milano design week

Napokon, popularni sajam SuperSalone u Milanu! Ovo su najnoviji trendovi

 COURTESY SALONE DEL MOBILE.MILANO; ANDREA MARIANI
Arhitektica Martina Križnjak i dizajnerica Nikolina Jelić vratile su se iz Milana pune dojmova. Evo što su nam ispričale

Nakon 18 mjeseci pauze Milano je opet postao središnje mjesto dizajna, kulture i inovacija, mjesto koje donosi trendove u uređenju, dizajnu, arhitekturi, načinu života... Naime, nedavno održan milanski Tjedan dizajna prva je velika izložba dizajna nakon izbijanja pandemije koronavirusa, a međunarodna dizajnerska scena budnim je okom pratila sajam namještaja Salone del Mobile.Milano. Ove godine osmišljen je kao posebno izdanje pod nazivom SuperSalone, a kustos izložbe bio je milanski arhitekt Stefano Boeri u suradnji s međunarodnim timom suradnika.

image
COURTESY SALONE DEL MOBILE.MILANO; ANDREA MARIANI

Šestodnevni događaj mogao se pratiti i putem nove digitalne platforme, a organizatori ponosno ističu da je sajam posjetilo više od 60.000 ljudi.

Unificirani boksovi

ITA - ICE Agencija za promidžbu u inozemstvu i internacionalizaciju talijanskih tvrtki te udruženje Federlegnoarredo zajednički su organizirali posjet i dolazak hrvatskih arhitekata i dizajnera na ovogodišnje izdanje sajma Salone del Mobile.Milano. Među njima su bile arhitektica Martina Križnjak i dizajnerica Nikolina Jelić, koje su nam ispričale svoje dojmove sa sajma i popratnih aktivnosti u gradu te izdvoje trendove koji su se mogli uočiti.

image
COURTESY SALONE DEL MOBILE.MILANO; ANDREA MARIANI

Uz najvažnije talijanske brendove izlagala je i naša Prostoria, dok su u zoni Tortoni u prostorima Archiproducts Milano izlagali i Milla&Mili Furniture

image
COURTESY SALONE DEL MOBILE.MILANO; ANDREA MARIANI

- Osjetno je da je ovo bio salon u vrijeme restrikcija zbog korone, sve je bilo u manjem obujmu nego prijašnjih godina, ali bilo je lijepo vidjeti da i dalje postoji interes i da su se izlagači potrudili raditi i u novim uvjetima - kaže Martina Križnjak, a Nikolina Jelić opisuje koncept.

image
COURTESY SALONE DEL MOBILE.MILANO; ANDREA MARIANI

60 tisuća posjetitelja tijekom šest dana, od kojih je 30 posto stranaca iz 113 zemalja

425 brendova predstavilo je proizvode, a 16 posto činili su strani brendovi

170 studenata dizajna iz 22 zemlje te 39 neovisnih dizajnera predstavljalo se na sajmu

- Proizvodi su se predstavljali u unificiranim 'boksovima' od recikliranog materijala, a mogli su se proučavati s distance. Zauzimali su malu površinu sajma, ali bili su dovoljno atraktivni da vas privuku i pozovu u njihov showroom u gradu, da u privatnosti razgledate ponudu i opipate proizvod - prepričava.

image
COURTESY SALONE DEL MOBILE.MILANO; ANDREA MARIANI

Trendovi se, kažu, nastavljaju na prethodne godine.

- U uređenju stambenih prostora primjećuje se težnja stvaranju komfora i udobnosti cjelokupnog doma, kako unutarnjih, tako i vanjskih prostora, s naglaskom na dizajn kućnog SPA centra ili manjih ljetnih kuhinja za druženje na balkonu ili terasama - kaže Martina Križnjak. Dodaje da se zemljane boje spajaju s motivima bakra i crnog metala te tapetama s uzorcima vegetacije stvarajući intimne i ugodne atmosfere domova. Primijećuju se i 'živi', ozelenjeni zidovi i puno novih varijacija na tu temu, što pokazuje da trend još ima života u sebi i da će se nastaviti sljedećih nekoliko godina.

image
COURTESY SALONE DEL MOBILE.MILANO; ANDREA MARIANI

Zemljane boje spajaju se s motivima bakra i crnog metala te tapetama s uzorcima vegetacije. Česti su i "živi" zidovi

image
COURTESY SALONE DEL MOBILE.MILANO; ANDREA MARIANI

3D uzorak i print

- Sve je veća zastupljenost kamena i mramora, kao i materijala koji ih imitiraju. Terrazzo je u potpunosti doživio 'comeback' - kaže arhitektica.

- Glavni ton u koloritu je šumska zelena, kao detalj u prostoru, primjerice sofe, fotelje, stolci... Mramor je zastupljen kao ploha na blagovaonskim stolovima, klub stolićima i kuhinjskim radnim plohama. Bakrena ili patinasto zlatna provlače se kroz detalje kao što su postolja, pipe, rasvjeta... Velika je zastupljenost komadnog namještaja u staklu i metalu, koji se boji u visoki sjaj - dodaje Nikolina Jelić. Kaže da je drvenih ploha malo, a najčešće su bile viđene sivo ili sivosmeđe boje hrasta i oraha.

Linije namještaja su zaobljene, elegantne, tanke, a okomite površine fronti postaju volumeni na koje se aplicira 3D uzorak, koji dominira ako je obrada u lakiranom medijapanu, ili print, ako je obrada staklo.

image
COURTESY SALONE DEL MOBILE.MILANO; ANDREA MARIANI

Izvansalonske aktivnosti: izložba instalacija La Casa Fluida (gore) i salon GESSI (dolje)

image
COURTESY SALONE DEL MOBILE.MILANO; ANDREA MARIANI

- Dosta je noviteta u okovima, kuhinjske radne ploče koje se pomiču na senzor pokreta, ormar za ugradbeni hladnjak koji se otvara na potisak… - dodaje dizajnerica.

Posljedice pandemije osjećaju se i u trendovima uređenja poslovnih prostora. Martina Križnjak ističe da se u njih unosi sve više motiva prirode, a stvaranju pristupačnijih i toplih prostora za rad pridonosi i korištenje zaobljenih razigranijih oblika, drvenih ploha te jastučastih motiva. Poslovni prostori imaju sve veći trend organizacije kao otvoreni prostori, a na sajmu su prezentirani i modeli tzv. govornica ili tihe sobe - komadi namještaja zvučno izolirani, koji osiguravaju traženi mir, intimnu i nesmetanu komunikaciju od dnevne vreve u uredu.

image
COURTESY SALONE DEL MOBILE.MILANO; ANDREA MARIANI

60. izdanje

Uz najvažnije talijanske brendove izlagala je i naša Prostoria, koja je predstavila sofu Echo design by Grupa. Uz njih, u zoni Tortoni u prostorima Archiproducts Milano izlagali su i naši Milla&Mili Furniture, a u prostorima DELTA LIGHT Dean Skira, sa svjetiljkom Nime, sudjelovao je na izložbi "Plamen za istraživanje". Također, galerija Spazio Rosana Orlandi ove je godina ugostila Niku Zupac, koja se predstavila sa sofom Grace za Sé collections.

image
COURTESY SALONE DEL MOBILE.MILANO; ANDREA MARIANI

Što se tiče izvansalonskih aktivnosti, izložbi, instalacija i salona vezanih za interijere, iskazao se izložbeni salon "GESSI", talijanski proizvođač opreme za ekskluzivne kupaonice i privatne wellnesse, koji je svojim salonom podigao standard i očekivanja prezentacije proizvoda. Imao je najbolji cocktail party s temom dvadesetih, odakle je i potekla inspiracija za novu kolekciju.

image
COURTESY SALONE DEL MOBILE.MILANO; ANDREA MARIANI

Časopis Interni organizirao je sjajnu izložbu u dvorištu Università Statale Di Milano za proslavu 30. obljetnice Fuorisalonea, a prikazuje namjeru aktiviranja i umnožavanja veza, s naglaskom na teme skrbi, održivosti i mobilnosti.

Naše sugovornice izdvajaju i La Casa Fluida, izložbu instalaciju posvećenu evoluciji životnih prostora, koju je organizirao Elle Decor Italija u Palazzo Bovara.

Iako sajam, očekivano, nije bio na razini prethodnih godina zbog neizvjesnosti usred pandemije, organizatori ističu da su uz dozu hrabrosti prihvatili izazov i preuzeli veliku odgovornost te u kratkom roku uspjeli organizirati sajam, a konačne brojke premašile su sva njihova očekivanja. Najavili su i 60. izdanje sajma od 5. do 10. travnja 2022. godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
17. travanj 2024 09:29