RECIKLIRAJ

Ne bacajte u smeće: Božićne lampice imaju toksične i bionerazgradive komponente

 /SHUTTERSTOCK
Zajedno sa staklom, plastikom i bakrom koji se mogu reciklirati, primjerice, lampice često sadrže male količine olova

Nije u redu ostaviti božićne lampice u kantu za smeće. Možda su prestale raditi ili možda zamjenjujete žarulje sa žarnom niti sigurnijim, energetski učinkovitijim LED diodama. U svakom slučaju, nakon uljepšavanja toliko blagdanskih sezona tijekom godina, može se činiti pomalo hladno i bezosjećajno jednostavno ih baciti.

Zapravo, osim toga, postoje i konkretniji razlozi da niti božićnih lampica ne odbacite sa svojim smećem. Zajedno sa staklom, plastikom i bakrom koji se mogu reciklirati, primjerice, lampice često sadrže male količine olova, otrovnog metala koji se koristi u nekim presvlakama od polivinil klorida (PVC) za povećanje fleksibilnosti.

image
/SHUTTERSTOCK

Srećom, sada imamo nekoliko opcija za recikliranje starih božićnih lampica, čime pomažemo našim vrijednim žaruljama i diodama da izbjegnu odlagalište, a istovremeno poštedimo okoliš od njihovih toksičnih i bionerazgradivih komponenti.

Pokušajte s lokalnim vlastima

Kao prvi korak, možete se obratiti svom komunalnom uredu za kruti otpad ili drugom lokalnom državnom tijelu, koje bi moglo imati najnovije informacije o lokalnim opcijama za recikliranje elektronike. Centar za kruti otpad ili centar za recikliranje također bi mogao pomoći. Čak i ako vaš lokalni program recikliranja ne prihvaća elektroniku, neki objekti prihvaćaju stare božićne lampice ako ste ih voljni donijeti.

image
/SHUTTERSTOCK

Pitajte lokalne tvrtke

Također bi bilo dobro nazvati obližnje željezarije ili trgovine opremom za dom kako biste vidjeli prihvaćaju li božićne lampice za recikliranje. Raspitajte se i o kuponima ili drugim poticajima, budući da nekoliko trgovina ponekad održavaju promocije kako bi potaknule zamjenu žarulja sa žarnom niti za LED.

Nakon što se rastanete sa svojim starim božićnim svjetlima, možete odabrati nove s LED diodama, koje su izdržljivije i dugotrajnije od žarulja sa žarnom niti. Žarulje sa žarnom niti također oslobađaju većinu svoje energije kao toplinu, što uzalud troši električnu energiju i može stvoriti opasnost od požara, posebno ako su postavljene oko osušenog božićnog drvca. LED diode se, s druge strane, ne zagrijavaju i ne izgaraju, što ih čini sigurnijima, energetski učinkovitijima i isplativijima u pogledu potrošnje energije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. travanj 2024 18:41