Upoznajte Ivanu Svjetličić

Nakon što je izgubila oca umjetnika posvetila se slikarstvu, a njezine slike danas osvajaju Europu i Ameriku

 Privatna arhiva
Ova 27-godišnjakinja po struci je, zanimljivo, medicinska sestra s osmogodišnjim iskustvom rada u vozilima Hitne pomoći

U njujorškoj galeriji Littlefield početkom rujna otvorena je samostalna izložba "Oblici i boje zbog kojih se osjećate bolje" hrvatske umjetnice Ivane Svjetličić. Baš kao što i sam naziv sugerira, izložba prikazuje Ivanine koloritne slike u kojima ističe radost i pozitivne vibracije, a koje su nastale, kako sama kaže, u trenucima najveće sreće. Upravo taj osjećaj želi izazvati i u promatračima svojih radova.

image

Izložba u njujorškoj galeriji Littlefield

Privatna arhiva
image

Umjetnica Ivana Svjetličić na izložbi "Oblici i boje zbog kojih se osjećate bolje"

Privatna arhiva

Ovo nije prvi put da je Ivana privukla pažnju umjetničkih galerija u svijetu.
Iako je još u djetinjstvu često s ocem slikala, nikad nije razvijala umjetničku crtu zapisanu u svojim genima. Ipak, sve se promijenilo prije četiri godine kad je izgubila oca, koji je također bio umjetnik. Tad je osjetila da bi upravo slikarstvom mogla kompenzirati bol koju je osjećala. Ubrzo su stigli i zapaženi rezultati: prvu sliku prodala je nakon tri mjeseca kupcima u Njemačkoj, a na prvoj grupnoj izložbi "Key of Dreams" u New Yorku sudjelovala je u ožujku 2022. u galeriji Van Der Plas.

image

Izložba "Key od dreams" u galeriji Van Der Plas na Manhattanu

Privatna arhiva

Nakon te izložbe dobila je poziv za sudjelovanje u kampanji u kojoj su njezine slike, uz radove još 34 umjetnika, prikazane na ekranima zračnih luka, trgovačkih centara, ulica i dizajnerskih trgovina u New Yorku, Los Angelesu, Miamiju, Parizu i Londonu.

Ivanina slika "Kolorita" odabrana je i za izložbu "Wide Open 12" u Brooklyn Waterfront Artists Coalition. Od svih pristiglih radova, "Kolorita" je uvrštena među 60 najboljih predstavljenih na izložbi, a ujedno je bila i jedina slika europskog autora.

image

Na izložbi "Wide Open 12" u Brooklyn Waterfront Artists Coalition

Privatna arhiva

- Spakirala sam dva kofera, iako tada nisam imala ni vizu ni prijatelje u Americi, i otišla na drugi kontinent stvoriti daljnje prilike za svoju karijeru. Iako sam imala priliku živjeti u Americi, odlučila sam stvarati u Hrvatskoj, a izlagati u Europi i Americi - kaže Ivana koja je početkom godine dva rada izlagala i na grupnoj izložbi "Reveries" u galeriji Azur u Madridu.

image

Ivanini radovi na grupnoj izložbi "Reveries" u galeriji Azur u Madridu

Privatna arhiva

Ova 27-godišnjakinja po struci je, zanimljivo, medicinska sestra s osmogodišnjim iskustvom rada u vozilima Hitne pomoći, ali slikarstvo je, kako kaže, njezina najveća strast.

- Kad sam krenula u svijet slikarstva, nisam imala određeni stil kojim se želim izražavati, nego sam bojama počela stvarati oblike koji su se pretvorili u lice. Kroz stvaralaštvo sam osjetila da se izražavam pop-artom i da stvaram modernu umjetnost - kaže.

image
Privatna arhiva
image
Privatna arhiva

Iako joj je teško reći koji joj je najdraži rad jer je svaki stvarala s dušom i svaki ima posebnu simboliku, izdvaja "Koloritu".

- Njom sam htjela istaknuti seksepilnost i senzualnost ženske figure jer žena, bez obzira na društvene norme, zrači specifičnom energijom - objašnjava Ivana koja uskoro otvara i umjetnički atelje u Zagrebu.

Ivanine slike upravo su bile izložene i na eventu u Zagrebu u sklopu ASA Dalmatia Drive - Auto Sport Adria, jedinstvenog događaja koji okuplja vlasnike najluksuznijih automobila na tržištu, a njezina samostalna izložba "Oblici i boje zbog kojih se osjećate bolje" u New Yorku otvorena je do 4. listopada.

image

Ivanine slike izložene na eventu u Zagrebu u sklopu ASA Dalmatia Drive - Auto Sport Adria

Privatna arhiva
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. travanj 2024 22:25