Downtown Circle

Nakon ideje o linearnom gradu, stigao je i vertikalni kružni grad od 5 kilometara

 @pictown.co
Downtown Circle sastoji se od pet razina i nalazi se na pet točaka ili stupova, ugrađenih u zemlju

Arhitektonska tvrtka Znera Space osmislila je radikalan koncept koji bi promijenio horizont Dubaija. Planirani projekt poznat je kao Downtown Circle i predstavlja prsten visok 550 metara koji će okruživati Burj Khalifu. Dizajneri se nadaju da će uzdrmati tradicionalne ideje s ovim projektom. Također je zamišljen da bude održiv i samodostatan.

image
@pictown.co

Predstavljene vizualizacije pokazuju zapanjujuću veličinu građevine, za koju se nadaju da će obuhvatiti cijeli centar Dubaija s opsegom od tri kilometra. Bit će podijeljena na manje cjeline, koje će sadržavati stambene prostore te javne, poslovne i kulturne prostore. Ambiciozni projekt osmislili su Najmus Chowdry i Nils Remess, suosnivači Znera Spacea, koji se često fokusiraju na eksperimentalnu arhitekturu koja istražuje, pomiče društvene granice i riješava pitanja okoliša.Downtown Circle stvoren je tijekom pandemije, što je potaknulo ideju o preispitivanju načina na koji živimo u gradovima, posebno u neboderima.

image
@pictown.co

- Koncept je bio vertikalni grad, kaže Remess za The National News i dodaje - Kada se Covid-19 pojavio, mnogo smo razmišljali o prikladnosti i kako možemo promijeniti stvari te kako možemo stvoriti bolje urbano okruženje. Promatrali smo aspekte kao što su odlaganje smeća, proizvodnja hrane, prometni problemi, zagađenje. Spojili smo sve te stvari i došli do ovog koncepta. Downtown Circle sastoji se od pet razina i nalazi se na pet točaka ili stupova, ugrađenih u zemlju. Masivni raspon samog kruga bio bi sastavljen od dva glavna prstena koje zajedno drži kontinuirani zeleni pojas nazvan Skypark koji okomito povezuje katove međusobno stvarajući povezani trodimenzionalni urbani zeleni eko-sustav.

image
@pictown.co

- Jedan od naših ciljeva bila je prirodno okruženje. Gradovi obično započinju s time, a zatim nastavljaju s urbanizacijom. Danas se mnogi veliki gradovi suočavaju s problemom kako dodati više zelenila. Ovo je jedan od aspekata koje smo htjeli dodati ovom konceptu — samodostatan grad – kaže Remess.

Djelujući kao pluća strukture, Skypark bi također uključivao močvare, vodopade, tropsku vegetaciju i razne flore. Plan bi također bio imati područja za prikupljanje kišnice, solarnu energiju i sustav za pohranu ugljika i filtriranje zagađivača iz zraka kao dio urbanog ekosustava. Ideja za tramvaj na vanjskom obodnom prstenu također je uključena u koncept i crteže koji su nastali u suradnji s poljskim studijom za vizualizacije Pictown. Dvadeset prostranih kapsula koje bi putovale do 100 kilometara na sat prevozile bi putnike oko Downtown Circlea, nudeći pogled na grad od 360 stupnjeva.

Ideja samoodrživog grada unutar grada slična je megaprojektu The Line u Neomu u Saudijskoj Arabiji. Međutim, koncept Znera Space razlikuje se jer je integriran u tkivo postojećeg grada za razliku od The Linea, koji se planira izgraditi u pustinji gdje ima prostora u izobilju. Iako su Chowdry i Remess uzeli u obzir sve aspekte urbanog života, od društvenog, ekonomskog i održivog dok su stvarali Downtown Circle, rasprava o tome što je moguće u arhitekturi jednako ih uzbuđuje.

image
@pictown.co

- Naša uloga kao arhitekata je da osmislimo te ideje - kaže Chowdry. - Želimo da ljudi to komentiraju, kritiziraju, da vide kako možemo razmišljati o izgradnji topografija. - To također pokreće raspravu o tome što možemo učiniti bolje - dodaje Remess. -Način na koji gradimo gradove, način na koji planiramo stvari. Oko ove vrste rasprave može biti negativnosti, ali i rješenja kako promijeniti stvari na bolje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. travanj 2024 08:34