IDEALAN ZA GUŽVE

Najmanji automobil na svijetu sada dolazi kao komplet koji možete sami sastaviti

 P.50 Cars
Ljubitelji automobila sada mogu kupiti P.50 kao kit car, gdje svaki komad i komponenta dolazi ravno do potrošača

Mikroautomobili P.50 i Trident osmišljeni su 1962. godine u primorskom gradu Peelu na otoku Man koji pripada Velikoj Britaniji. Inženjer Cyril Cannell, osnivač i vlasnik tvrtke Peel Engineering, bio je fasciniran tada novim materijalom stakloplastike i počeo je proizvoditi brodove od tog laganog materijala. Početkom 1960-ih počeo je eksperimentirati s izradom automobila od stakloplastike i odlučio pokušati proizvesti ultralako i ultrakompaktno vozilo — ultimativni mali automobil.

- Ideja je bila jednostavno izgraditi automobil koji može primiti dvije osobe, sve dok one nisu prevelike - rekao je u kratkom dokumentarcu.

Prvo je došao na red P.50, a sve u vezi njega bilo je maleno. Ovaj model s tri kotača i jednim sjedalom dugačak je negdje oko 1 i pol metar. Nakon P.50 došao je Trident, dvosjed s prozirnim kupolastim krovom.

P.50 bio je prvi automobil proizveden na otoku Man. Iako je bio uspješan na kopnu, na otoku je dobio različite reakcije; usprkos činjenici da se mogao ugurati na bilo koje parkirno mjesto, ljudi jednostavno nisu bili sigurni u minijaturne automobile, a potražnja nije bila dovoljno visoka da Peel Engineering nastavi proizvoditi automobile. Izrađeno je samo 50 originalnih P.50 i 80 Tridenta prije prestanka proizvodnje četiri godine kasnije, 1966., a tvornice Peel Engineering zatvorena je 1974. Danas postoji manje od 30 originalnih P.50, a tih nekoliko se često prodaje za više od 170.000 dolara.

Ipak, uvijek je postojala niša potražnje za najmanjim automobilom na svijetu, a 2010. tvrtka P.50 Cars vratila je originalni dizajn, spajajući "stil 60-ih s modernom pouzdanošću." Većina dijelova u ovoj rekonstruiranoj verziji su reprodukcije originala i gotovo se ne razlikuju od njih — postignuće za koje je stručnom majstoru trebalo gotovo desetljeće da ga postigne.

Ljubitelji automobila sada mogu kupiti P.50 kao kit car, gdje svaki komad i komponenta koja ide u tvorničku izradu dolazi ravno do potrošača. Čak mogu birati između 12 različitih boja — četiri koje je izvorno ponudio Peel ili šest drugih dodataka, uključujući "Capri Blue" i "British Racing Green".

"Hoću li moći stati u njega?" To je uobičajeno (i razumno) pitanje, toliko da je odgovor na njega na web stranici P.50 Cars s često postavljanim pitanjima. Odgovor? "Da, vjerojatno hoćeš." Najviša osoba koja je sjedila u jednom od mikroautomobila bila je visoka oko 2 metra, a najteža osoba težila je preko 130 kilograma. Međutim, tvrtka je uzela u obzir činjenicu da je današnja prosječna osoba malo viša nego davne 1962. godine i povećala prostor za noge za nekoliko dodatnih centimetara.

Pogledajte videozapise u nastavku kako biste saznali više o podrijetlu najmanjeg automobila na svijetu i vidjeli kako se ponaša na otvorenoj cesti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
08. svibanj 2024 09:07