Šareni neboder u Laginjinoj

Najdraža zgrada arhitekta Zorana Zidarića: Vitićeve građevine prate me od djetinjstva do danas

Arhitekt Zoran Zidarić

 MARKO TODOROV/CROPIX
Poznati domaći arhitekti i arhitektice pokazali su nam koji im je objekt obilježio mladost, život, karijeru...

Kao rođeni Šibenčanin često se igrao u parku koji se nalazi uz Gradsku knjižnicu Juraj Šižgorić, a danas živi pokraj šarenog nebodera u Laginjinoj

Prvotno je Zoran Zidarić odabrao kao najdražu zgradu Gradsku knjižnicu “Juraj Šižgorić” arhitekta Ivana Vitića na Poljani 6 u Šibeniku. No, kako se zbog obveza nismo uspjeli dogovoriti za snimanje u njegovu rodnom Šibeniku, drugi izbor bio je Vitićev “šareni neboder” u Laginjinoj ulici u Zagrebu.

“Ne znam je li mi bitniji arhitekt ili njegovo djelo, ali, eto, izabrao sam arhitekta Ivana Vitića, njegove realizacije u Šibeniku i Zagrebu. Naime, njegove građevine prate me od djetinjstva do danas. Rođen sam u Šibeniku te je njegova zgrada knjižnice, bivša zgrada Doma JNA, neizbježno i višestruko utjecala na mene”, objašnjava Zoran Zidarić.

Susreti s nekima od Vitićevih djela u nekim su fazama njegova života bili gotovo svakodnevni.

”Kao prvo, kad skoro svaki dan prolaziš ili se igraš pokraj takve arhitekture, koju tada ne razumiješ, ali nekako ti se usadi u podsvijest, to ti postaje normalno. Tek poslije spoznaš težinu i veličinu projekta. S druge strane, živim i živio sam pokraj takozvanog nebodera u Laginjinoj ulici u Zagrebu. Jesu li te građevine, koje su bile dio svakodnevice, utjecale i na moje usmjerenje? Ne znam, možda jesu. Tu bi trebalo govoriti o emociji koju ostavlja ta arhitektura na mene u to doba, kao nešto u odnosu na ostale drugačije, čisto, reducirano, moderno, smjelo...”, kaže Zidarić.

Uz sve to, dodaje, djeca su se uvijek igrala ispred zgrade u Laginjinoj, i sad se igraju, kao i na moru jer je zgrada knjižnice na velikom gradskom trgu Poljana s jedne strane te uz park s druge. Baka i djed vodili su ga tamo dok je bio dijete.

“Spomenimo ovom prigodom kao značajno samo to da se šibenska kuća naslanja na gradske zidine, što je vrlo suvremeno, pa i danas nedostižno. Da se osvrnem i na zgradu u mom susjedstvu. Umjesto da arhitekt zatvara gradski blok uobičajenom visinom uličnog poteza, uvlači se, oslobađa ugao te se diže u visinu i opet usporedba s današnjom situacijom u kojoj bi se to teško provelo”, rekao je Zidarić i dodao da nema potrebe pisati ovom prilikom više o arhitekturi Ivana Vitića jer je dosta toga rečeno.

Za njega je bitno da ga je to svjesno ili nesvjesno formiralo, usmjerilo te mu dalo snagu da se može.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
30. ožujak 2024 19:18