MIES U ZAGREBU

Ne propustite jednodnevnu izložbu koja donosi pregled najboljih arhitektonskih ostvarenja u Europi

 Simone Bossi; Jan Bitter; José Hevia (Izvor: UHA)
Na izložbi će biti predstavljeni pobjednički radovi, nagrađeni mladi autori, radovi koji su ušli u uži izbor te 12 hrvatskih nominacija, sve iz ciklusa 2020. - 2022.

Udruženje hrvatskih arhitekata, u partnerstvu s Fundació Mies van der Rohe iz Barcelone, organizira događanje “Mies u Zagrebu” koje će se u održati u utorak, 19. prosinca 2023., u 18 sati u Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu.

Događanje se sastoji od otvorenja jednodnevne izložbe “EU Mies Awards 2022”, pregleda ostvarenja koja su konkurirala za najprestižniju europsku arhitektonsku nagradu u 2022. godini, te predavanja tri arhitektonska ureda - BDR bureau, Deadline, Peris+Toral Arquitectes - finalista nagrade u istom ciklusu, koja će se nakon otvorenja održati u dvorani Gorgona.

Na izložbi će biti predstavljeni pobjednički radovi, nagrađeni mladi autori, finalisti, radovi koji su ušli u uži izbor, te 12 hrvatskih nominacija, sve iz ciklusa 2020. - 2022., a izložbu će otvoriti Ivan Blasi, kustos nagrada i programa Fundacije Mies van der Rohe.

BDR bureau

BDR bureau arhitektonski je ured sa sjedištem u Torinu, a osnovali su ga 2016. godine Alberto Bottero (1984.) i Simona Della Rocca (1985.).

Jedan od istaknutijih izvedenih projekata ureda je obnova škole „Enrico Fermi“ u Torinu (2017. – 2019.), koja je osvojila nekoliko nagrada i priznanja te bila finalist Nagrade Europske unije za suvremenu arhitekturu “Mies van der Rohe” za 2022. godinu, u kategoriji “Emerging Architecture”.

image

Obnova škole "Enrico Fermi", Torino, 2017. - 2019., BDR bureau

Simone Bossi

Deadline

Arhitektonski studio Deadline osnovali su 1993. godine Britta Jürgens i Matthew Griffin.

Studio teži poticanju stanovnika na samostalno stvaranje grada, odnosno ostvarenju projekata u suradnji s angažiranim građanima. U tu su svrhu razvili su jedinstvenu ekspertizu koje spaja politički aktivizam, razvoj projekata, moderiranje procesa i arhitektonsko projektiranje.

Njihov nedavno dovršeni projekt Frizz23 inovativan je primjer participativnog razvoja. Projekt je dobitnik nagrade “Deutsche Städtebaupreis” (2020.) te jedan od finalista Nagrade Europske unije za suvremenu arhitekturu “Mies van der Rohe” za 2022. godinu.

image

Frizz23, Berlin, 2011. - 2019., Deadline (Britta Jürgens i Matthew Griffin)

Jan Bitter

Peris+Toral Arquitectes

Peris+Toral Arquitectes projektantski je ured sa sjedištem u Barceloni koji su osnovali Jose Toral i Marta Peris. Ured se bavi istraživanjem novih načina života i gradnje koji odgovaraju na izazove klimatskih i stambenih kriza. Dobitnici su mnogih nacionalnih i međunarodnih nagrada i priznanja te jedni od finalista Nagrade Europske unije za suvremenu arhitekturu “Mies van der Rohe” za 2022. godinu, s projektom 85 socijalnih stambenih jedinica u Cornelli.

image

85 socijalnih stambenih jedinica u Cornelli, Cornella, 2019. – 2020., Peris+Toral Arquitectes

José Hevia
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. travanj 2024 05:26