po redu, po svojoj prilici ponudit će do sada najjače izdanje, u nizu galerija i muzeja te i izvan klasičnih izlagačkih prostora.

Zvijezda-gost svakako je Phillip Toledano, britanski umjetnik koji živi u Americi, a međunarodno je postao poznat ciklusom "Nova ljepota", u sklopu kojeg je snimao ljude koji su napravili mnoge plastične operacije. Toledano te ljude portretira s poštovanjem, ističući, kako tumači, "novu vrstu ljepote". Ostali njegovi ciklusi bili su vrlo intimni, posvećeni ocu koji je umirao od demencije, sestri koja je preminula mlada i stvarima koje su ostale iza nje, pa osjećajima prema odrastanju vlastite kćeri.

U Galeriji Kranjčar izložit će ciklus fotografija pod nazivom "Možda", riječ je o projekcijama kako ovaj fotograf sebe zamišlja u budućnosti, o ciklusu u kojemu se suočio sa svojim najvećim strahovima.

Druga fotografska zvijezda je Roger Ballen, on je, pak, rođen u New Yorku, no veći dio njegovih fotografija nastao u Južnoj Africi, bilježi svakodnevicu, protagoniste često na rubu neimaštine, no s dozom nadrealnog u konačnom rezultatu, možda je najpoznatija njegova fotografija "Blizanci" (Dresie i Casie). Balen će izlagati u Muzeju suvremene umjetnosti.

Međunarodna izložba "Otkrivanja" bit će u Francuskom paviljonu. U Hrvatskom muzeju arhitekture je izložba "Past iz Now", među ostalim izlaže se i autoportret koji je snimio fotograf-amater Josip Broz Tito, radovi Hrvoja Slovenca, Boruta Kranjca, Sandre Filić.


Sandra Vitaljić prije tri godine izdala je sjajnu knjigu "Rat slikama" koja se nadovezivala na njezinu doktorsku radnju, a tema je bila ratna fotografija. Na Organu Vida, u Galeriji Zvonimir, izlaže skupinu odabranih fotografa i njihovih djela vezanih uz rat.

Galerije Kranjčar, Pikto, Greta, Zvonimir, Šira, Oris, HMA, MSU..., 13.-24. rujna

Više informacija potraži OVDJE

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 01:40