24 NEOBIČNA TRENDA ZA 2024.

Namještaj u obliku uha, povratak "glupih" domova, plutajuće kuće... i još niz "čudnih" trendova

 /Shutterstock

Biti ispred svih i predvidjeti dobre trendove ove godine ključno je za našu struku. Već smo ušli u 2024., a novi val arhitektonskih i dizajnerskih trendova nedvojbeno će utjecati na industriju. Ovom ćemo prilikom, umjesto uobičajenih predviđanja, istaknuti 24 neobična trenda koji bi mogli zavladati u 2024.

image
/Shutterstock

1. Nogice gdje god se okrenete

Bilo da se nalaze na dnu kade, kreveta ili stola, nećete moći zaobići zaobljene nogice u svakom kutku doma. Zaobljeni komadi podsjećaju na prirodni element koji je mekan, okrugao i senzualan i čini da se osjećamo ugodno u takvom okruženju.

2. Narodna umjetnost i obrtnički radovi

Folklorni i mitski motivi počeli su se pojavljivati još 2022. godine. Pletene košare, metle, keramika i ručno rađeni popluni izgledaju slatko - ovi ručno rađeni proizvodi nabavljaju se izravno od obrtnika, ateljea i tvrtki posvećenih njihovoj izradi u malim serijama, a koriste se lokalno i prirodno održivi materijali.

3. Neočekivani botanički aranžmani

Instalacija Asmitea Gherezgihera, koja je istaknula bamiju sparujući je s prugastom preslicom (equisetum), daturom, banksijom i čili papričicama, navještaj je onoga što dolazi u domove onih koji vole dobar i zanimljiv aranžman kao dekor.

image
/Shutterstock

4. Slatki kutci i nadstrešnice

Kutovi za objedovanje, klupe na prozoru, sobe s baldahinom. Što je zajedničko svim ovim značajkama? Oni pružaju slatki (i seksi) bijeg i poželjet ćete ih imati u svome domu.

5. Svjetlucavo ili ništa

Dijagnosticiramo ozbiljan slučaj disko groznice - bez disko kugle - za 2024., koja zahtijeva glatke površine što svjetlucaju tako da atmosfera nije sterilna. Naviknite se vidjeti metalik posvuda.

image
/Shutterstock

6. Obložen samtom

Mislite što god želite, voljeli vi to ili ne, vraća nam se namještaj obložen samtom, neki proizvođači čak oblažu i unutarnje dijelove ormara i polica u ovaj materijal.

7. Godina je uha

Svake godine gotovo uvijek postoji fiksacija na nasumični dio tijela - 2023. su zauzela stopala, a 2022. je bacila puno ruku, a ove se godine učimo više slušati. Vincent van Gogh volio bi ovaj trenutak.

8. Kao kakao

U 2024. i dalje ćemo gledati trendove dizajna koji prelaze iz sive u smeđu boju, ne samo da će se to vidjeti u tkaninama i tekstilu nego i u ormarima.

9. Nape kao fokusna točka kuhinje

Nape često padaju u drugi plan u procesu projektiranja kuhinje, ali predviđa se veći fokus na njih 2024. godine. Vidjet ćete odvažnije dizajne koji uključuju različite teksture na napi, poput gipsa ili drvenih žljebova.

10. "Glupi" domovi

Dosta arhitekata i dizajnera istaknulo je da se većina klijenata zapravo želi vratiti "glupim" domovima.

Oštra plava svjetla i svijetli zasloni osjetljivi na dodir koji svijetle kada prolazite pored njih noću počinju ustupati mjesto mehaničkoj kon­troli: starinskim gumbima, prekida­čima koji se pomiču gore-dolje...

image
/Shutterstock

11. Karirani uzorci

Možete otkazati pretplatu na "tihi luksuz" jer dovođenje "seoskog kluba" u domove temelji se na prihvaćanju klasike: baštine, tradicije i snažnih slojeva pruga. (Otisci kariranog, tartana i šahovnice da budemo specifični.)

12. Seoska kuća je out, rančevi su in

Svima nam je malo dosadio stil seoske kuće pa prelazimo na one s ranča. Estetika kuće na ranču ima taj izrazito američki dojam, to je dekadentni koktel kauboja i glamuroznosti.

image
/Shutterstock

13. Hladni bazeni

Malo se pomaknite, masažne kade! Hladni bazeni veliki su trend 2024., mnogi ih hvale kao učinkovit način za poboljšanje cirkulacije i smanjenje upala.

14. Veliki stakleni lusteri

Klasični lusteri od murano stakla ultimativno su rasvjetno tijelo po mjeri. Pretraga ovih neobičnih i često šarenih uređaja porasla je za 58 posto u oglasima.

15. Transformacija postojećih struktura

Godine 2024. arhitekti će prenamijeniti postojeće zgrade umjesto da ih ruše. Pretvarati ih u živahne stambene prostore, urede i kulturne centre. Ovaj trend čuva povijest, smanjuje otpad i promiče održivi urbani razvoj.

image
/Shutterstock

16. Plutajuća arhitektura

Kako razina mora raste, plutajuća arhitektura predstavlja održivo rješenje za obalna područja i područja sklona poplavama. Ovaj inovativni pristup uključuje zgrade s plutajućim temeljima ili strukture izgrađene na pontonima.

17. Biomimikrija

Arhitektura projektirana imajući na umu biomimikriju uključuje žive zidove, zelene krovove i unutarnje vrtove kako bi dovela prirodu u naša izgrađena okruženja.

18. Kuhinja glavna prostorija doma

Kuhinja je tradicionalno bila prostorija u kojoj se najviše boravilo u kući, a sada to ponovno postaje. U 2024. godini povećavaju se njezine dimenzije i povezuje se s blagovaonicom i dnevnim boravkom.

19. Riskantne kombinacije

Tržište nudi takvu raznolikost stilova i boja u svim građevinskim materijalima da je teško odabrati jednu opciju. Zato će ove godine u trendu biti prostori s mnoštvom oblika i materijala, pravilno iskombiniranih.

20. Kohabitacija

Prošle godine građevinski projekti usmjereni na zajednički život i rad pokušavali su promijeniti stereotipne poglede na dom i radnu okolinu, spajajući susjede iz odvojenih kuća u jednu - uglavnom iz ekonomskih razloga, ali i kao racionalno stambeno rješenje, ove godine se to nastavlja još snažnije.

image
/Shutterstock

21. Upečatljivi podovi

Pojavio se rastući trend vlasnika domova koji prihvaćaju podove od kamena ili mramora s uzorkom, mnogi se odlučuju za prilagođene postavke s pločama od kamena i mramora, ručno odabranim za stvaranje kozmosa boja i tekstura.

22. "White Lotus" efekt

Popularna serija donijela je pogled na bogatstvo talijanskog dizajna u koji su se mnogi ponovno zaljubili pa ove godine očekujte pojavu tapiserija, zamršenih mramorni detalji, stropnih ukrasa, gipsanih radova - svi elementi koji su se koristili generacijama ugrađuju se na nove načine.

23. Drvene šindre

Drvene šindre su dizajnerski detalj koji vrijedi spomenuti. Evolucija pokreta #cabincore, trenda koji prati sve veći interes za stilove života koji su bliže prirodnom svijetu. Osobito treba paziti na šindre od cedrovine.

24. Reciklirana plastika

Mnogi brendovi predvode inovacije i mijenjaju perspektivu o tome kako možemo uspješno ponovno upotrijebiti plastiku i koristiti prenamijenjene otpadne materijale za stvaranje proizvoda koji se mogu reciklirati. Minimalistička i neutralna paleta zamijenit će se bojama i estetikom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
05. svibanj 2024 21:42