Top destinacija

Napunite baterije u netaknutoj prirodi povrh arheološkog nalazišta starih Maja

 Azulik
Smješten na poluotoku Yucatan, u Meksiku, arheološko nalazište starih Maya pod nazivom Tulum jedno je od najpopularnijih destinacija

Položen na liticama Karipskog mora, nekada se nazivao i Zama odnosno Grad Svitanja zbog svoje orijentacije prema izlasku sunca. U blizini ove spomenute bajkovite arheološke lokacije pronašli smo xdaje kako kompleks sadrži niz vila za odmor i prostore posvećene umjetnosti, drevnoj medicini, wellnessu, modi, prirodi, arhitekturi i gastronomiji. Izrazito je uočljivo veliko poštovanje dizajnera i graditelja prema okolišu u kojem se nalazi Azulik.

image
Azulik
image
Azulik
image
Azulik
image
Azulik

Svi prolazi i mostovi koji spajaju vile i prostore izrađeni su od drveta u vijugavim oblicima i visoko su podignuti od zemlje tako da omogućuju stablima koja se nalaze unutar kompleksa da nesmetano rastu.

- Uz samu morsku obalu smještene su vile za odmor - navode iz resorta.

Što se više krećemo prema unutrašnjosti šume, nailazimo na ostale objekte, također sve je sagrađeno u prirodnim materijalima lokalnog drva i kamena.

U cijelom kompleksu nema električne energije, što dodatno naglašava krajolik okolnog područja, a voštane svijeće raspoređene po svim prolazima i u prostorijama pridonose oživljavanju mističnosti majanske kulture. Na platformi od 12 m poviše džungle smješten je restoran koji posjeduje zasebne terase u obliku ptičjeg gnijezda koje pružaju najbolji pogled na Karipsko more. Zalazeći dublje u džunglu, može se pronaći još jedan gastronomski kutak, ali da bi se došlo do njega potrebno je prijeći drveni viseći most na uzvisini od 60 m.

Eko resort svojim posjetiteljima pruža i svojevrsno lječilište u Kući drevne medicine i dućane dizajnerske odjeće i dodataka koji su ručni rad. Malo dalje od cijelog kompleksa u dubokoj džungli smješteni su prostori vezani za kulturu, takozvani IK LAB i AZULIK UH MAY. IK LAB se nalazi unutar samog resorta, a UH MAY smješten je na udaljenost od tridesetak minuta vožnje automobilom.

image
Azulik
image
Azulik

Da bi došli do same galerije IK LABA-a, posjetitelji moraju prijeći mističnu rijeku i čak u jednom trenutku hodati po njoj, odnosno po kamenim postamentima postavljenima u vodi. IK LAB je smješten u krošnjama okolnih stabala, a na samom ulazu stoje stakleno-drvena vrata visoka 4 metra. U unutrašnosti Bajuco drvo i cement se gotovo prirodno stapaju jedno s drugim u oblicima koji imitiraju obližnje valove ili njihanje granja. Krošnje stabala u kojima je smještena galerija čine zaklon za izložbeni prostor, a njihova prirodna propusnost svjetla prati organske forme unutar galerije. Na galeriji je postavljeno i niz okruglih prozora različitih veličina i oblika. Iako sazdan ljudskom rukom, IK LAB ostavlja dojam boravka u prirodi. Prirodna tvorevina koja ne sputava kretanje. Posjetitelji moraju izuti cipele dabi ušli u galeriju. Ovom gestom se iskazuje svojevrsno poštovanje suradnji prirode i umjetnosti.

image
Azulik
image
Azulik
image
Azulik

Nakon što smo prošli kroz cijeli resort teško nam je izostaviti malo udaljeniju lokaciju - umjetnički kompleks AZULIK UH MAY. Eduardo Neira poznatiji kao Roth navodi kako je ovaj kompleks sagrađen u svrhu istraživanja novih formi povezivanja individualaca i zajednice koji dijele zajedničku želju da uče od lokalnih plemena kako živjeti u suradnji s okolišem.

Ova neobična građevina visoka je 16 metara i izgleda kao da prirodno izrasta iz tla.Sve prostorije su povezane s lebdećim mostovima i vijugavim drvenim putovima koji se prilagođuju okolnim stablima. Od dna prema vrhu građevina formira se u svojevrsnu kupolu koja je okrunjena takozvanim "cvijetom života" koji izgleda kao struktura sačinjena od krugova koji se preklapaju i aranžirani su u obliku cvijeta.

image
Azulik
image
Azulik
image
Azulik

Na samom kraju Roth posebno naglašava i ističe kako - AZULIK UH MAY odražava dušu lokacije i dizajniran je s velikom pozornošću kako bi se očuvao lokalni eko sustav.

Nebitno jeste li ljubitelj poznatih europskih turističkih odredišta i znamenitosti ili ste avanturist koji istražuje mjesta na kojima je malo tko bio, ovo je svakako lokacija koju se isplati posjetiti.Više o ovom prekrasnom resortu na www.azulik.com.

svaku od ručno izgrađenih vila karakterizira organski izgled, a kako su svi mostovi i prolazi koji spajaju bungalove visoko podignuti od zemlje, stabla unutar kompleksa mogu nesmetano rasti. na 12 metara visine smješten je i restoran sa zasebnim terasama koje izgledaju poput gnijezda, a iz svake od njih pruža se spektakularan pogled na karipsko more

Sincimus ditium ratiunt enimu saped et excess Sincimus ditium ratiunt enimusaped et excessim quo

lead dsadconeculpa nonse...Igni renducid maxim restia quodias doluptati aboriae sum voluptat...

Smješten na poluotoku Yucatan, Mexico, na obali Karipskog mora, arheološko nalazište starih Maya pod nazivom Tulum jedno je od najpopularnijih turističkih destinacija u Srednjoj Americi. Položen na liticama Karipskog mora, nekada se nazivao i Zama odnosno Grad Svitanja zbog svoje orijentacije prema izlasku sunca. U blizini ove spomenute bajkovite arheloške lokacije pronašli smo eco – resort Azulik.

image
Azulik
image
Azulik

Osnovan i dizajniran od strane argentinskog umjetnika Jorgea Eduarda Neira Starkela i ručno izgrađen uz pomoć lokalnog stanovništva. - Azulik je čarobno mjesto u kojem se možete izgubiti i pronaći sebe – navodi dizajner. Kompleks sadrži niz vila za odmor i prostore posvećene umjetnosti, drevnoj medicini, wellnesu, modi, prirodi, arhitekturi i gastronomiji i sve s posebnim naglaskom na

image
Azulik

lokalnoj kulturi. Efemerna arhitektura je razlikovna posebnost ovog eco – resorta koje je od svog otvorenja 2003. godine pa do danas postalo utočiste za svoje posjetitelje. Izrazito je uočljivo veliko poštovanje dizajnera i graditelja prema okolišu u kojem se nalazi Azulik. Svi prolazi i mostovi koji spajaju vile i prostore izrađeni su od drveta u vijugavim oblicima i visoko su podignuti od zemlje tako da omogućuju stablima koja se nalaze unutar kompleksa da nesmetano rastu. - Uz samu morsku obalu smještene su vile za odmor koje su sve lišene električnog osvjetljenja iz razloga što na samoj obali živi nekoliko vrsta kornjača koje u razdoblju od svibnja do listopada kad se izlegu male kornjače nalaze svoj put prema moru s pomoću prirodnog osvjetljenja horizonta - navode iz resorta. Što se više krećemo prema unutrašnjosti šume nailazimo na ostale objekte, također sve izgrađeno u prirodnim materijalima lokalnog drva i kamena.

image
Azulik

Kao što već ranije navode iz Azulika u cijelom kompleksu nema električne energije što dodatno naglašava krajolik okolnog područja, a voštane svijeće raspoređene po svim prolazima i u prostorijama doprinose oživljavanju mističnosti majanske kulture.

Na platformi od 12 m poviše majanske džungle smješten je restoran koji posjeduje zasebne terase u obliku ptičijeg gnijezda koje pružaju najbolji pogled na Karipsko more. Zalazeći dublje u džunglu može se pronaći još jedan gastronosmski kutak, ali da bi se došlo do njega potrebno je prijeći drveni viseći most na uzvisini od 60 m. Eco – resort svojim posjetiteljima pruža i svojevrsno lječilište u Kući drevne medicine i dućane dizajnerske odjeće i dodataka koji su ručni rad u skladu s kulturom prostora u kojem se nalaze. Malo dalje od cijelog kompleksa u dubokoj džungli smješteni su prostori vezani za kulturu takozvani IK LAB. Da bi došli do same galerije posjetitelji moraju prijeći mističnu rijeku i čak u jednom trenutku hodati po njoj odnosno po kamenim postamentima postavljenim u vodi. Sam posjet predstavlja svojevrsno avanturističko putovanje. Na samom ulazu u galeriju nalaze se drveno - staklena vrata visoka 4 metra.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. travanj 2024 13:46