FABRIKAT

Navratili smo do Buja gdje tata Edo i kćer Jelena izrađuju autohtoni istarski namještaj

 NEJA MARKIČEVIĆ/CROPIX
Iako je ideja o njihovom prvom proizvodu došla slučajno, ostali namještaj je ciljano osmišljen

Fabrikat, autohtoni istarski namještaj koji se izrađuje u Bujama zapravo je nastao sasvim slučajno. Jelena Božić, začetnica cijele priče, prisjeća se kako je prije nekoliko godina kod preuređenja stare bakine kuće željela nabaviti jedan poprilično neobičan stol u tadašnje vrijeme. Fotografiju je u jednom razgovoru pokazala ocu koji kao iskusni majstor nije dopustio da ga kupuje, nego ga je odlučio sam napraviti. Konačni rezultat je oduševio sviju i tako je nastala ideja o otvaranju zajedničkog posla za izradu namještaja.

image
NEJA MARKIČEVIĆ/CROPIX

Ipak, iako je ovo bila Jelenina nova ideja, to nije bilo ništa novo za tatu Edija ni cijelu obitelj Božić. Naime, prije 80-ak godina Jelenin nono Ivan je u prizemlju svoje kuće otvorio tokarnicu, koja je kasnije postala Edijeva alatnica, a danas služi za izradu namještaja po Jeleninom dizajnu. Jednako tako na istoj adresi Jelenini mama i tata su skoro 25 godina imali salon namještaja koji je u ono vrijme bio jedan od najpoznatiji na tom području.

image
NEJA MARKIČEVIĆ/CROPIX
image
NEJA MARKIČEVIĆ/CROPIX
image
NEJA MARKIČEVIĆ/CROPIX

To je nasljedstvo koje je i Jelena ponijela sa sobom i koje je uvijek nekako bilo prisutno pa je sama ideja vrlo lako zaživjela.

- Moja želja je bila da to baš bude autohtoni istarski namještaj, pa drvo za izradu nabavljamo od lokalnih dobavljača jednako tako i metal. Sam naziv "Fabrikat" na staroistarskom narječju označava proizvod, odnosno proces stvaranja, a i nazivi pojedinih proizvoda potječu iz istog narječja – objašnjava Jelena i dodaje - Samostojeća polica Skancija je najtraženiji proizvod, vjerojatno iz razloga što se uklapa u svaki ambijent. Također su nam jako tražene police Targeta, Tondin, Coket i zidni okviri za cvijeće Rodulo i Kvadret. Od većih komada ističu se već spominjani stol, polica Kvadreta i Fjuba, a u ponudi su još i Lojtre odnosno metalne ljestve koje se vrlo rado koriste kao dekorativni predmet u svim prostorijama doma.

image
NEJA MARKIČEVIĆ/CROPIX
image
NEJA MARKIČEVIĆ/CROPIX
image
NEJA MARKIČEVIĆ/CROPIX

Iako je ideja o njihovom prvom proizvodu došla slučajno, ostali namještaj je ciljano osmišljen. Jelena nam govori kako je u samim početcima nalazila inspiraciju na različite strane, ali iz razgovora s tatom koji ima puno više iskustva ispostavilo se da se neki komadi ne mogu izraditi na zamišljeni način pa bi se moralo odustati od njih ili raditi izmjene u dizajnu. Danas je situacija drugačija, Jelena ima sada puno više iskustva te je nedavno završila ied, Instituto europeo di design u Milanu što joj je omogućilo da dobije bolji uvid u svijet produkt dizajna i kako realizirati svoju ideju.

image
NEJA MARKIČEVIĆ/CROPIX
image
NEJA MARKIČEVIĆ/CROPIX
image
NEJA MARKIČEVIĆ/CROPIX
image
NEJA MARKIČEVIĆ/CROPIX

Nakon što Jelena osmisli proizvod, tata Edi ga ručno izradi u svojoj alatnici. Svi proizvodi su napravljeni od oraha ili hrasta s metalnim dodatcima u standardnim dimenzijama. Osim toga, komadi namještaja se također izrađuju po narudžbi, a izgled može varirati u boji, odabiru drva i veličinama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
15. svibanj 2024 22:17