Odabir palete boja za kuhinju na prvi pogled može se učiniti kao jednostavan zadatak. Ipak, iza te odluke krije se daleko više nijansi nego što bismo pomislili. Iako konačan izbor uvijek ostaje stvar osobnog ukusa, stručnjaci upozoravaju da kriva nijansa može u potpunosti promijeniti dojam prostora. Kuhinja, kao što je poznato, nije samo mjesto gdje se priprema hrana, ona je središte doma, prostor u kojem se okuplja obitelj, ispijaju prve jutarnje kave i u kojem se nerijetko vode najintimniji razgovori. Upravo zato važno je da atmosfera u njoj bude "kako treba".
Na to podsjeća i Rossella Marzocchella, dizajnerica interijera iz londonskog studija Decor and Decor, koja se posljednjih godina nametnula kao jedno od prepoznatljivih imena kada je riječ o savjetima za uređenje interijera.
"Boja određuje ton i emociju prostora. Čak i najmanja promjena može u potpunosti transformirati atmosferu vaše kuhinje", naglašava ona.
Kako bi pomogla vlasnicima domova da izbjegnu najčešće zamke, Marzocchella je izdvojila nekoliko boja koje nikako ne preporučuje za kuhinjski prostor, ali i dala prijedloge koje nijanse ipak unijeti ako želimo postići toplinu, eleganciju i funkcionalnost.
Fluorescentne boje
Iako na prvu mogu izgledati efektno, fluorescentne nijanse Rossella svrstava među najveće promašaje.
"Takve boje znaju biti upadljive, no u prostoru poput kuhinje stvaraju dojam kaosa i preopterećenosti. Osim toga, izrazito su osjetljive na trendove - ono što je danas moderno, sutra već može izgledati zastarjelo. Takvi tonovi često potiču nemir i tjeskobu, što nikako nije poželjno u prostoru koji bi trebao biti ugodan i opuštajući", objašnjava dizajnerica.
Ovo je najopasnija zabluda pri uređenju kuhinje, koja vas može koštati živaca i novca
Umjesto neona, preporučuje se posegnuti za decentnijim nijansama - primjerice za prigušenim ružičastim tonovima. Oni prostoru daju dašak osobnosti, ali istovremeno unose eleganciju i jednostavnije ih je kombinirati s različitim materijalima, od kamena do drva i metala.
Tamne boje
Druga pogreška koju mnogi čine jest korištenje tamnih nijansi. Iako crna, tamnosiva ili slične boje na fotografijama mogu djelovati dramatično i sofisticirano, u praksi često ostavljaju neugodan dojam.
"U manjim kuhinjama takve nijanse ‘gutaju‘ prostor, guše prirodno svjetlo i stvaraju osjećaj skučenosti. Posebno u britanskim domovima, gdje ionako nedostaje sunčeve svjetlosti, rezultat je često hladan i opresivan ambijent", kaže Marzocchella.
Ipak, to ne znači da treba potpuno zaboraviti na tamne tonove. Ako želite unijeti dašak dramatike, Rossella savjetuje odabir duboke mornarsko plave ili šumsko zelene, posebno u kombinaciji s toplim metalnim detaljima ili teksturom drveta. Takva kombinacija daje prostoru profinjenost, ali bez neugodnog osjećaja zatvorenosti.
Čista bijela
Iako se bijela boja često percipira kao bezvremenska i sigurna opcija, dizajnerica upozorava da i ona može imati niz nedostataka.
"Čista bijela izgleda klasično, no često ostavlja dojam sterilnosti. Osim toga, na njoj se mrlje i ogrebotine primijete odmah, što je posebno problematično u prostoru gdje se svakodnevno kuha i boravi", objašnjava.
Bolje rješenje su, kaže, nijanse koje zadržavaju svjetlinu, ali unose i toplinu - primjerice krem bijela, topla bež ili blijedi "greige" (spoj sive i bež). Takve boje prostor čine svjetlim, ali i ugodnim, dajući mu potrebnu dozu domaće atmosfere. Ako se ipak odlučite za bijele kuhinjske elemente, Marzocchella preporučuje da ih uskladite s toplijim podovima, radnim plohama ili detaljima poput tekstila i dekoracija.
Crvena i žuta
Jedna od češćih pogrešaka, osobito u kuhinjama otvorenog tipa, jest korištenje jarkih crvenih ili žutih tonova. Iako su to boje koje prirodno podižu energiju i raspoloženje, u prevelikoj količini mogu izazvati upravo suprotan učinak.
"Riječ je o nijansama koje previše stimuliraju osjetila i stvaraju vizualni umor. U prostoru gdje se neprestano kreće i radi, to može postati naporno i iscrpljujuće", kaže Rossella.
Umjesto toga, predlaže toplije i prirodnije varijante - poput terakote, blage oker boje ili zemljanih nijansi breskve. Takvi tonovi i dalje unose energiju, ali u znatno profinjenijoj i dugotrajnijoj formi.
Boja kao ključ raspoloženja
Na kraju, Marzocchella naglašava kako odabir boja u kuhinji nikada nije samo pitanje estetike.
"Prava paleta može kuhinju pretvoriti iz pukog funkcionalnog prostora u inspirativno mjesto koje odiše toplinom i životom. Boje određuju raspoloženje, naglašavaju svjetlost i reflektiraju osobnost vlasnika. Ako su dobro odabrane, svaka površina - od zida do radne plohe - postaje dio jedne skladne cjeline", zaključuje Rossella


Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....