NOVA ELITA

Ne možete pronaći dobrog majstora? Ovo su najtraženiji keramičari, stolari, knauferi...

 BORIS KOVAČEV/CROPIX
Kvalitetne i pouzdane izvođače radova odabrali smo isključivo prema preporukama arhitekata i dizajnera, većina ih je mjesecima unaprijed zauzeta

Oni su u cijelom procesu uređenja interijera nevidljivi, ali jednako suodgovorni za cjelokupni finalni dojam. Oni su keramičari, električari, vodoinstalateri, knauferi, parketari... Ovoga puta one kvalitetne i pouzdane izvođače radova stavljamo u prvi plan, a odabrali smo ih isključivo prema preporukama arhitekata i dizajnera. Upoznajte ih!

"Nisu svi majstori smrdljivi prevaranti"

Zlatko Palorec, keramičarski radovi

image
BORIS KOVAČEV/CROPIX

Percepcija većine korisnika obrtničkih usluga je da su majstopri lopovi, neuredni, zmazani prevaranti koji smrde po alkoholu, bureku, luku... Njegov je cilj razbiti takve predrasude. On je Zlatko Palorec, vlasnik obrta Keramika Palorec i specijaliziranog boutique shopa Kamen i Keramika Palorec, gdje radni dani počinju već u 6:20 sati. Ukupno ima 12 zaposlenih i mjesecima unaprijed dogovorene poslove.

Manduru ne nosi već neko vrijeme, danas se više bavi menadžerskim poslom, a svojim imenom garantira da će se keramičarski radovi izvesti kvalitetno i u dogovorenom roku. Kao i svih ovih 25 godina. Prošao je, kako kaže, one najteže građevinske poslove poput kopanja po kanalima, vodio je projekte adaptacija po principu “ključ u ruke”, obučavao mlade ljude i prenosio znanje, a danas su iza njega ekskluzivni i po pitanju izvođenja komplicirani stambeni, poslovni, ugostiteljski i turistički objekti.

- Možda smo nešto skuplji od konkurencije, ali to kompenziramo dajući se maksimalno investitorima. Ne pristajemo na kompromis. Jedino tako možeš biti ozbiljan keramičar. Biti takav dugi niz godina nije jednostavno i traži određenu infrastrukturu, ovaj se posao ne može raditi površno, bez skladišta ili voznog parka. Potreban je i adekvatan alat, stručni zaposlenici... Zdrava i dobra konkurencija je dobrodošla. Uvijek je potrebno truditi se i podizati ljestvicu kvalitete, očekujući da nas i drugi prate u tome, a sve na dobrobit investitora. Loša konkurencija nam samo olakšava posao - kaže Palorec.

"Kvaliteta montaže ovisi o vještini majstora"

Tomislav Šantek, stolar

image
BORIS KOVAČEV/CROPIX

Šantek. Tomislav Šantek.

Šalu na stranu. On nije tajni agent s malih ekrana, nego vlasnik obrta Stolarija Šantek, kojeg je preuzeo od oca 2001. godine. Svoj posao shvaća vrlo ozbiljno, a bavi se izradom drvenog namještaja za interijere u kojima se želi postići visoka kvaliteta, od privatnih kuća i stanova, restorana i specijaliziranih trgovina do poslovnih prostora. Ima 14 zaposlenih i 2 naučnika, a ističe kako je najzadovoljniji kad nakon više mjeseci rada na nekom projektu preda rad klijentu i zajedno s njim uživa u ostvarenju vizije svih uključenih.

- Svaki dio posla traži puno ljubavi i pažnje. Najvažniji su kvalitetna priprema, planiranje i projektiranje prvo od strane arhitekta ili dizajnera, te nakon njih izrada radioničkih nacrta uz izradu uzoraka. Tako se stječu uvjeti da i klijent i majstori imaju jasnu viziju koju zatim treba, detalj po detalj, i realizirati - kaže Šantek, dodajući kako je montaža najviše ovisi o vještini majstora montera koji se suočava s raznim izazovima.

Preporučio bi investitorima da uvijek biraju majstore na preporuku.

- Neka se potrude osobno vidjeti radove, ali i tim i radionicu. Trebaju vidjeti tko će njihove vizije pretvoriti u stvarnost. U protivnom, ukoliko donesu krivu odluku, pa dobiju ono što nisu htjeli, dobiju lošu kvalitetu, s tim nezadovoljstvom će živjeti dugo, a to nikako nije dobro. Uvijek ima i nekih nerealnih očekivanja, ali tu smo mi, da to prepoznamo na vrijeme i da taj scenarij promijenimo na obostrano zadovoljstvo - kaže.

"TV adaptacije od pet dana nisu realne"

Vladimir Lukavečki, knauf i fini građevinski radovi

image
BORIS KOVAČEV/CROPIX

"Posla imamo 700 posto više nego što ga možemo odraditi, primorani smo odbijati nove projekte, a prednost uvijek dajemo klijentima s kojima smo već surađivali", kaže Vladimir Lukavečki, vlasnik tvrtke Veel, otvorene 1994. godine.

Ima šest zaposlenih, uz uhodani tim kooperanata s kojima surađuje na projektima kompletnih adaptacija. Prioritet su, kaže, kvaliteta i brzina izvedenih radova, što često podrazumijeva i potreban veći budžet.

- Pet dana, koliko traju TV adaptacije, nije realno. Jedna prava adaptacija traje tri mjeseca, ako je projekt dobro osmišljen i nacrtan. Što je projekt zahtjevniji i zanimljiviji nama je interesantnije, inače bi to svatko mogao odraditi. Uređenje stana je poput kupnje automobila. Možete kupiti Ford za pristojnu cijenu koji će vas služiti deset godina, a možete kupiti i skupi Porsche. Tako, primjerice, možete kupiti sobna vrata za 400 ili 3000 eura, solidnu keramiku možete pronaći za 25 eura po kvadratu, a onu velikih formata i do 150 eura... ali onda njihov transport i postavljanje koštaju - kaže Lukavečki.

"Za dobre stvari treba vremena"

Renato Kolar, proizvodnja i obrada metala

image
BORIS KOVAČEV/CROPIX

Za Međimurje kažu da je najjača regija po pitanju metalne industrije, odnosno proizvodnje metalnih proizvoda i obrade metala. I dok neke tamošnje tvrtke imaju i po 1000 zaposlenika ili su u stranom vlasništvu, neki se obiteljski obrti naslijeđuju s generacije na generaciju. U potonje spada i obrt Kolar.

Renato se radu u obrtu posvetio nakon završenog Fakulteta strojarstva i brodgradnje. Bavi se proizvodnjom gotovih metalnih proizvoda za druge brendove; izradom namještaja i obradom metalnih dijelova po mjeri prema nacrtima arhitekata i dizajnera te uslugama za druge tvrtke.

- "Metalci" su rijetko kad nositelji cijelog projekta. Primjerice, kad je riječ o opremanju neke kuće, stolar je često nositelj projekta, dok smo mi kooperanti. Pritom je najbitnija koordinacija između svih izvođača. Jer, ako jedan izvođač kasni s rokovima, svi kasnimo. Mi, najčešće laserski, uzimamo završne mjere na licu mjesta, ne radimo unaprijed u slučaju nekih izmjena pri izvođenju radova na koje ne možemo utjecati, nego tek kad je gradilište spremno. Iz tog razloga naš dio ne može biti gotov idućeg dana. A ako moramo birati kvalitetu izrade ili rokove, uvijek ćemo izabrati kvalitetu, makar to zahtijevalo dodatnih tjedan dana. Za dobre stvari treba vremena - priznaje Renato.

"Tekstil je točka na i u interijeru"

Silvana Vuković, tekstil

image
BORIS KOVAČEV/CROPIX

S pogrešnim izborom zavjesa lako se može upropastiti izgled cijelog stambenog prostora, kaže tekstilna dizajnerica Silvana Vuković koja je u svijetu interijera već 26 godina, a sa suprugom vodi tvrtku Vires Nobilis. Njezin se suprug bavi restauracijom namještaja i izradom modernog namještaja na starinski način, dok se ona posvetila izradi zavjesa, dekora i ostalog kućnog tekstila.

U interijeru je, kaže, poželjno čim više tkanina, različith vrsta i struktura, ali sve mora biti decentno i lijepo ukomponirano s ostatkom prostora. Mnogi najčešće biraju tkanine “na slijepo” u trgovinama, one koje su same po sebi atraktivne, ali nemaju karakter ili ne slijede stil uređenja.

- Znam reći da se “zalijepe” za ono što im je na prvi pogled neobično, a ja im obično sugeriram da su upravo one boje, koje često odmah niti ne primjete, puno bolji izbor - kaže.

Nije podložna trendovima, a smatra da je čak 90 posto kolekcija koje razni proizvođači izbacuju svake godine neupotrebljivo.

- Kad sam se počela baviti tekstilom, zavjese su se u modernim prostorima doživljavale kao problem i smetnja, no sada je potpuno drugačija priča. Ali treba znati da je riječ o popriličnom izdatku o kojem treba voditi računa odmah na početku projekta uređenja - kaže Silvana.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
08. ožujak 2024 23:58