Kavalir shop, Zagreb

Naučite šivati na Šnajderaju!

U ljetos otvorenom Kavalir shopu u Ulici Stjepana Radića br. 3 u Zagrebu u ponedjeljak je počeo niz radionica simpatičnog naziva Šnajderaj - 2 mašine 1 šnajder - tijekom kojeg zainteresirani polaznici mogu naučiti šivati i izrađivati različite korisne predmete poput novčanika, torbi i slično. Osim same tehnike šivanja na Šnajderaju će polaznici učiti i o različitim vrstama konca, materijalima za šivanje i mogućim primjenama naučenog. Popričali smo s organizatorima o radionicama i rado su nam odgovorili na pitanja o Šnajderaju pa njihove odgovore pročitajte u nastavku teksta.

Kako ste došli na ideju Šnajderaja?

Na ideju Šnajderaja došli smo zato što smo htjeli mladima pokazati da se s nekim "zastarjelim" i možda "nepopularnim" zanimanjima tj. obrtničkim djelatnostima može puno postići. Mnogima upis neke zanatske profesije uopće ne dolazi u obzir zbog pitanja gdje će s tim zanatom naći posao, a realnost je zapravo suprotna, s nekim zanatom i određenim nizom vještina koje on nosi može se puno lakše, brže i efikasnije "zaradit" nego kada morate konkurirati na natječajima za opće poslove koje svi mogu raditi. A s druge strane, ništa nam nije više zadovoljavajuće nego napraviti nešto za sebe ili za nekog, a da to bude točno onako kako vi to zamislite, bez kompromisa i bez grešaka.

Što sve planirate izrađivati sa svojim polaznicima? Kako izgleda jedan dan Šnajderaja?

Šnajderaj nije običan tečaj šivanja te tako nema najavljenih polaznika, ni grupa, ni tema. Šnajderaj se sastoji od našeg šnajdera Marija Venetija, kojeg mnogi već prepoznaju po njegovim visećim Hemmens Hammock ležaljkama, koji svakodnevno u našem dućanu (Kavalir shop, Radićeva 3) u trajanju od 13 do 18 sati kroji i šije asortiman proizvoda koje prodajemo u Kavaliru kako bismo pokazali da naši proizvodi nisu samo nakupovana uvozna sredstva, već domaća proizvodnja s puno ljubavi i truda.

Unutar radnog dana Šnajderaja bilo tko može bez najave doći, pogledati kako se sve to radi i pitati što god ga zanima. Mario odgovara na sva pitanja, od same anatomije mašine do pitanja o vrsti i debljini konaca, materijala, načinima šivanja, različitim šavovima, skrivenim poteškoćama i "fintama". Izrađuje se cijeli niz proizoda, od ruksaka, novčanika, vrećica, visećih ležaljki, planinarske opreme i dr.

Kakav je odaziv za sada?

Za sada (odnosno prvi dan) bilo je nekoliko zainteresiranih koji su s oduševljenjem gledali i upijali znanje našeg Marija. Pozivamo sve koje zanima bilo koji aspekt šivanja da dođu, bilo da žele pokrenuti neku svoju proizvodnju ili jednostavno naučiti kako sašiti gumb a da ne moraju ići krojaču.

Planirate li održavati još ovakvih radionica?

Planiramo održavati još ovakvih radionica, ne nužno sve šivačke, nego u vezi s raznim proizvođačima koje zastupamo. Želimo i njima dati šansu da ljudima predstave kako se njihovi proizvodi rade (od ručnog heklanja, ručno rađenih sapuna i parfema, rad s metalnim privjescima itd...). Plan nam je barem jednom mjesečno održati jednu takvu edukaciju, a Šnajderaj je pilot-projekt da vidimo kako nas vidi javnost.

Radionice će se održavati čitav tjedan, i to od ponedjeljka do subote od 13 do 18 sati, odnosno od 17 do 21 sat u nedjelju. Ako ste zainteresirani, svratite do Radićeve i želimo vam dobru zabavu!

Više detalja možete saznati na Facebook stranici događaja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 01:55