RASTUĆI TREND

Napravite sami svoju drvenu kuću! Lakše je no što ste mislili, trebate samo provjereno dobar plan

Moderna drvena kućica

 SHUTTERSTOCK
Kada razmišljate o izgradnji kuće to se doista čini kao jako kompliciran posao, ali kao i sve drugo kada razbijete tu cjelinu u proces korak po korak stvari postaju zapravo vrlo jednostavne. To je ono što ćemo učiniti u ovom vodiču

Jeste li ikada razmišljali o izgradnji vlastite drvene kuće? Vjerojatno da, ali nikada niste imali hrabrosti za to. S obzirom na brzi rok izgradnje i isplativost drvenih kuća, sve više onih koji žele vlastiti dom odlučuju se baš za takav tip kuće, a velik broj također se odvaži to učiniti samostalno. Naravno, sagraditi vlastitu kuću nije ni malo lagan posao, ali ljudi su to od pamtivijeka radili pa zašto ne biste i vi? Ako vam je to ipak prevelik zalogaj možete se prvo okušati s izgradnjom manje kuće koja vam može poslužiti kao mjesto za odmor. Stoga vam danas donosimo vodič korak po korak za izgradnju vlastite drvene kuće. Otkrivamo sve što biste trebali znati, počevši od izgradnje temelja do okvira, izolacije, podova i više.

Kada razmišljate o izgradnji kuće to se doista čini kao jako kompliciran posao, ali kao i sve drugo kada razbijete tu cjelinu u proces korak po korak stvari postaju zapravo vrlo jednostavne. To je ono što ćemo učiniti u ovom vodiču.

image

Mala drvena kućica

SHUTTERSTOCK

Dakle, prva stvar koju trebate pronaći je prava lokacija, a zatim dobiti sve legalne građevinske dozvole (ovisno o tome što odlučite graditi). Nakon što se odlučite kakav točno projekt želite raditi i prikupite dozvolu budite spremni za prijevoz cjelokupnog građevinskog materijala koji će možda trebati dodatnu obradu stoga svakako imajte na lokaciji potrebne materijale, a prije svega STIHL motorne pile bez kojih je obrada drva teško moguća.

image

STIHL motorne pile

ANDREAS STIHL AG & Co.KG, Waiblingen

Temelj doma je vrlo važan; varirat će i ovisno o geografskom položaju. Nakon temelja, morate napraviti okvir i dizajn kuće. Zatim slijede električarski radovi (možete se odlučiti ići i bez toga) i izolacija, zatim dizajn interijera i eksterijera, podovi, toalet, ostali bitni radovi i na kraju završni detalji.

1. Izgradnja temelja

Temelj je najvažniji dio bilo koje građevine. Ako je on slab, slaba će biti cijela kuća. Najprije morate pripremiti teren i očistiti sve ostatke s lokacije. To se može učiniti pomoću bagera ako planirate graditi veću kuću, a ako je u pitanju manja građevina onda možete i samostalno napraviti manje temelje. Nakon što je mjesto poravnano, tada se mogu iskopati rupa i rovovi za temelj. Ako želite podrum, onda je rupa obavezna. Nakon što je rupa iskopana, potrebno je oblikovati temelj zida, a sve električne i vodovodne radove treba obaviti prije izlijevanja ploče.

image

Polaganje temelja

SHUTTERSTOCK

Nakon što se beton izlije u rovove i rupe, trebate mu dati jedno vrijeme da se osuši i stvrdne, za to vrijeme vi možete obavljati druge poslove na gradilištu.

2. Dizajn i uokvirivanje

U drugoj fazi, napravite okvir kuće. Drvene daske ili trupci, ovisno o tome što ste odabrali, slažu se prema nacrtu za koji ste se odlučili na samom početku projekta. Nakon što ste na lokaciju dopremili građevinski materijal možda će biti potrebni dodatni radovi stoga budite sigurni da na lokaciji također imate sve potrebne alate, od čekića, bušilica, odvijača te svakako STIHL motornih pila koje su neizostavne u ovakvom projektu. Nakon što je osnovni kostur kuće dovršen, možete postaviti šperploču i iverice na vanjske zidove i krov ili bilo koji drugi materijal za koji se odlučite, koji neće narušiti statiku konstrukcije. Bitan korak nakon podizanja okvira kuće je zaštita od moguće kiše i vlage dok projekt ne bude gotov. Prekrijete konstrukciju zaštitnom barijerom koja ne dopušta tekućoj vodi da uđe unutra, a u isto vrijeme omogućuje izlazak pare.

image

Postavljanje OSB ploča

SHUTTERSTOCK
image

STIHL motorne pile

STIHL
image

STIHL motorne pile

STUDIO THOMAS KETTNER

3. Električarski radovi i instalacije

Ako ste se odlučili za izgradnju kompletnog doma sa svim instalacijama, u trećem koraku morate dovršiti električne radove i izolaciju prije nego što prijeđete na unutarnju završnu obradu. Možete prijeći na krovište i sporedne dijelove nakon što je glavni dio kuće gotov, a do tada električari i vodoinstalateri mogu početi provlačiti cijevi i žice kroz unutrašnjost zidova. Treba napraviti sve spojeve s kanalizacijskim vodovima i ventilacijskim otvorom. Izolaciju treba postaviti u podove, zidove i stropove. Sve dodatne instalacije koje uključuju telefon, televizor ili nešto drugo također bi trebale biti izvedene. Prije nego što prijeđete na sljedeći korak, potrebno je izvršiti odgovarajući pregled rade li svi priključci za napajanje, ožičenje i je li sve u redu jer, u ovom slučaju, većina stvari se događa ispod zida. Ako nešto propustite, povratak unazad biti će poprilično težak.

image

Instalacije u zidovima

SHUTTERSTOCK

4. Postupak izolacije

Kada gradite drvenu kuću, postupak izolacije je vrlo važan. Osigurava dosljednu unutarnju temperaturu tako da energija unutar kuće ostaje učinkovita. Da biste provjerili kvalitetu izolacije, trebali biste provjeriti R-vrijednost ili njezinu toplinsku izvedbu. Najveći dio izolacije kuće provodi se kroz vanjske zidove kao i kroz potkrovlje. Postoje različite vrste izolacije koje možete odabrati. Možete ići s celulozom, stakloplastikom, mineralnom vunom ili pjenom ili ako ste za doista održivo rješenje odlučite se za industrijsku konoplju. Dakle, možete pažljivo odlučiti koji izolacijski materijal želite odabrati s obzirom na proračun i pogodnosti.

image

Postavljanje izolacije

SHUTTERSTOCK

5. Završna obrada interijera i eksterijera

Nakon što je izolacija završena, vrijeme je za unutarnju i vanjsku završnu obradu. Ovdje se fokusirate na teksturu zidova i podova. Ovisno o tome što vam se najviše sviđa ili vam je dostupno u proračunu možete se odlučiti kakvu završnu obradu želite, kako za eksterijer tako i za interijer.

U ovom koraku vrijeme je za postavljenje radnih ploča, završavanje drvenog poda i polaganje keramičkih pločica. Ovdje vam je na raspolaganju mnogo prilagodbi. Budući da se radi o izgledu vašeg doma, svaki predmet igra ulogu u ljepoti.

image

Postavljanje poda

SHUTTERSTOCK
image

Postavljanje vrata

SHUTTERSTOCK

6. Fini radovi

U ovom koraku morate instalirati kupaonsku opremu, završiti sve preostale mehaničke obloge. Svi radovi na električnim pločama trebaju biti dovršeni. Trebalo bi postaviti rasvjetna tijela, prekidače i sve utičnice. Školju, slavine, umivaonike i tuš treba postaviti na svoje mjesto. Ovdje se možete odlučiti i za stolariju kako biste svom domu dali konačni izgled po vašem odabiru.

image

Unutrašnjost drvene kućice

SHUTTERSTOCK

Ako ste do sada bili toliko vješti da ste uspjeli završiti vlastiti dom, zašto ne biste od ostataka drvenog materijala napravili i dekorativne detalje u vašem domu ili namještaj? Sav alat i materijal na lokaciji već imate, a uz STIHL savjete i motorne pile gotovi su u samo par trenutaka.

Također, nakon što ste obavili ove zadatke došao je i trenutak za uređenje okućnice, za bolji zeleni okoliš možete posaditi drveća, grmove ili cvijeće.

image

STIHL motorne pile

STUDIO THOMAS KETTNER

7. Završni dodir

Provjerite jeste li sav posao obavili ispravno. Jer ako ste morali ishoditi građevinsku dozvolu trebati će vam i uporabna te će jedan službenik doći na završni pregled i uporabnu ćete dobiti tek kad on to odobri. Provjerite sve pravne formalnosti sa svojim arhitektom, isprobajte radi li sve ispravno ili ne. Također, pobrinite se da vaši suradnici ili prijatelji koji su vam pomagali u izgradnju doma ne oštete nešto u procesu čišćenja gradilišta.


Sponzorirani sadržaj nastao u suradnji s tvrtkom Unikomerc-uvoz d.o.o.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
05. ožujak 2024 16:41