DRAGON TOWER

Najviše zgrade na svijetu više nisu zanimljive, one najduže sada privlače pozornost

 Dewan Architects + Engineers
Projektiran kao najduža zgrada na svijetu, kompleks od 700.000 četvornih metara

Dragon Tower ili u slobodnom prijevodu Zmajev toranj u Hanoju tvrtke Dewan Architects + Engineers pobjednik je natječaja Global Design & Architecture Design Awards 2022. u kategoriji Višenamjenska uporaba; toranj je projektiran da transformira grad. Projektiran kao najduža zgrada na svijetu, kompleks od 700.000 četvornih metara nudit će predvorja, sobe za sastanke i javne prostore, uključujući vrtić, knjižnicu, supermarket, restorane i centar za učenje. Veliki rezveroar vode i zelene terase uključeni su u dizajn kako bi se povećala učinkovitost i pristupačnost zgrade.

image
Dewan Architects + Engineers
image
Dewan Architects + Engineers

Zgrada se sastoji od dva sektora: Prizemlje je umjetna topografija koja sadrži povišene uredske prostore koji oblikuje oblik zmaja. Nadahnute Vilinskom planinom, jednom od glavnih prirodnih znamenitosti Vijetnama, zelene terase povezuju komplementarne namjene s glavnim trgovima. Za akumulaciju, arhitekti su bili inspirirani regijom Sa Pa, dubokom dolinom rižinih polja. Rezervoar kontrolira navodnjavanje namjernim plavljenjem određenih platformi u kišnoj sezoni, povećanjem prirodne ventilacije i kontroliranjem temperature. Ovo poplavno područje oblikuje stepenaste platforme za javne aktivnosti koje se protežu i stvaraju javne prostore kao proširenje grada.

image
Dewan Architects + Engineers
image
Dewan Architects + Engineers

Dewanova ambicija je stvoriti najprošireniju zgradu na svijetu. Povišena "zmajeva" traka će sadržavati niz odjeljaka koji se mogu dodati ili ukloniti s trake. Uredski dio ima internu ulicu za laku cirkulaciju osoblja i autonomni održivi prijevoz koji povezuje metro s različitim sektorima i gradskim sustavom metroa. Glava zmaja tvori toranj, monumentalni simbolični ulaz za ministre, posebne i cijenjene goste. To je ujedno i najviša zgrada u tom području i kultna znamenitost grada i Vijetnama.

image
PAULA CANO/

Projekt simbolizira bogatu vijetnamsku povijest i njegovu ambiciju za budućnost, s Hanojem kao središtem kulture i gospodarstva. Snaga mita o kralju zmaju koja se odražava u ovom državnom i mješovitom centru utjelovljuje vijetnamsko društvo, jačajući nacionalni identitet.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. travanj 2024 23:07