Upomoć!

Ne možete dobro osvijetliti radni kutak u domu? U radnoj sobi trebate ovu vrstu rasvjete

 iStock
Dok većina ureda opću rasvjetu koristi i kao funkcionalnu rasvjetu radnog mjesta, u privatnim domovima to, u pravilu, nije slučaj

U radnoj sobi imamo: opću rasvjetu prostora, rasvjetu radnog stola, rasvjetu regala s knjigama i akcentnu rasvjetu umjetničkih predmeta, slika, diploma…

Radna soba u privatnom prostoru nije samo radni prostor, nego i prostor gdje se vlasnik opušta, traži osamu, prostor za razmišljanje. On daje svoj pečat oblikovanju prostora pa to iskazuje i odabirom te postavom svjetiljaka. Prostor je u izvjesnoj mjeri ekskluzivan, a često se pokazuje i prestiž.

image
iStock

Dok većina današnjih ureda opću rasvjetu prostora koristi i kao radnu, odnosno funkcionalnu rasvjetu radnog mjesta, u privatnim stambenim prostorima to, u pravilu, nije slučaj. Radna rasvjeta je zasebno postavljena – kao stolna ili viseća svjetiljka direktno iznad radnog stola.

Ipak, postoje svjetiljke s dvostrukom namjenom: s izravnim svjetlom za radni stol te neizravnim svjetlom za rasvjetu cijelog prostora. To su, primjerice, uredske samostojeće svjetiljke, od kojih neke imaju i odvojenu regulaciju (“dimming”) izravnog i neizravnog svjetla.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. rujan 2023 18:42